НОВЕ ЖИТЛО ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ

0
2026
views

Уже цього літа розпочнеться вселення у сучасний гуртожиток внутрішньо переміщених осіб (ВПО) зі східних областей України, який знаходиться в селищі Новгородка. Минулого тижня п’ятиповерхова будівля гуртожитку, яка не використовувалася майже десяток років, була урочисто введена в експлуатацію.

Під час капітального ремонту, який тривав близько двох років, було замінено вікна, двері та покрівлю, проведено утеплення фасаду, перекриття підвалу та горища. Кімнати тут розташовані за блочним принципом: в один блок входить вісім кімнат, санвузол, кухня, лоджія, побутова кімната. Кімнати укомплектовано меблями, кухні – електроплитами, електроводонагрівачами, холодильниками, кухонними меблями, а в побутових кімнатах розміщено сучасні пральні машини. Зрозуміло, що на такий капітальний ремонт, швидше, навіть відбудову гуртожитку потрібна чималенька сума грошей. Тож для втілення цього проекту наша область взяла участь у грантовій програмі від Європейського Союзу. Грантовий контракт під назвою «Побудуємо майбутнє разом!» було підписано в березні 2015 року у рамках програми з підтримки європейською спільнотою громад, які опинилися в зоні конфлікту в Україні. Співголовою Наглядової ради з реалізації проекту було обрано очільника облради Олександра Чорноіваненка, а власне керівником проекту став депутат обласної ради, заступник голови постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансово-економічної політики та інвестицій Валерій Кальченко.

Проект передбачав співфінансування у відновленні гуртожитку, а також у проведенні реставраційних робіт новгородківського дитячого садка «Світлячок», який вже торік відкрив свої двері маленьким вихованцям. Загалом на втілення цього проекту, який охопив два об’єкти в селищі Новгородка, було витрачено 27 мільйонів 116 тисяч гривень – це кошти як від ЄС, так із обласного та місцевого бюджетів, з яких приблизно 20 мільйонів пішло на ремонт саме гуртожитку. В свою чергу Валерій Кальченко пояснив, що грантова сума у 600 тисяч євро надходила у три етапи: 240 та 150 тисяч євро, а нині досі чекають на третій у розмірі 64 тисяч євро.

Задля безперервності ремонтних робіт з обласного бюджету було виділено не 13, а 19,5 мільйона гривень – додаткові витрати потрібні були також й для будівництва 19-метрової водонапірної башти, що, окрім гуртожитку, обслуговує розташований навколо приватний сектор та ПТУ №36.
Координатор роботи з переселенцями Лідія Огир повідомила в свою чергу, що для обслуговування споруди створено комунальне підприємство «Комфорт», в якому працюватиме 11 людей, більшість з яких будуть власне внутрішньо переміщені особи. Тут також передбачені приміщення для взуттєвої майстерні, перукарні та, можливо, крамниці. За попередніми розрахунками, вартість проживання в оновленому гуртожитку становитиме 525 гривень на місяць з кімнати. Окрім ремонтних робіт у самій будівлі, поруч із гуртожитком упорядковано сквер, де висаджено молоді дерева, побудовано ігрові, спортивні та побутові майданчики, упорядковано стоянку для автомобілів. Наразі вже 139 сімей зі східних областей України висловили бажання проживати в оновленому гуртожитку.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here