РЕЙДЕРСТВА В ОБЛАСТІ НЕМАЄ

0
1485
views

Принаймні про це заявив очільник обласної поліції Роман Козьяков активістам, відповідаючи на їхні питання щодо рейдерства на Кіровоградщині. Немає цього явища на сьогоднішній день, але те, що сталося на початку вересня у Петрівському районі, на жаль, інакше як рейдерством не назвеш. 

У позаминулому номері нашої газети ми писали про зустріч представників ТОВ «Балліста» з журналістами, але спілкування з ними залишило більше питань, ніж відповідей.

Читати також: РЕЙДЕРСТВО ЧИ БОРОТЬБА ЗА СВОЄ ДОБРО?

То що ж таки сталося, якщо поліції навіть довелося застосувати зброю?

Як повідомляє інформаційне джерело «112. Ua», добре  організована група молодиків на автомобілях з комбайнами, вантажівками і нашвидкуруч підготовленими документами у супроводі юриста заїхала на поля біля села Йосипівка Петрівського району з метою незаконного збору врожаю на полі, до якого не мала жодного відношення.

Банальна спроба вкрасти чужий врожай закінчилася для рейдерів зовсім не так, як вони очікували. Просто в полі затримали юриста, який не тільки супроводжував злочинну діяльність, а й особисто керував діями нападаючих. Розроблений ними план був одночасно креативним, цинічним, брутальним і дуже схожим на сценарій кінобойовика. Але ніхто не очікував, що цього разу оперативно і професійно спрацює  поліція.  Аби відволікти основні сили правоохоронців і охорони агрофірми, група бандитів у балаклавах, озброєних арматурою, кастетами, ножами і димовими шашками, здійснила жорстокий напад  на працюючу техніку на відстані до двох кілометрів від початого ними незаконного покосу. Були навмисно пошкоджені комбайни, вантажівки на суму 598 000 гривень. Загальний розмір збитків, заподіяних агрофірмі «П‘ятихатська», разом з протиправно зібраним врожаєм досяг 5,4 мільйона гривень.

Юридична основа рейдерського захоплення проста. Нібито у 2014 році нині покійний господар ФГ «Сім вітрів» підписав протоколи продажу корпоративних прав, які з’явились лише зараз, 14 вересня 2018 року, аби новий директор підписав договір застави урожаю  ТОВ «Балліста». Предметом застави був указаний урожай аж з 472 гектарів, хоча, згідно з реєстром, у ФГ “Сім вітрів” лише 124 га, та й ті знаходяться далеко в Дніпропетровській області і точно не на полі, де сталося затримання банди. Збирати урожай «господарі» приїхали в масках і балаклавах, зі зброєю, попередньо знявши номерні знаки з комбайнів, які разом з «ударниками праці» були затримані на місці злочину співробітниками поліції. Під час подій на полі був присутній такий собі Ростислав Вакулик, єдиний, хто серед усіх мав безпосереднє відношення до фірми «Сім вітрів», бо довгий час виконував обов‘язки її директора, але його особа правоохоронців не зацікавила.

Врешті поліція затримала 27 осіб і техніку зловмисників. Дії їхні  кваліфіковані як замах на злочин за ознаками ч. 5 ст. 185 КК “Розкрадання в особливо великих розмірах, вчинене організованою групою», за що передбачена відповідальність від 7 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Поліцією встановлено за допомогою сучасних засобів – супутникової системи «Кропіо», що поле засіяла саме агрофірма «П’ятихатська». Факти ‒ річ уперта. І цей незаперечний доказ слідство взяло до уваги.

Також встановлено, що два комбайни, якими планувалося зібрати соняшник на полях біля селища Йосипівки, знаходяться у розшуку. Наразі комбайни арештовані.

Спілкуючись з активістами, Роман Козьяков повідомив, що з часу його призначення на посаду запроваджено оперативно-профілактичне відпрацювання на предмет перебування в області організованих груп з інших регіонів. Були спроби вимагань і захоплення чужого урожаю, ці випадки попереджено. Люди притягуються до відповідальності.

– Як таких рейдерських захоплень в області не відбувається, це я вам заявляю з усією відповідальністю, – зазначив Козьяков.

А рекет є?

29 вересня працівники управління карного розшуку за підтримки бійців «КОРДу» затримали трьох осіб, які нібито вимагали гроші у фермера Білошицького  з Устинівського району, погрожували, що заберуть з його поля урожай соняшнику або він заплатить їм кілька десятків тисяч доларів. А якщо звернеться до правоохоронних органів, то з ним розмовлятимуть інші люди у жорсткішій формі. Зрештою зійшлись на 20 тисячах доларів. Саме під час передачі частини коштів фігурантів справи було затримано в порядку статті 208 КПК України. За цим фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 189 Кримінального кодексу України «Вимагання».

Суддя Ленінського суду Загреба розглянув у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого, підтримане прокурором, про обрання запобіжного заходу двом учасникам подій у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб.

За версією слідства, громадяни Вовк та Биченко обґрунтовано підозрюються у вимаганні, скоєному за попередньої змови групою осіб. Прокурор вимагав посадити їх під варту. Адвокати не погодилися, пославшись на слова потерпілого, мовляв, йому казали, що  в нього є проблеми, але не погрожували. Захист наполягав на грошовій заставі.

Підозрювані своєї вини не визнали, мовляв, ні від кого нічого не вимагали.  І  хоча сторона обвинувачення наполягала, що в матеріалах кримінального провадження є протокол впізнання, де син потерпілого чітко вказує на підозрюваних як на людей, які вимагали у його батька гроші.

Заслухавши всі сторони, суд обрав Вовку та Биченку запобіжний захід у вигляді домашнього арешту строком на 60 діб, до 30 листопада 2018 року. Їм аборонено залишати місце свого проживання у Долинській протягом доби та спілкуватися з потерпілим і свідками; і належить  прибути за першою вимогою до слідчого.

Третій з цієї компанії, Сергій Чубченко, на час визначення запобіжного заходу знаходився у лікарні на стаціонарі, звідки його доставили до суду. Прокурор Теміров, який представляв сторону обвинувачення, просив для Чубченка обрати міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб без застави, оскільки злочин, у якому його підозрюють, пов’язаний з насиллям. Інакше він  може переховуватись або незаконно впливати на інших підозрюваних.

Адвокат Чубченка зазначив, що в жодному протоколі не зазначено, що той погрожував потерпілому, тож ризики, наведені стороною обвинувачення, безпідставні. Захисник надав суду довідку лікаря про те, що його підзахисний проходить стаціонарне лікування в обласній лікарні зі струсом головного мозку та закритою черепно-мозковою травмою, що потребує його лікування у відділенні нейрохірургії. Натомість прокурор заперечив проти долучення медичної довідки, оскільки на ній немає прізвища лікаря. Сам підозрюваний заявив, що все викладене прокурором та слідчим не відповідає дійсності. Що всі зустрічі з Білошицьким були за ініціативою фермера. Мовляв, він відразу зрозумів, що всі ці зустрічі були спрямовані на провокацію, оскільки Білошицький нібито весь час починав розмови з пропозиції заплатити гроші.

У відповідь на промову підозрюваного прокурор зазначив, що є дані  негласних слідчо-розшукових дій, які нині легалізують і обов’язково будуть використані в суді. Зокрема існують трафіки, якими встановлено, що підозрюваний телефонував потерпілому, де чітко зрозуміло, що він вимагав у потерпілого гроші. Перед затриманням була реальна розмова, де все зафіксовано.

Вислухавши сторони, суддя Загреба обрав для  Чубченка запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб з можливістю внести заставу у розмірі 140960 гривень. Після винесення рішення Сергія Чубченка знову доправили до обласної лікарні.

Світлана КОСТЕНКО

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here