«ОСІННІ ЗЕРНА» ЗАСІЯНІ НА ДОБРО

0
940
views

Незабутні враження від перебування на Бобринецькій землі, де пройшов шостий обласний фестиваль журналістів, надовго залишаться в пам‘яті його учасників. Стало вже доброю традицією щоосені з‘їжджатися  колегам по гострому перу в одному з районів.

На жаль, не так часто нам доводиться зустрічатися в такій великій компанії, аби поділитися своїми здобутками та проблемами, обмінятися досвідом. Радо зустрів своїх колег головний редактор ТОВ «Бобринецьке РВО «Новий день» Ігор Леус.

Погода, як по замовленню, дозволила нам пройтися вулицями Бобринця, де багато місць, пов‘язаних з історичними постатями. Цього разу екскурсія містом мала конкретну тему – сторінки з життя Марка Кропивницького. Краєзнавець та екскурсовод Любов Мельникова, яка приємно вразила нас деталями з його біографії, показала старовинний будинок, де працював майбутній корифей, де вчився, де жив… Чимало цікавих фактів дізналися журналісти з творчих шляхів  інших  «першопрохідців» українського театру – братів Тобілевичів. У районному музеї імені Миколи Смоленчука, де ми теж побували, побачили та доторкнулися до одного з найцінніших експонатів – білої хустки Марії Заньковецької. Пощастило познайомитися з місцевою жителькою Валентиною Ревою – прямим нащадком одного з керівників Української Народної Республіки й видатного письменника Володимира Винниченка.

Бобринецькі храми – то окрема сторінка в історії міста. Одна з церков – Свято-Миколаївська, що має понад двісті років, на жаль, була закрита. Але на її подвір‘ї віднедавна стоїть меморіал у пам’ять тих земляків, хто загинув на Донбасі, та герою Небесної сотні Віктору Чміленку.

Пощастило побувати у Свято-Вознесенському храмі, побудованому за кошти легендарної благодійниці Ганни Дмитрян за проектом архітектора Паученка. І хоча у церкві йдуть повним ходом ремонтні роботи, тамтешній священик розповів гостям історії та значення найцінніших ікон, їхні цілющі властивості.

Впродовж екскурсії журналісти поклали квіти і до пам’ятника полеглим у Другій світовій війні.

Учасники фестивалю познайомилися з сільськогосподарським навчально-практичним комплексом на базі Бобринецького профтехучилища №32, де директором  Андрій Запорожець. Дізналися про його давню історію, його значення у тому, як у 60-ті роки розвивалися дружні зв’язки із Кубою. Тоді багато хлопців з Острова Свободи навчалися у Бобринці і залишили пам’ять про себе – так званий Кубинський парк.

Побували журналісти у Бобринецькому коледжі Білоцерківського національного аграрного університету, де керівником Олег Чорний, та ПрАТ «Бобринецька сільгосптехніка», яке очолює Анатолій Цесарський. Відвідали фермерські господарства в селах Тарасівці й Златопіллі. Поспілкувалися з хліборобами, їх керівниками, на власні очі побачили здобутки, почули про існуючі проблеми аграрного сектору. Вразила їхня розповідь про те, з чого починалися ці господарства, скільки зусиль докладено, але сьогодні вони є потужними  сільгосппідприємствами.

Отримали незабутнє враження від стародавніх автентичних українських народних пісень у виконанні жіночого колективу «Свердлівчанка» з села Златопілля.

У місцевій друкарні, якій вже років і років, відбулася нарада з питань реформування ЗМІ. На сьогодні вже чимало видань, як кажуть, свої, власні, і як їм доводиться виживати, вони ділилися своїм нелегким досвідом.

У фестивалі взяли участь не тільки журналісти, а й керівництво Бобринецького району.  Підтримали захід  голова райдержадміністрації Олег Тертичний та голова районної ради Олена Гадемська, а також начальник відділу культури РДА Лариса Гребень. Приїхала з Києва і перший секретар Національної спілки журналістів України Ліна Кущ. Змістовному проведенню часу журналістами посприяли також голови Тарасівської та Златопільської сільрад В’ячеслав Шворінь та Віктор Поліщук, керівники фермерських господарств Олексій Голубовський, Микола Панасюк, Сергій Німенко. Під час офіційної зустрічі голова обласної організації НСЖУ Петро Мельник вручив  всім причетним до події традиційні дипломи VІ фестивалю «Осінні зерна».

Наступний фестиваль «Осінні зерна» пройде у Новгородківському районі. Естафету прийняла редактор газети «Новгородківські вісті» Ольга Лісова.

Світлана КОСТЕНКО

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here