КІРОВОГРАДСЬКЕ ЗОЛОТО. СПРОБА №5

0
3748
views

Про те, що на Кіровоградщині в землі залягає золото, відомо ще з радянських часів – відколи  розвідали поклади урану, адже ці копалини в усьому світі є «сусідами». Найбільш багате родовище – Клинцівське, лише за десять з невеликим кілометрів від обласного центру, хоча є і ще одне – Юріївське в Компаніївському районі.

Скільки разів намагалися почати видобуток клинцівського золота! На початку дев’яностих навіть років зо два бурили, досліджували, й досі можна бачити сліди тієї спроби – затоплені шурфи завглибшки 45 метрів, наземні споруди. Але та спроба завершилася нічим. Потім ще було кілька. Багато разів змінювалися контори, які нібито хотіли освоювати це золото – називалися вони “Золото України”, “Українські поліметали”, “Закарпатполіметали” та ще якось. Всі ці організації були державної форми власності, ймовірно, тому у них нічого і не виходило.

І ось зараз на Клинцівське родовище вперше в історії заходить приватник. Фірма “Ліра Майн Мінералз” й справді збирається добувати у нас золото. Заявлений обсяг інвестицій у видобуток – захоплюючі дух 3 мільярди гривень! Чому так дорого? Треба пробити як мінімум два шахтних стовбури завглибшки по 500 метрів приблизно, а це коштує грошей, і за часом проходка одного стовбура займає рік. На додачу усілякі інші витрати – ліцензія, персонал, охорона навколишнього середовища тощо.

Фірма, відповідно до закону, вже провела громадські слухання з оцінки впливу на навколишнє середовище видобутку золота. Громадськість Клинців виступила “за” – ще б пак, буде створено 300 робочих місць, будуть платитися мільйони податків, та й, здається, зарплата в основних працівників буде не дріб’язкова.

У планах “Ліра Майн Мінералз” видобувати з надр до півтонни золота на рік. При цьому на короткострокову окупність ніхто не претендує – підприємство почне приносити прибуток лише через роки, тож цей бізнес заходить до нас всерйоз і надовго.

Для патріотів і державників повідомляємо: клинцівське золото не поїде кудись у Монте-Карло або Лас-Вегас. Відповідно до закону України, все видобуте на території країни золото добувач зобов’язаний продавати Національному банку України.

Наразі триває процес оформлення ліцензії на видобуток дорогоцінного металу. Думається, проблем не повинно бути, адже підприємство, яке заходить на Кіровоградщину, пов’язане з Закарпаттям, якщо хто не знає, на тамтешньому Мужіївському родовищі, єдиному в країні, реально добували золото.

Якщо хтось пам’ятає, з золота, видобутого дослідним шляхом на нашому Клинцівському родовищі в дев’яності роки, був відлитий Герб України – тризуб і урочисто подарований тодішньому президенту Леоніду Кучмі. Минуло майже двадцять років, і в історії кіровоградського золота відкривається нова сторінка. Дай Боже. А потім, дивись, згадаємо, що й алмази на нашій благословенній землі водяться, і ще багато чого, наприклад, тантал в Новомиргородському районі, який коштує дорожче золота. Багата земля наша!

Геннадій РИБЧЕНКОВ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here