ТЕПЛОМ ЗАБЕЗПЕЧАТЬ, АЛЕ ТАРИФИ ПІДНІМУТЬ

0
489
views

Кропивницький практично готовий до зими. Принаймні в цьому запевнила  журналістів на вівторковій прес-конференції  заступник начальника управління житлово-комунального господарства міста Тетяна Савченко.

Вона зазначила, що для забезпечення належного утримання та ефективної експлуатації житлового фонду у зимових умовах житлово-експлуатаційні організації особливу увагу приділили ремонту покрівель будинків, внутрішньобудинкових та інженерних мереж, обладнанню електрощитових тощо. Загальний обсяг коштів, які витратили у Кропивницькому на виконання підготовчих і ремонтних робіт у житловому фонді, становить 1 мільйон 398 тисяч гривень.

Комплексно підготували до зими понад 80 відсотків житлових будинків.

Завершують підготовку до опалювального сезону і теплопостачальні підприємства Кропивницького, які витратили на ремонтні роботи понад 12 мільйонів гривень.  На сто відсотків готове до зими ДП «Кіровоградтепло» ЦНТІ УНГА, якому ремонти вийшли у чотири мільйони гривень. КП «Теплоенергетик» витратило понад вісім мільйонів гривень і підготувалося на 80 відсотків.

Водночас населення заборгувало ДП «Кіровоградтепло» 51,9 мільйона гривень, а КП «Теплоенергетик» – 12,8 мільйона гривень. Наразі проплата споживачів за отримане тепло склала 70 відсотків. Це незадовільний показник, оскільки НАК «Нафтогаз України» дозволить розпочати газопостачання на підприємства за умови сплати не менше 90 відсотків заборгованості.

На запитання журналіста, чи не повториться минулорічна ситуація, коли за борги «Кіровоградгаз» залишив місто без тепла у найхолоднішу пору, Тетяна Савченко відповіла,  що сесією міської ради було прийняте рішення  про договори з реструктуризації за спожитий  природний газ КП «Теплоенергетик». Таким чином міська рада виступила гарантом,  і для підприємства кожного року передбачено 16,6 мільйона гривень. ДП «Кіровоградтепло» має в першу чергу забезпечити 90 відсотків сплати за спожитий природний газ.  А далі залучаються банківські установи задля підтвердження фінансової спроможності підприємства. Міський голова Андрій Райкович перед тим на нараді закликав теплогенеруючі підприємства активніше готуватися до опалювального сезону.

– Борги, їх реструктуризація, погашення заборгованості підприємствами усіх форм власності, населенням за тепло – це спільна зона підготовки і відповідальності. Тому готуйте листи в державні установи, – сказав мер тепловикам.

Наступного тижня заступник міського голови  Олександр Мосін має бути в Києві і вирішити питання отримання кропивницькими теплогенеруючими підприємствами номінацій на опалювальний період 2018-2019 року.

Разом з тим містянам наступної зими це благо цивілізації вийде дорожчим, адже виконком міськради Кропивницького збирається значно підвищувати тарифи на тепло.

Коли верстався номер, ми дізналися, що на засіданні виконкому у вівторок для  КП «Теплоенергетик» підняли тарифи на теплову енергію для населення. Відповідне рішення погодили члени виконавчого комітету.

Начальник департаменту економіки міськради Кропивницького Андрій Паливода зазначив, що відповідні тарифи є економічно обґрунтованими та включають у себе ряд чинників, які впливають на окремі складові тарифу. Крім того, за словами посадовця,  здійснюючи теплопостачання за чинними тарифами, підприємства мають багатомільйонні збитки. Відтак, згідно з проектом рішення, тариф на послугу з централізованого опалення КП «Теплоенергетик» для населення становитиме:

для абонентів житлових будинків з будинковими та квартирними приладами обліку теплової енергії — 1603,04 грн/Гкал (з ПДВ);

для абонентів житлових будинків без будинкових та квартирних приладів обліку теплової енергії — 45,68 грн/кв.м (з ПДВ).

По ДП «Кіровоградтепло» плата за отримані послуги  для населення збільшилася  на 15,45%, для бюджетних установ та інших споживачів – на 14,77%.

Світлана КОСТЕНКО

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here