ПЕНСІЇ ДЛЯ СИЛОВИКІВ: «ПОКИ ГРІМ НЕ ГРЯНЕ…»

0
1242
views
Фото Ігоря Демчука

Минулого тижня пенсіонери-силовики по всій Україні вийшли на черговий мітинг, вимагаючи підвищення пенсій. Не винятком був і Кропивницький. Мітингувальники зібрались на площі Героїв Майдану біля облдержадміністрації.

Приводом для обурення стало те, що Уряд відклав на рік введення в дію постанови №704 від 30 серпня 2017 року, що передбачає новий порядок грошового забезпечення військовослужбовців (зокрема збільшення окладів і зменшення премій) усіх силових структур – до 1 січня 2019 року.

«А навіщо їм пенсії?»

У зв’язку з тим, що новий закон про пенсійне забезпечення не був прийнятий, то нарахування пенсій з 1 січня 2018 року повинно було проводитись  відповідно до чинного пенсійного закону, а також Уряд зобов’язаний був би провести перерахунок вже нарахованих пенсій, згідно із збільшеними окладами. Що в результаті повинно було збільшити військові пенсії не на 1500 гривень, які анонсував Уряд, як осучаснення за новим законом, а не менше ніж на чотири – шість тисяч гривень в залежності від року виходу на пенсію.

Міністр соціальної політики України Андрій Рева заявив, що постанова КМУ №704 про нові розміри грошового забезпечення для військовослужбовців не вступить в силу з 1 січня 2018 року без прийняття закону про перерахунок пенсій для військових. За підрахунками Міністерства соціальної політики, для перерахунку пенсій для громадян, звільнених з військової служби, потрібно додатково передбачити в державному бюджеті на 2018 рік 35 млрд гривень. А якось він висловився: «А навіщо їм (колишнім правоохоронцям) пенсії? Нехай ними піклуються діти…»

Мітингувaльники, зокремa, обурювaлися тим, що прaцівники силових оргaнів, які виходять нa пенсію зaрaз, отримують виплaти в кількa рaзів вищі.  Скажімо, прaпорщики, нaдстроковики – матимуть вісім – девʼять тисяч гривень. A в полковникa, який пройшов гарячі точки, і вийшов на пенсію рaніше – 3000-3200 гривень. Молодші офіцери, прaпорщиків – по півтори тисячі. Таку ж пенсію отримують офіцери, які більше двадцяти років прослужили у пенітенціарній системі безпосередньо з контингентом засуджених. Цей список можна продовжити.

– Ми виходимо на мітинг уже вп‘яте. Якщо нас не почує керівництво, ми будемо переходити до радикальних дій. Іншого шляху в нас немає. Будемо перекривати дороги, тощо. В нас є ще сили і можливості,  – прокоментував голова Координаційної Ради ветеранської громадської  організації Кіровоградської області, полковник В’ячеслав Іванов. –  Не треба нас дурити!  Коли ввели постанову Кабміну 704 у серпні, вона передбачала перерахунок окладів за звання, вислугу років для військовослужбовців кадрової армії і перерахунок пенсій для звільнених в запас пенсіонерів силових структур. Ще у грудні говорили, що з 1 січня все буде перераховано, а 27 грудня приймають ту зрадницьку Постанову.  Це шахрайство!

Пенсіонери заявили рішучій протест органам державної влади щодо перерахунку нарахування пенсій і вимагали вирішити на законодавчому рівні питання про те, що Нацполіція є правонаступником міліції. Також вони вимагали негайно звільнити міністра Авакова через некомпетентність,  проявлену під час реформування МВС України, бездушне, зневажливе ставлення до ветеранів органів внутрішніх справ під час публічних виступів.

З Кіровоградської обласної державної адміністрації до мітингувальників так ніхто і не вийшов.

«Корупція – у  поліцейській верхівці»

– Працюючи багато років у міліції, зокрема, начальником одного з її підрозділів, я навіть припустити не міг, що колись буду відстоювати своє право на пенсію, мітингуючи разом зі своїми колегами, що я, полковник, отримувати буду – казати смішно – за свою роботу, пов‘язану із щоденним ризиком, трохи більше ста доларів, – отак обурено коментував нинішню ситуацію з пенсіями заступник голови Координаційної Ради ветеранських і громадських організацій області, голова комітету з організації громадського контролю за роботою правоохоронних органів, прокуратури та судів і боротьби з корупцією Микола Швець.

Вже багато років Микола Якович веде боротьбу з високопосадовцями, відстоюючи права пенсіонерів-силовиків. Він – один з перших, хто вийшов на акції проти свавілля чиновників, які, зловживаючи службовим становищем, не виплачували та розкрадали бюджетні кошти, призначені для пенсіонерів.

Так, Кабінет Міністрів України ще в листопаді 2007 року видав Постанову  № 1294 «Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб», а іншу – у  лютому 2008 року № 45 «Про затвердження Порядку проведення перерахунку пенсій, призначених відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», та вніс зміни до постанови Уряду від 17 липня 1992 року № 393. Згідно з цими документами, мали виплачуватися надбавки до посадового окладу за оперативно-розшукову, розвідувальну чи контррозвідувальну діяльність, інформаційно-аналітичне забезпечення органів державної влади і оперативно-службову діяльність – ОРД.  Разом з іншими областями, де такі надбавки виплачувалися, ці кошти мали отримувати і майже тисяча пенсіонерів Кіровоградської області. Але посадові особи Пенсійного фонду України і, зокрема, головного управління ПФ в нашій області спільно з фінансовим відділом УМВС в області вирішили, що ці кошти можна і не виплачувати.

Микола Якович розповідає, що як тільки ця таємниця була розкрита в 2013 році, він повідомив про це Генеральну прокуратуру та інші відповідні органи про ті «неподобства», що чиняться в області. Не встигла заява дійти до адресата, як  його запросили у Пенсійний фонд отримати майже шість тисяч гривень перерахунку згідно з названими документами.  Тоді Швець дізнався, що цю доплату отримав тільки він один. А як же інші? Завдяки тому, що він не заспокоївся і продовжував боротися за права своїх колег, поступово, надбавки отримали ті, кому вони призначалися.

За дорученням пенсіонерів ОВС направлено відповідне звернення до Генеральної прокуратури України, де по цьому факту відкрито кримінальне провадження. Слідство мало проводитись працівниками Кропивницького міського відділу поліції. Впродовж останніх двох років вони не провели жодної слідчої дії з даного провадження. Навіть не допитали і самого Швеця як заявника. Всього ж по справі проходять тисячі потерпілих ветеранів та пенсіонерів міліції.

– Таке безвідповідальне ставлення поліції міста до кримінального провадження, відсутність елементарного контролю за роботою слідчих, нездатність обласного керівництва навести порядок серед підлеглих свідчить про глибоку корумпованість правоохоронної системи міста і області та необхідність проведення нагальних кадрових змін, – упевнений Микола Якович.  –  Корупція – у поліцейській верхівці. Ми не довіряємо правоохоронним органам і відкрито про це говоримо у своєму зверненні до голови облдержадміністрації Сергія Кузьменка та до начальника головного управління Національної поліції в області Сергія Кондрашенка.  Небажання влади забезпечити належний перерахунок пенсій силовикам, відмінити незаконне скасування пільг за комунальні послуги, не визнання поліції правонаступницею міліції,  ми розцінюємо як приниження.

З часу прийняття Закону «Про Національну поліцію» втратив чинність Закон «Про міліцію». Поліція – не правонаступник міліції, як це відбувалося в багатьох країнах. А тому колишні міліціонери залишилися без соціального і правового захисту. А серед них ті, хто втратив працездатність, виконуючи службовий обов’язок, родини загиблих чи пропавших без вісти правоохоронців. Їх кинули на призволяще.

Пенсіонери  звертатимуться до Президента, Верховної Ради та Міністерства внутрішніх справ України, аби винних за невиконання умов названих вище постанов притягли до кримінальної відповідальності, адже порушення продовжуються досі тільки в Кіровоградській області.

 «Провальна» соцполітика

Того ж дня подібні акції пройшли по всій Україні, зокрема, і під стінами Верховної Ради. Основною метою було заручитися підтримкою народних депутатів, аби не допустити прийняття «ганебного» закону щодо «осучаснення» пенсій колишнім військовим та правоохоронцям, та впровадити через депутатів реєстрацію Постанови ВР з вимогами щодо розблокування Поcтанови КМ №704, та перерахунку пенcій за чинним законодавством.

Разом з тим відбулося засідання парламентського комітету з питань ветеранів війни, силових структур та АТО. В роботі комітету прийняв участь голова громадської організації «Всеукраїнське об’єднання учасників бойових дій» Юрій Семерич  та низка народних депутатів. Вони дали оцінку роботі Міністерства соціальної політики України і визнали її як провальну у роботі з ветеранами. Комітет прийняв рішення підготувати та зареєструвати у Верховній Раді України постанову про створення Міністерства у справах ветеранів України.

На підставі звернення профспілки військовослужбовців-ветеранів, УБД, учасників АТО та поліцейських відбулося засідання Круглого столу з порядком денним «Стан виконання законодавства щодо перерахунку та виплат перерахованих пенсій військовим пенсіонерам, деяким іншим особам всіх відомств сектору безпеки та оборони України та пенсіонерам органів внутрішніх справ» за участю депутатів Верховної Ради та активістів громадських організацій. Учасники зібрання вирішили  за систематичне порушення законодавства та Конституції поставити питання про звільнення з посади Міністра соцполітики Реви. Крім того депутати взяли на себе зобов’язання ініціювати створення в парламенті міжфракційної комісії з питань пенсій для військових пенсіонерів.

Акції та інші названі заходи дали свій результат: Володимир Гройсман того ж дня заявив, що всі виплати будуть перераховані з 1 січня цього року.

Прем’єр-міністр України вважає, що законопроект про перерахунок пенсій військовослужбовцям  необхідно прийняти у Верховній Раді у лютому, але застосовувати – з 1 січня 2018 року. Про це він заявив на засіданні Кабміну 17 січня цього року.

«Такі рішення – загроза національній безпеці»

Відкрите звернення до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з приводу відтермінування змін до пенсійного забезпечення військовослужбовців оприлюднила і Всеукраїнська громадська організація «Спілка офіцерів України» за підписом її голови генерал-лейтенанта О.О.Скіпальського.

У ньому, зокрема, йдеться, що прийнята 30 серпня 2017 року урядом  України постанова №704 «Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб», привела розміри раніше призначених пенсій у відповідність до сьогоднішніх реалій. Армійська спільнота очікувала, що безлад у системі грошового забезпечення військовослужбовців нарешті буде подоланий, що позитивно вплине й на пенсійне забезпечення осіб,  звільнених з військової служби. Проте, прийняте рішення щодо відтермінування не набрало чинності. На початку року представникам структур сектору безпеки і оборони кулуарно, без дотримання будь-яких вимог регламенту діяльності органів виконавчої влади,  були передали для вивчення і опрацювання давно анонсовані таємно розроблені Міністерством соцполітики України «реформаційні» зміни  системи пенсійного забезпечення осіб, звільнених з військової служби. Сутність змін полягає у спробі замінити просту і прозору систему обчислення і перерахунку раніше призначених пенсій військовослужбовців на багатоскладову формулу залежності від середньої заробітної плати в Україні та індексу споживчих цін. При цьому специфіка виконання службових обов’язків, наявні фізичні і психічні навантаження, ризики для життя і наслідки для здоров’я до уваги не беруться.

Необхідність внесення таких змін, неодноразово оприлюднені Міністром соціальної політики України А.О. Ревою, свідчать про відсутність професіоналізму «батьків» цієї реформи, нездатність об’єктивно проаналізувати реальний стан пенсійного забезпечення осіб звільнених з військової служби, недоліки у його системі або ж про цілеспрямовану спробу нанести шкоду національній безпеці і обороні воюючої країни. Рішень же щодо врегулювання проблеми з пенсійним забезпеченням пенсіонерів органів внутрішніх справ взагалі не пропонується.

У такий спосіб Мінсоцполітики намагається зекономити бюджетні кошти на військових пенсіонерах.

Світлана КОСТЕНКО

Фото Ігоря Демчука

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here