ЛІСГОСПИ РОЗПОЧИНАЮТЬ ПРОДАЖ НОВОРІЧНИХ ЯЛИНОК

0
1040
views

Державні лісогосподарські підприємства розпочали реалізацію новорічних ялинок, які заготовляються на спеціальних плантаціях або під час проведення рубок формування і оздоровлення лісів. Такі методи мінімізують шкоду для навколишнього середовища.

У галузі проводяться заходи для того, щоб задовольнити потребу в новорічних ялинках, не завдаючи шкоди для лісу:

– на площі близько 5 тис. га створені спеціальні плантації новорічних ялинок, де зростає 14,1 млн шт. хвойних дерев різних порід та віку, з них 2,8 млн шт. стандартні, які можливі для реалізації;

– щороку в грудні передбачається проведення рубок догляду за лісом в загущених молодняках, де без шкоди для лісу можна вибрати (відсортувати) близько 1 млн. шт. новорічних ялинок;

– у низці областей вирощують ялинки в горщиках;

– є можливість у достатній кількості забезпечити потреби в гілках хвойних порід для створення новорічних композицій, щоб прикрасити оселю оригінальним ялинковим букетом, не рубаючи все дерево.

Асортимент порід, які вирощуються в якості новорічних ялинок: сосна звичайна, сосна палласа (кримська), ялина європейська (смерека), ялиця біла (піхта).

Заготівля ялинок проводиться за заявками торгівельних організацій та споживачів.

Новорічні ялинки будуть маркуватися спеціальними уніфікованими засобами:

– самоклейними етикетками
– пластмасовими бирками-стяжками

Ці засоби розриваються при спробі їх зняття, і тим самим унеможливлюється їх повторне використання.

Спеціальні уніфіковані засоби містять індивідуальний номер та відповідний йому штрих код, який заноситься у Систему електронного обліку деревини. У Системі ЕОД вносяться дані щодо постачальника, його підпорядкованості і форми власності. Перевірка походження ялинки відбувається шляхом введення номеру із уніфікованого засобу, який прикріплений до ялинки, на сайті https://open.ukrforest.com/. У випадку, якщо інформація на сайті відсутня це може свідчити, про сумнівне походження ялинки.

Для зручності покупців з метою перевірки легальності походження новорічної красуні державним підприємством «Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр» розроблено програмне забезпечення для Android (https://www.yalynka.info/ – можна безкоштовно встановити з Google Play Market), за допомогою якого кожен покупець має можливість ознайомитися з походженням новорічної ялинки (вводити потрібно лише цифровий номер, без зазначення серії).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here