СМОЛІНЕ ЗВЕРТАЄТЬСЯ ДО ВЛАДИ

0
4362
views

Якщо негайно не втрутитись у ситуацію зі Смолінською шахтою ДП «СхідГЗК», міцне селище у Маловисківському районі може зникнути з мапи Кіровоградщини.

Про це попереджають у селищній раді: місцеві депутати звернулись до очільників країни та області з відкритим листом про необхідність поліпшення стану та визначення шляхів подальшого існування Смолінської шахти ДП «Схід ГЗК». Текст звернення, прийнятого рішенням 11-ї сесії Смолінської селищної ради восьмого скликання № 205 від 28 листопада цього року, має редакція «НС».

Відкритий лист (звернення) депутатів Смолінської об’єднаної територіальної громади Маловисківського району Кіровоградської області

Президенту України

Порошенку П.О.

Прем’єр-міністру України

Гройсману В.Б.

Голові Верховної Ради України

Парубію А.В.

Голові Кіровоградської обласної державної адміністрації Кузьменку С.А.

Голові Кіровоградської обласної ради

Чорноіваненку О.А.

Шановний Петре Олексійовичу!

Шановний Володимире Борисовичу!

Шановний Андрію Володимировичу!

Шановний Сергію Анатолійовичу!

Шановний Олександре Анатолійовичу!

На території Кіровоградської області, в Маловисківському районі, є селище Смоліне, в якому проживають гірники-уранщики і є Смолінська шахта Державного підприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат», яка з 1972 року справно видобуває уранову руду для українських атомних станцій.

Різні часи переживало наше селище: був період грандіозного будівництва, були і тяжкі часи, коли по три місяці не виплачувалась заробітна плата. В 2017 році шахта не працювала з червня по вересень, тому що Держгеонадра не надавали спецдозвіл. Але тільки після втручання Президента України проблема була вирішена і колектив шахти та мешканці селища знову почали жити з надією, що на урановидобувну галузь колись звернуть увагу.

На жаль, події, які розгортаються в цьому році, можуть залишити селище на межі виживання. В зв’язку з проблемами, які виникли у Державного підприємства «НАЕК Енергоатом» при затвердженні несправедливого тарифу на відпуск електроенергії АЕС після впровадження необгрунтованої постанови НКРЕКП від 01.08.2017 року №990 методики формування тарифів на електричну та теплову енергію, що виробляється на атомних станціях, було заявлено, що вартість уранового концентрату буде значно знижена.

І це при тому, що ціни на основні види матеріалів, які використовує шахта, постійно зростають. За таких умов подальше існування шахти під великим питанням, а оскільки шахта є містоутворюючим підприємством, то й життя в селищі прийде в повний занепад.

Є державні установи, які повинні були турбуватися за долю уранової галузі в Україні, і в першу чергу це Державний концерн «Ядерне паливо» та його генеральний директор Дробот Сергій Анатолійович. Але цей концерн не виконав жодного завдання (будівництво заводу з виробництва ядерного палива, розвиток Новокостянтинівського родовища урану, реалізація урядових концепцій програм, залучення іноземних інвестицій та інше), заради яких він був створений, а навпаки – Дробот С.А. перебрав на себе управління урановим комбінатом і своїм непрофесійним рішенням доводить підрозділи до повного розвалу.

Різке падіння об’ємів видобутку уранової руди на Смолінській шахті, скорочення персоналу, згортання соціальних програм, впровадження необґрунтованих рішень, які погіршать екологічний стан в селищі, – це плани, які сьогодні затверджуються на 2019 рік і які йдуть врозріз із програмами енергетичної незалежності України. Ми далекі від думки, що ці плани погоджені з вищим керівництвом країни, і не хочемо, щоб на мапі України зникло квітуче селище під назвою Смоліне.

Просимо вас, шановний пане Президенте, шановний пане прем’єр-міністре, шановний пане голово Верховної Ради України, шановні керівники Кіровоградської області, негайно втрутитися для визначення шляхів врегулювання даного проблемного питання.

 З повагою за дорученням депутатів Смолінської ОТГ смолінський селищний голова М.МАЗУРА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here