ДЕРЖАВНІ КОШТИ ДЛЯ ГРОМАД: ЯКІ Є МОЖЛИВОСТІ?

0
1206
views

При створенні об’єднаної територіальної громади відкриваються нові можливості для залучення фінансової підтримки. В тому числі й субвенції з державного бюджету.

Якою саме допомогою можуть скористатися громади та за яких умов, розповіла очільник обласного управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури Вікторія Кулікова під час практикуму.

Практикум «Розробка та реалізація інфраструктурних та інвестиційних проектів за рахунок субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам, грантових коштів, позик та коштів ДФРР» для представників місцевого самоврядування Кіровоградщини було організовано в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні (ПУЛЬС)», який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID.

До інструментів державної підтримки територій належать чотири основних. Це власне Держфонд регіонального розвитку, субвенція на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, субвенція на формування інфраструктури ОТГ та бюджетна програма «Будівництво футбольних полів зі штучним покриттям в регіонах України».

Так, Державний фонд регіонального розвитку передбачає конкурсну основу відбору проектів, які будуть профінансовані. При цьому Вікторія Кулікова зауважила, що до уваги беруть насамперед проекти, які є не просто «точковим» покращенням інфраструктури абощо, а частиною цілої стратегії розвитку території. Програми і проекти, що реалізуються за рахунок коштів ДФРР, підлягають співфінансуванню з місцевих бюджетів на рівні 10%.

Щодо субвенції на соціально-економічний розвиток територій, то вона може спрямовуватися на декілька напрямків роботи. Це і капітальний ремонт об’єктів комунальної структури,  за винятком адміністративних будівель. Також її можна використати для здійснення екологічних та природоохоронних заходів, заходів з енергозбереження та газифікації, або навіть пов’язаних з відселенням громадян із житлових будинків, що перебувають в аварійному стані. У рамках цієї субвенції передбачено і фінансування обладнання для установ соціально-культурної сфери комунальної власності та комунального транспорту, зокрема спеціального призначення, розв’язання проблем окремих адміністративно-територіальних одиниць (малих міст, шахтарських та гірських населених пунктів) тощо. Важливо, що також вона покриває заборгованість місцевих бюджетів, що виникла під час здійснення видатків місцевими бюджетами.

Чудовим інструментом є й субвенція на формування інфраструктури ОТГ. Її можна спрямовувати на розроблення проектної, містобудівної та планувальної документації, поліпшення умов надання адміністративних послуг. За її рахунок можна покращити транспортне сполучення: будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання доріг місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах, а також капітальний та поточний ремонт вулиць і доріг населених пунктів та інших доріг, які є складовими автомобільних доріг державного значення (як співфінансування на договірних засадах). Розподіл субвенції між місцевими бюджетами здійснюється з урахуванням двох показників: чисельності населення об’єднаних територіальних громад та площі їхньої території. Серед умов надання субвенції з’явилася важлива новація – щодо врахування потреб осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення під час розроблення проектної документації, а також при закупівлі транспортних засобів загального користування, шкільних автобусів тощо.

Новим джерелом фінансування місцевого розвитку стала і державна програма, спрямована на будівництво футбольних полів зі штучним покриттям. На відміну від минулого року кошти на втілення цієї програми будуть надходити не до обласного бюджету, а напряму місцевим.

Вікторія Кулікова повідомила, що в управлінні регіонального розвитку, містобудування та архітектури облдержадміністрації надають консультації для місцевих громад Кіровоградщини щодо питань залучення державних субвенцій, а також коштів державних та недержавних фондів. Для отримання консультацій з цих та інших питань можна звернутися до начальника відділу з питань регіонального розвитку та адміністративно-територіального планування Євгенії Щорби за телефоном (0522) 24-66-77.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here