ХОЧА ФАКТ АФЕРИ Й ДОВЕДЕНИЙ…

0
621
views

Знайомлячись із справою, про яку йдеться далі, мимоволі згадалися слова одного з героїв булгаківського роману «Майстер і Маргарита». Якщо трохи перефразувати цей вислів, то він цілком підійде до даної ситуації: наших людей псує квартирне питання.

Зазіхання на чужі квадратні метри іноді робить їх цинічними і жорстокими, як би сумно це не звучало, але факти – річ уперта.

Як приклад, історія, що сталася з учасником війни в Афганістані Сергієм Ковальовим, інвалідом, який мав чималий клопіт (м‘яко кажучи) через квартиру, що дісталася йому на законній підставі. Саме ця житлова площа стала яблуком розбрату між ним та його дружиною і привела до довгої судової тяганини.

У липні 1989 року Кіровоградською міською радою Сергію Ковальову було видано ордер №527 на двокімнатну квартиру у Кіровограді по вулиці Полтавській, 30, де б мав проживати він та його дружина Оксана.  Після розлучення з нею у 1999 році чоловік бере шлюб з іншою жінкою – Світланою.  Але новій дружині була поставлена умова: Ковальов не хотів, аби її син від першого шлюбу жив разом з ними.

Та Світлана вчинила по-своєму, мовляв, куди Сергій подінеться, і привезла свого сина до нього в оселю. Зчинився скандал, і жінці нічого не залишалося, як зібрати свої речі та виїхати з квартири разом з дітьми. На той час подружжя вже мало спільну доньку Катерину.  Пішла, але не заспокоїлася, тож незабаром у Ленінському суді Кіровограда з‘явилася її заява з позовом  про поділ квартири та особового рахунку. У заяві зазначила, що мусила піти звідти через тілесні ушкодження, завдані їй Ковальовим.  У 2005 році суд задовольнив її позовні вимоги.

Незважаючи, що Світлана мала на руках виконавчий лист, у квартиру вона так і не змогла вселитися через небажання її чоловіка. Врешті цей документ втратив законну силу, і жінка пішла на хитрість. Ковальова звернулася до суду з проханням надати їй дублікат виконавчого листа, виданого у 2005 році, і 20 лютого  2009 року отримала дублікат, внесла виправлення і подала на виконання до ВДВС Ленінського району.

Врешті підробка документа була виявлена. Ковальов звернувся до суду, і в листопаді 2012 року ухвалою Ленінського райсуду встановлено, що в тексті дубліката виконавчого листа по справі № 2-4011/05 є зміни первинного тексту документа, внесені шляхом виправлення та дописки. Почалося досудове слідство, яке проводив Кіровоградський міський відділ внутрішніх справ. Але  його  слідча К.М.Короговська неочікувано закрила кримінальне провадження та чомусь не повідомила про це Ковальову.  Відповідну постанову він отримав вже за кілька місяців.

Як виявилося, слідча не дослідила подану  до провадження заяву Світлани, в якій вона  просить Ленінський ВДВС прийняти на виконання виконавчий лист № 2-4011/05 при тому, що  це – дублікат виконавчого листа з ознаками підроблення, а слідча повірила на слово Ковальовій.  Не дослідила слідча й ухвалу Ленінського райсуду, де значилося,  що у дублікаті виконавчого листа  змінено первинний зміст  документа шляхом виправлення та дописки і що саме Світлана Ковальова надала до ВДВС дублікат виконавчого листа.  Згідно з висновками експертів, в тексті дубліката виконавчого листа є зміни первинного тексту документа, внесені шляхом виправлення та дописки, зокрема дати набрання рішенням суду законної сили та в графі строку пред’явлення.

У цій же постанові зазначено, що по даному факту формально містяться ознаки складу злочину, передбаченого ст. 358 КК України, але наслідки від кримінального правопорушення не настали. Саме діяння є малозначним, у зв’язку з чим відсутні ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України.  Тому кримінальне провадження у зв’язку з відсутністю складу кримінального правопорушення закрите.

Не взято до уваги і те, що після підроблення і подання Ковальовою дубліката підробленого виконавчого листа до ВДВС вона привела з ЖЕКу № 6, де начальником її подруга, робітників з болгаркою та намагалася з виконавцями проникнути до квартири,  де знаходився хворий і переляканий інвалід війни Ковальов. Чоловік кликав через вікно про допомогу, і тільки після того, як прибули працівники «Беркута», нападники пішли геть. В результаті звільнені начальник ВДВС, його заступник і державний виконавець.

Слідча К.М. Короговська мала достатньо доказів, що Ковальова сама особисто подавала на виконання до Ленінського ВДВС підроблений дублікат виконавчого листа, виданий 20.02.2009 р. Ленінським райсудом, але звільнила від відповідальності шахрайку.

На початку 2015 року  я звернувся до прокуратури із скаргою на постанову про закриття кримінального провадження, але ця скарга не була розглянута. У відповіді  заступника прокурора Кіровограда від 23 лютого 2015 р. за № 4-3685-13 йшлося, що у разі незгоди з прийнятим рішенням ви вправі звернутися з оскарженням до слідчого судді місцевого суду.

А С.М.Ковальова тим часом завершувала процедуру викрадення квартири  Сергія Ковальова. На наше звернення до начальника УМВС України в Кіровоградській області Сергія Кондрашенка від 24.06.2015 року ми отримали відповідь за № 6/П-491 від 19.08.2015 р., де йшлося, що працівниками СВ Кіровоградського МВ здійснювалося досудове розслідування у кримінальному провадженні № 1201311 -20250001382, розпочатому 23.04.2013 р. за ч. 1 ст. 190 КК України, за заявою Ковальової про те, що її чоловік незаконно отримує пенсійну пільгу. За результатами розслідування прийнято рішення про закриття кримінального провадження відповідно до вимог п. 1 ч. 1 ст. 284 КПК України у зв’язку зі встановленням відсутності події кримінального правопорушення.  Сергій Ковальов – інвалід війни в ДРА ІІ групи, нагороджений медаллю «За відвагу»,   був тяжко поранений і контужений на тій війні.

Наприкінці лютого 2015 року він довідався, що С.М.Ковальова за сприянням начальника КП «ЖЕО № 2» Кіровоградської міської ради  таємно приватизувала квартиру № 109  по вул. Полтавській, 30, яку він отримав в 1989 році. Акт підписали працівники підприємства, які ніколи в тій квартирі не були.

Ковальову довелося звертатися до суду з позовом про визнання недійсним свідоцтва про право власності на житло від 20.02.2015 року. Суд вирішив позов Сергія Миколайовича Ковальова задовольнити.  Визнати недійсним свідоцтво про право власності на житло, видане Кіровоградською міською радою Світлані Миколаївні Ковальовій та Катерині Сергіївні Ковальовій на підставі розпорядження від 20 лютого 2015 року № 51245. Але, хоча факт намагання незаконно отримати право власності на квартиру Світланою Ковальовою та сприяння їй у цьому інших осіб фактично встановлено, що й підтвердив прокурор області А.Коваленко, ніхто до відповідальності притягнутий не був.

Валерій ПАВЛЕНКО, член Національної спілки журналістів України

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here