СПРОМОЖНІ ГРОМАДИ – СИЛЬНА КРАЇНА!

0
990
views

Саме таке гасло впровадження реформи децентралізації обрав для себе Кіровоградський центр розвитку місцевого самоврядування, який минулоріч за підтримки програми «U-LEAD З Європою» було відкрито на Кіровоградщині.

Радники центру надають інформаційну, методичну та консультаційну допомогу громадам області. За рік роботи фахівцями Центру розвитку місцевого самоврядування було здійснено 190 заходів, серед яких виїзні консультації щодо юридичних аспектів децентралізації, можливостей поповнення та раціонального використання місцевих бюджетів, покращення рівня муніципальних послуг тощо. Також були проведені тренінги та семінари, конференції, круглі столи щодо управління проектами, надання освітніх послуг, створення стратегій регіонального та місцевого розвитку. Учасниками цих заходів стали більше 4 тисяч осіб. Наприклад, наприкінці минулого року Центр РМС провів масштабний регіональний форум «Об’єднані територіальні громади Кіровоградщини: виклики, успіхи та перспективи».

– Зараз триває процес по створенню громад у Новомиргородському, Гайворонському, Світловодському районах. Активізувалися Новгородка, Петрове. Це добровільний процес, і ми сподіваємося, що вже до жовтня матимемо рішення по ще десяти громадах. Я сподіваюсь, що ця кількість буде навіть більша, бо ми розуміємо, що маємо останній рік політичної стабільності, – розповів директор Центру розвитку місцевого самоврядування Олег Яременко.

Щодо планів на 2018 рік, то передбачається більше 300 інформативних та консультаційних заходів, які охоплять понад 6 тисяч осіб.

Також Олег Яременко пояснив, що за мету фахівці центру як на Кіровоградщині, так і в інших областях України поставили собі сприяти формуванню в громадах ефективного менеджменту. «Саме ефективний менеджмент необхідний задля покращення соціально-економічного розвитку та добробуту кожного жителя Кіровоградської області», – пояснив Олег Яременко. Тому фахівці центру беруть активну участь при перегляді Перспективного плану Кіровоградської області. Завдяки їхній роботі у шести громадах Кіровоградщини були створені посади або навіть відділи з питань регіонального розвитку та залучення інвестицій. В рамках консультативних послуг було розпочато розробку стратегічних планів розвитку таких об’єднаних територіальних громад, як Соколівська, Великосеверинівська та Ганнівська.

Цікаво, що Центр розвитку місцевого самоврядування у Кіровоградській області був першим із 24 регіональних центрів, які працюють у всіх областях країни за підтримки Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» і Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (Мінрегіон).

Довідково: Центр розвитку місцевого самоврядування – це неприбуткова організація, яка працює задля посилення інституційного, адміністративного та експертного забезпечення реформи децентралізації на місцевому рівні. Зв’язатися з фахівцями центру можна за телефоном (0522)32-02-86 або через електронну пошту: lgdc.kirovograd@gmail.com. Центр знаходиться в місті Кропивницькому за адресою: вул. Велика Перспективна, 15/7, 1-й поверх.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here