СЕРГІЙ ТАРУТА: ПРО ДОНБАС, ГАЗ ТА ПОВАГУ ДО КОЖНОГО

0
633
views

В інформаційному просторі було багато припущень щодо об’єднання політичної партії «Основа» з «Опозиційним блоком» чи партією «За життя».

Та голова партії «Основа» Андрій Ніколаєнко – який, до речі, у 2010-2013 роках був заступником голови ОДА та власне очолював Кіровоградську обласну державну адміністрацію, – запевнив, що ніяких об’єднань не буде, адже «Основа» має своє бачення стратегії розвитку держави, яка відмінна від бачення інших політсил.

То які новації у сфері керівництва держави, соціального захисту громадян, реінтеграції Донбасу та енергонезалежності України пропонує партія «Основа» у своїй передвиборчій програмі? Про це ми розпитали лідера партії та кандидата в президенти України Сергія Таруту під час засідання медіа-клубу «На власний погляд».

– Сергію Олексійовичу, партія «Основа» у своїй політичній рекламі неодноразово використовує лозунги «компроміс» та «повага кожному». Про що саме йдеться?

– Ті конфлікти, в яких загрузла країна, не дають розвиватися. Ми всі заслуговуємо чесної та компетентної влади, жити в успішній Україні. Заради цього варто йти на будь-які раціональні компроміси: між сходом та заходом, між центром та регіонами, між людиною та владою, між різними політичними силами, між нами і сусідніми країнами. І наша партія шукає ці компроміси заради єдності України. Тож ми виступаємо за визнання лише однієї державної мови, двох офіційних – російської та англійської та закріплення статусу мов нацменшин, щоб не розділяти громадян країни за мовою. Щодо НАТО, то лише позаблоковий статус держави, відмова від інтеграції в НАТО, ОДКБ та інші військові союзи, відмова від розміщення на території України військових баз інших держав, розвиток сильної української армії дозволять нам встановити мирні відносини із сусідніми державами. Мир нам потрібен. Тому повернути Донбас та Крим можна за допомогою міжнародних юридичних механізмів: введення миротворчих військ з подальшим перехідним періодом під керівництвом міжнародної адміністрації.

Щодо поваги – влада втратила повагу свого народу. А без відновлення поваги не реанімувати вітчизняну економіку, не повернути мир в Україну і не побудувати міцної держави. Тому наша партія сформувала і пропонує суспільству програму «Принципи поваги». В першу чергу це повага до людської праці, яка має винагороджуватися достойно. Досягти високих соціальних стандартів для громадян можна лише за умови динамічного розвитку всієї економіки на рівні не менше 10-15 відсотків щорічно. Для цього слід використовувати не купу кредитів, а приріст внутрішніх і зовнішніх інвестицій та за сприяння розвитку бізнесу.

Високу пенсію і заробітну плату не можна встановити по команді або за наказом уряду. Для цього мають бути економічні підстави. Реалізовувати якісну соціальну політику можливо тільки на розвиненому економічному базисі держави. Але еталони соціальних стандартів необхідно встановлювати вже сьогодні.

– Яка ж винагорода людської праці, на вашу думку, є достойною?

– Хоча б на рівні зарплат в країнах Східної Європи, тобто в середньому 20-25 тисяч гривень на місяць. Сучасний же рівень соціальних стандартів, таких як ставка мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму, – це ганьба для влади, це неповага до народу. Необхідно створити умови, щоб кожен працюючий українець навіть на мінімальну зарплату мав можливість повноцінно жити за скромними європейськими стандартами.

– А як щодо податків? Адже українці сплачують із зарплат одні податки, при оплаті послуг та товарів – інші. Чи можливо якось спростити податкове навантаження?

– Наша партія пропонує одночасне зниження податку на доходи фізичних осіб з 18 відсотків до 10 і єдиного соціального внеску з 22 до 15 відсотків. Це дозволить кожному працюючому отримувати на руки додатково від декількох сотень до кількох тисяч гривень. Податок на прибуток буде замінено на податок на виведений капітал. Податок на додану вартість слід знизити на шість відсотків.

– Що ж тоді буде із соціальною сферою, яка підтримується за рахунок бюджетів, тобто податків громадян?

– В Україні безліч молодих сімей живуть в орендованих квартирах або ж взагалі не мають можливості забезпечити себе власним житлом. Тож слід передбачити довгострокові іпотечні кредити на придбання або будівництво власного житла не під банківські величезні відсотки, а під посильні. Ми вважаємо, що це має бути  кредит під три-чотири відсотки строком до 30 років. І старість людини також має бути захищена державою, тому середня пенсія повинна бути не чотири-п’ять, а 10-12 тисяч гривень.

Щодо демографічної проблеми, то слід розуміти першопричину проблеми, щоб вирішити саме її, а не результат цієї проблеми. Тому необхідно істотно збільшити допомогу сім’ям при народженні дитини та пільги для сімей з неповнолітніми дітьми.

У нас багато бюджетних коштів витрачається на чиновників, тобто держслужбовців. Сучасні технології дозволяють у більшості функцій замінити їх комп’ютерними рішеннями. Тому слід скоротити чиновницький апарат втричі. Так ми заощадимо і на скороченні, і на зменшенні масштабів корупції – комп’ютеру неможливо дати хабар. Це стосується і депутатів Верховної Ради, кількість яких має бути не 450, а 250. При цьому списки мають бути відкритими, слід відмовитися від мажоритарної системи. Натомість у своїй стратегії розвитку наша партія пропонує створити другу палату парламенту з 54 чоловік з рівним представництвом від кожного регіону України.

– Нещодавно в Мінську відбулося засідання Основної групи Мюнхенської конференції з безпеки, в якій участь брали особисто ви та Андрій Ніколаєнко. Як оцінюєте підсумки роботи конференції?

– Справді, це був серйозний захід, на якому обговорювалися доленосні для України питання: як досягти миру на Донбасі, як вибудувати відносини з іншими країнами, як гарантувати енергетичну безпеку. Україну представляли всього лише кілька політиків і експертів, в тому числі і ми від партії «Основа». Обговорювали важливі питання: стратегія миру, стратегія енергетичної безпеки України.

Щодо Донбасу, то партія «Основа» закликала громадян, що живуть на окупованих територіях, бойкотувати так звані вибори 11 листопада. З іншого боку, слід спрямувати дії влади на залучення громадян України з окупованих територій до президентських та парламентських виборів, які пройдуть в Україні у 2019 році. Ми вважаємо, що у Конституції України немає місця сурогатним «особливим статусам» і «особливостям самоврядування» для окремих територій і громад. Об’єднати країну здатна тільки реальна і широка децентралізація на єдиних для всіх регіонів принципах.

– Напередодні черговий раз підскочили ціни на газ в Україні. Чи стосувалася запропонована вами стратегія енергетичної безпеки проблем газопостачання?

– Звісно! Слід прибрати політичну складову з питання газифікації. Відносно східноєвропейських країн необхідно опрацювати питання про створення енергетичного хабу разом з Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією, Болгарією і, можливо, за участі Італії. Нам треба забезпечити єдиний енергобаланс і по газу, і по електроенергетиці.

Ми запропонували виключити тему транзиту російського газу по території України з політичних дискусій між Києвом і Москвою. Та ж дискусія, що розгорнулася в Україні навколо будівництва газопроводу «Північний потік-2», є неконструктивною саме через заполітизованість. Проект цього газопроводу буде реалізовано, і слід вже брати за основу цей результат. І в переговорному процесі треба шукати компроміси, які дозволили б забезпечити енергетичну безпеку України і всієї Східної Європи. Адже для Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії транзит російського газу через Україну економічно вигідніший, ніж через «Північний потік-2». Це фізика, а не політика.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here