ІННА БОГОСЛОВСЬКА: ПРІРВУ НЕДОВІРИ МІЖ ГРОМАДЯНАМИ ТА ВЛАДОЮ СЛІД ПОДОЛАТИ

0
1097
views

Наразі в Україні – час змін. Все більше обертів набирають реформи у різних сферах суспільного життя: в медицині, адміністративно-територіальному устрої, освіті.

Та кандидатка в президенти Інна Богословська запевняє: реформувати потрібно українську систему влади, і запропонувала новий вид громадського контролю діяльності як уряду, так і президента.

Під час зустрічі з регіональними журналістами в медіа-клубі «На власний погляд» кандидатка в президенти Інна Богословська пояснила, які вади має сучасна політична система, в чому недолугість українських партій і як поновити зв’язок між громадськістю та політичними обранцями.

Політичні партії без політичної ідеології

Наразі в Україні зареєстровано 353 політичні партії. У списку зареєстрованих є й загальновідомі партії імені чинного Президента України, деяких відомих політиків. Це так звані партії лідера, які не мають ідеологічного напрямку, але чітко називають, хто в партії головний. Також є партійні об’єднання, які вказують на регіональні інтереси – наприклад, політичні партії «Кияни понад усе!» та «Ми – кияни». Є й відверто дивні назви, які роблять ставку на фарс, а не на справжній політичний напрямок: політична «Піратська Партія України», яка зареєстрована ще у 2014 році, або ж «Блок Дарта Вейдера», яку занесли в реєстр ще у 2015 році. Але ж жодна партія не вказує своєї чіткої ідеології.

– Власне існування політичних партій – це абсолютно нормальне явище. Люди об’єднуються заради досягнення якихось конкретних політичних та економічних цілей. Це про що говорить? Про те, що у партії в першу чергу повинна бути ідеологія! А назвіть мені хоч одну політичну партію в Україні, у якій є чітка ідеологія? – розповідає Інна Богословська.

І справді, якщо пошукати ті ж програми, на які мають опиратися політичні партії у своїй діяльності, то їх не так просто й знайти. Хоча це нонсенс: адже саме завдяки політичним програмам партії мають шукати підтримку у населення, шукати однодумців.

Також Інна Германівна пояснює, що політичні партії – це об’єднання однодумців заради досягнення спільної мети. Тому нормально, коли в партії є членські внески.  Але в Україні часто зустрічається те, що партії фінансуються олігархами.

– Партії у нас – це інструмент в руках великих олігархічних груп. І працюють вони на досягнення цілей цих самих груп. Партії купуються і продаються. І люди, які висуваються від партій, – теж. Або потрапляють в партійне рабство, – заявила Інна Богословська і пояснила це на прикладі виборів в органи місцевого самоврядування. Тобто людина, яка хоче робити щось для розвитку свого рідного міста чи селища і якій довіряє громада, не може стати обранцем. Адже для цього змушена вступати в якісь партії. А далеко не всі активісти готові пов’язувати своє ім’я з політичними партіями. Ті ж, які погоджуються, мають дотримуватися певної лінії, голосувати за «потрібні» рішення – інакше партія виключає зі своїх лав і позбавляє мандата. Не подобається мер міста якомусь партійному спонсору? Партійний осередок не голосує за життєво необхідні для міста рішення.

– Слід змінити закони про партії і про вибори, обов’язкові членські внески, обов’язкова наявність ідеології і програми. І, напевно, найважливіше – введення обмежень на розмір виборчого фонду, заборона на політичну рекламу в ЗМІ та введення обов’язкових дебатів. Адже політики мають розповідати та відстоювати свої ідеологічні погляди та позиції, а не перегукуватися пустими лозунгами із білбордів та телеекранів.

Одним із заходів, які мають виправити ситуацію, політик вважає зняття прохідного бар’єру, щоб в парламенті з’явилися нові лідери. Адже від сучасних ми чуємо багато дорікань, що «влада не впоралася», «ми все виправимо», хоча багато з них у тому ж парламенті чи уряді вже працював і не один рік. Тому Інна Богословська наполягає на мажоритарній системі.

— Ми зобов’язані відродити сутність представництва людей у владі. Мажоритарник насамперед відповідає перед людьми. Кожен легко проаналізує роботу депутатів, які від вашого регіону по списках, а які – по мажоритарній системі, й побачить різницю. Багато хто з депутатів, обраних за списком, навіть не спілкується з виборцями, а виборці взагалі його не знають.

Чому потрібно узаконити обмеження на витрати виборчого фонду? Інна Богославська впевнена, що слід ще й передбачити до цього кримінальну відповідальність за махінації навколо нього. Адже тоді передвиборчі перегони перетворюються на гонки «хто більше грошей олігархів використає».

— Телеканали бояться, що вони не отримають грошей в результаті переходу від політичної реклами до формату дебатів. Але насправді громадянам країни цікавіше саме дебати, щоб взагалі розуміти позиції і плани того чи іншого політика.

Нові правила імпічменту. 

Президент – слуга народу

Інна Богословська впевнена: президент не має бути висуванцем від якоїсь партії, а тим паче створювати партію імені себе. Адже влада в нас парламентсько-президентська, але водночас президент має більшість у парламенті, отже прямо впливає  на формування уряду.

– Тобто йдеться про абсолютизацію президентської влади! Та якщо президент не матиме партії, то буде змушений спілкуватися з парламентом, а парламент – з президентом. Президент почне діяти в інтересах суспільства, а не в інтересах фінансово-промислових груп, частиною яких стала наша партійна система, – запевняє Інна Богословська.

Інна Богословська має досвід роботи і в уряді, і в парламенті: ще у 2007 році була заступницею міністра юстиції України, народна депутатка шостого та сьомого скликань.

– Тобто коли президент не матиме тиску на парламент та навпаки, коли влада не конкуруватиме між собою, а скооперується в інтересах громадян країни – це і буде справжнє і дієве реформування влади, відновлення довіри. Для цього потрібен і прямий контроль громадян над власне президентом країни. І в мене є пропозиція, як це зробити, – заявила під час зустрічі з регіональними журналістами.

Інна Богословська запропонувала укласти з нею пряму угоду найму президента. Згідно з ключовим пунктом угоди, виборці зможуть звільнити майбутнього президента через два роки після інавгурації. Для цього потрібно, щоб не менше половини українців, які підписали таку угоду, визнали роботу президента як таку, що не відповідає виборчій програмі. При підписанні громадянин має зробити грошовий внесок, сума якого значення не має.

– Договір цей має повну юридичну силу. По суті громадяни наймають мене на роботу. Розмір внеску значення не має: кожна людина отримує рівні права. Таким чином ми в Україні вперше отримаємо главу держави, який не матиме фінансових зобов’язань перед існуючими політичними партіями і олігархічними кланами, – підкреслює Богословська.

Угоду можна підписати онлайн на сайті inna.com.ua. Вся інформація заноситься в реєстр, який працює на системі Blockchain. Blockchain – це розподілена база даних, яка зручна для транзакцій як фінансів, так і персональних даних, захищених від хакерського втручання. Занесена користувачем інформація на сайті inna.com.ua залишається в особистому кабінеті, також є доступ до загального реєстру.

Олександр ІСАЧЕНКО

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here