ПРАВОВІ ПІДСТАВИ ПІЛЬГОВОГО (БЕЗКОШТОВНОГО) ПРОЇЗДУ УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ

0
534
views

Відповідно до п. 1, 6 ч. 1 статті 92 Конституції України виключно законами України визначаються права і свободи людини і громадянина, гарантії цих прав і свобод; основи соціального захисту населення.

Згідно ч. 4 статті 14 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» військовослужбовці, які стали інвалідами внаслідок бойових дій, учасники бойових дій та прирівняні до них особи, а також батьки військовослужбовців, які загинули чи померли або пропали безвісти під час проходження військової служби, користуються правом безоплатного проїзду всіма видами міського пасажирського транспорту загального користування (крім таксі) в межах адміністративного району за місцем проживання, залізничного та водного транспорту приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів за наявності посвідчення встановленого зразка, а в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду – також електронного квитка, який видається на безоплатній основі.

Відповідно до п. 7 ч. 1 статті 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасникам бойових дій надаються такі пільги:, зокрема, на безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрішньорайонних, внутрішньо- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання за наявності посвідчення встановленого зразка, а в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду – також електронного квитка, який видається на безоплатній основі.

Крім цього, надається безплатний проїзд один раз на два роки (туди і назад) залізничним, водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом, незалежно від наявності залізничного сполучення, або проїзд один раз на рік (туди і назад) вказаними видами транспорту з 50-процентною знижкою. Для реалізації цього права слід скористатися талонами, які видаються разом із документами про надання статусу учасника бойових дій.

Вказані пільги надаються на підставі посвідчення, що підтверджує відповідний статус громадян та дає право користуватися пільгами відповідно до чинного законодавства.

Стаття 12 Закону України „Про транспорт“ зобов’язує транспортні підприємства забезпечувати права на пільги громадян щодо користування транспортом.
Відповідно до статті 37 Закону України „Про автомобільний транспорт“ пільгові перевезення пасажирів, які відповідно до законодавства користуються такими правами, забезпечують автомобільні перевізники, які здійснюють перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування.

Відповідно до п. 10 статті 145 Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18.02.1997 №176, перевізник зобов’язаний здійснювати перевезення пасажирів з квитками і пасажирів, яким, згідно з законодавством, надано пільги щодо плати за проїзд.

Враховуючи зазначене вище, учасники бойових дій, БЕЗ ОБМЕЖЕННЯ ЧИСЕЛЬНОСТІ ПІЛЬГОВОЇ КАТЕГОРІЇ, мають право на безплатний проїзд:

  • усіма видами міського пасажирського транспорту;
  • автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості;
  • залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських
  • маршрутів, у тому числі внутрішньорайонних, внутрішньо- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання.
Юридична служба Збройних Сил України

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here