У БОБРИНЕЦЬКІЙ ОТГ – DOBRE!

0
2030
views

Україна не перша країна, яка вирішила піти шляхом децентралізації влади. Тож не дивно, що при цьому держава враховує досвід інших країн, в яких цей процес вже успішно завершився. Та й інші країни запропонували свою допомогу.

Існує вже близько 15 різноманітних проектів та міжнародних фондів, які тим чи іншим шляхом підтримують українські громади.

Активним помічником для громад в Кіровоградській області виступає Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), яке пропонує у тому числі проект «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE). Він працює лише в 7 областях, серед яких пощастило опинитися і Кіровоградській. Вже в жовтні в число перших 25 громад, які отримали підтримку проекту від неурядової організації USAID в рамках проекту DOBRE, потрапила й Бобринецька міська громада.

Загалом на втілення проекту DOBRE в Україні USAID передбачило фонд у 50 мільйонів доларів. Та ці кошти не роздаються просто так: регіональні менеджери та представники проекту допомагають розробити плани із залученням мешканців територій, котрі визначають поточний стан справ, основні виклики і проблеми для громади та окреслюють стратегію їх подолання. Тобто в першу чергу йде допомога у плануванні та розробці стратегії, а вже потім із спеціалізованих фондів на умовах співфінансування громади можуть отримати підтримку від USAID. Серед цих фондів є фонд для інфраструктурних проектів, міжмуніципального співробітництва, заохочувальних грантів. При цьому представники програми DOBRE допомагають громадам у розробці кращих практик бюджетування та управління фінансами для побудови довіри з боку громадян, інтегрувати різні механізми забезпечення участі громадян в прийнятті рішень та інших аспектах функціонування, створити місцеві ради молоді тощо. «Не треба чекати, що хтось сипатиме грошима з неба. В першу чергу новоствореним об’єднаним громадам потрібно навчитися тим результативним механізмам, за допомогою втілення яких громада процвітатиме. Проект допомагає у розвитку громади, але за вас все робити ніхто не буде», – пояснив міський голова Бобринця Валерій Сніжко. Тож в першу чергу в Бобринецькій ОТГ взялися за створення Стратегії сталого розвитку. Для того, щоб мати уявлення про потреби громади в цілому, були влаштовані громадські обговорення, анкетування місцевих мешканців та опитування на сайті громади. Тож зараз в Бобринецькій ОТГ продовжуються роботи над створенням електростанції із сонячними батареями. Також завдяки опитуванню виявилося, що громада в списку першочергових завдань окреслила розвиток спорту та дозвілля для молоді. Тому в рамках швидких грантів було вирішено створити спортивний майданчик. І його відкриття стало справжнім подарунком для молоді, який приурочили до 250-річчя Бобринця, яке відзначали минулої суботи. Майданчик із сучасним покриттям, баскетбольними щитами, місцями для глядачів та огорожею був створений як за кошти самої громади (було виділено 160 222 гривні з бюджету громади), так і з залученням спонсорських коштів Агентства США  в сумі 343 280 гривень. Керівник програми DOBRE Беррі Рід, який особисто був присутній на відкритті майданчика та подарував молодим спортсменам баскетбольні м’ячі, відзначив, що це чудовий приклад того, як вся громада може працювати разом – головне окреслити мету роботи, спільну ідею. «Децентралізація в першу чергу стосується не розподілу територій, а зміни менталітету громадян: треба відійти від уявлення, що все за них робитиме держава. Навпаки, це люди мають вказувати державі, які проблеми і яким чином вирішувати. Приємно, що є програми, які підтримують, в тому числі і фінансово, процеси децентралізації, але розвиток громади залежить насамперед від самої громади – її активності, її участі та баченні свого майбутнього», – пояснив Валерій Сніжко.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here