«ЩОБ БУЛО ЖИТТЯ НІВРОКУ — ДО СУСІДА НА ТОЛОКУ!»

0
836
views
«ЩОБ БУЛО ЖИТТЯ НІВРОКУ — ДО СУСІДА НА ТОЛОКУ!». Фото Ігоря Демчука. НС

Минулого тижня у селі Попельнастому Олександрійського району було відкрито сучасний культурно-освітній центр «Толока». Ця подія стала результатом спільної півторарічної праці всієї місцевої громади, яку очолює сільській голова Олег Волянський.

Ідея емблеми, малюнок і назва культурно-освітнього центру належать Оксані Мальованій. А його концепцію розробив вчитель, журналіст, лауреат обласної краєзнавчої премії Валерій Жванко. На відкритті цього унікального закладу він зокрема сказав: «Я вдячний усім, хто долучився до цього руками, спогадами, добрими справами і словами. Хочу згадати Павла Бичка, Олександра Спересенка, які вперше написали короткий історичний нарис села; згадати Максима Щербакова, який зібрав значну колекцію старожитностей, що покладена в основу нашої експозиції і яка подарована його сім’єю. Хочу згадати Олега Волянського, який у 2002 році, працюючи у школі, долучився до створення першого в історії незалежної України невеличкого буклету. Хочу згадати інших вчителів нашої школи, які допомагали, приносили фотографії, спогади, наприклад, Людмилу Войцеховську, яка разом з учнями вшанувала і документально продемонструвала це у роботах про жертв голодомору, про воїнів-інтернаціоналістів. Без цих людей була б неможлива сьогоднішня подія.

Ще раз хочу нагадати: це не музей, це не звалище предметів. Це художньо організований простір. І він наповнений універсальними символами, які будуть вступати і вже вступають у діалогічні стосунки між собою і з відвідувачами. Ми не зберігаємо тут золото, срібло й інші кольорові метали. Ми зберігаємо ПАМ’ЯТЬ. Пам’ять про людей. А це цінніше за золото. Ви побачите тут багато облич. Багато облич людей, які жили тут поперед нас. Відомих і невідомих, серед яких були, безумовно, герої. Саме вони творять історію».

Центр розташований у нещодавно відремонтованому будинку 1908 року, який колись належав родині Жарків. У різні роки тут перебували райком КПУ, гестапо, аптека та житловий будинок. З початку 2000-х будинок стояв, покинутий напризволяще. Нині, окрім внутрішнього ремонту, тут чудово впорядковано двір і навколишню територію, що може слугувати гарним прикладом для інших територіальних громад. В ньому вже діють філія Олександрійської районної бібліотеки з інтернет-центром, музейна експозиція з інтерактивними експонатами, зал для відеодемонстрацій та лекцій,  галерейний простір для тимчасових експозицій, майданчики для майстер-класів, тренінговий центр і зона спілкування для дорослих. З часом тут запрацюють профорієнтаційний та діагностичний центр для дітей і підлітків, клуби за захопленнями (кулінарія, крій та шиття, вишивка, дизайн одягу та інтер’єру, колекціонування тощо), з’являться науково-історичний лабіринт і квест-маршрути у приміщеннях та на подвір’ї центру.

На відкритті КОЦ «Толока» виступили також перший заступник голови Олександрійської районної державної адміністрації Юрій Коваль, голова Олександрійської районної ради Ольга Коріненко та голова Попельнастівської сільської ради Олег Волянський. Всі вони наголошували на тому, що це непересічна подія в історії розвитку попельнастівської громади, що робота центру буде наповнюватися новими ідеями, новими планами, новим змістом, спрямованими на патріотичне виховання не лише мешканців села. Отже, нова «Толока» – це і традиція, і новий поступ вперед ‒ насправді європейський, сучасний.

Роман ЛЮБАРСЬКИЙ

Фото Ігоря Демчука

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here