РЕГІОНАЛЬНА РАДА РОЗВИТКУ: ДОСЯГНЕННЯ ТА СТРАТЕГІЇ КІРОВОГРАДЩИНИ

0
901
views
РЕГІОНАЛЬНА РАДА РОЗВИТКУ: ДОСЯГНЕННЯ ТА СТРАТЕГІЇ КІРОВОГРАДЩИНИ. Фото Ігоря Демчука. НС

Цей тиждень розпочався масштабним для області дійством – Радою регіонального розвитку. На форум приїхали представники виконавчої влади, місцевого самоврядування, бізнесу з усіх куточків Кіровоградщини.

Були розставлені основні акценти: досягнення Кіровоградщини, плани та стратегії на найближчі три роки, обов’язок представників влади співпрацювати з громадою, дослухатися до критики, бюджетна децентралізація та екологічні особливості регіону.

– Ми з вами, друзі, повинні чути людей, – розпочав голова облдержадміністрації. – Це головний орієнтир керівників райдержадміністрацій, представників органів місцевого самоврядування. Тобто громада, люди, які живуть у місті, селі чи селищі. Це – завдання Президента.

На початку форуму в залі обласної філармонії присутнім продемонстрували відеоролик, який висвітлює основні досягнення та особливості нашої області. Наприклад, що Кіровоградська область займає друге місце в рейтингу з виробництва соняшникової олії, входить в першу п’ятірку областей з вирощування соняшнику та виробництва продуктів харчування, лідер в галузі сільськогосподарського машинобудування в Україні, виробляє системи безпеки для атомних електростанцій, які використовують у шести країнах світу.

Область постійно розвивається: чотири роки тому бюджет становив п’ять мільярдів, цьогоріч – вже 15. Фінансування галузі освіти за цей же проміжок збільшилося з менше як двох мільярдів до 4,5 мільярда гривень.

– Якщо порівняти з показниками чотирирічної давнини, то на освіту виділялося менше двох мільярдів, – акцентував Сергій Кузьменко. – Сьогодні маємо у понад два рази більше коштів. Ми створили освітні округи. Придбали 45 шкільних автобусів, які їх обслуговують. Реформа, яку критикували, показала зворотне – наші діти отримали можливість здобувати кращу, якіснішу освіту. І це доводять результати зовнішнього оцінювання.

За кілька останніх років, наголосив Сергій Кузьменко, в області вдалося реалізувати чимало дієвих програм у рамках започаткованих реформ. Серед них і реформа, спрямована на децентралізацію влади.

– Понад чотири роки тому ми почали цей процес. І хоча реформа ще далека до завершення, позитивні результати вже помітні, – звернув увагу очільник Кіровоградської ОДА. – Проклали дорогу, відремонтували школу, зробили освітлення в селі, придбали новий громадський транспорт, водогін полагодили, майданчик спортивний зробили… Так, це не ракета в космос, це буденні речі, але їх не робили з часів мого дитинства. Особливо це стосується села. Там ніби застиг час. І от ми знову запустили механізм, який дав нове життя територіям. Право вирішувати самим і гроші – ось що, простою мовою, отримали об’єднані територіальні громади.

Справді, реалізованими багатомільйонними проектами тепер можуть пишатися не лише великі міста чи райони, а й селищні та сільські громади. Директор Кіровоградського центру розвитку місцевого самоврядування Олег Яременко розповів, що розмір державної підтримки на розвиток громад та розбудову інфраструктури в Україні за чотири роки збільшився у 39 разів. На сьогодні в Кіровоградській області створено 20 об’єднаних територіальних громад, з яких в 16 вже проведено перші вибори, в тому числі вибори відбулись у трьох ОТГ у квітні 2018 року. Територіально ОТГ покривають вже 18 відсотків області, тобто 15 відсотків населення області проживають у вже об’єднаних громадах.

– Завдяки децентралізації ми отримали більше можливостей, ніж при старій системі управління. Ми можемо розвивати свої території. Сьогодні існує певна свобода дій, є свобода вибору, і ті, хто хоче працювати; хто креативно, творчо, нестандартно підходить до вирішення питань; хто спілкується з громадою, чує, що вона хоче, – здатні вирішити найбільш болючі проблеми, – зауважив у свою чергу голова Асоціації об’єднаних територіальних громад, очільник Новоукраїнської об’єднаної громади Олександр Корінний.

Бюджетна децентралізація справді надала територіям більше інструментів для розвитку, серед яких державні фонди та субвенції, направлені на регіональний розвиток. Сергій Кузьменко зауважив: якщо до реформи видатки місцевих бюджетів області становили трохи більше п’яти мільярдів, то нині втричі більше – майже 15. Завдяки підтримці з центру в регіоні вдалося реалізувати найсміливіші проекти. Серед них – масштабна реконструкція обласної дитячої лікарні. А також інші об’єкти у галузі медицини, на які держава виділила більш як 400 мільйонів гривень.

– Зараз ми спрямували зусилля на комфорт сільського населення, – зауважив Сергій Кузьменко. – Ми першими в Україні з нуля побудували амбулаторію у рамках ініціативи Петра Порошенка. Ще сімнадцять аналогічних невдовзі запрацюють на Кіровоградщині. Цей рік можна назвати роком медицини в області.

Але особливої уваги потребує загальнообласне питання медицини, а саме врахування екологічної ситуації, на що звернув увагу присутніх під час виступу народний депутат, заслужений лікар України Костянтин Яриніч. Кількість випадків онкологічних захворювань на Кіровоградщині вдвічі перевищує середній показник по країні.

– Ми розробили комплексну державну програму радіаційного і соціального захисту населення нашої області ще два роки тому, сподіваємося на її затвердження в цьому році. Це моніторинг та зменшення впливу радонової концентрації в будівлях. Це соціальне відшкодування населенню у зв’язку з ризиками і негативними наслідками життя на забруднених територіях. Також передбачаємо безкоштовні та доступні профілактичні медичні заходи для населення, – розповів Костянтин Яриніч.

Бюджетна децентралізація дозволила мешканцям обласного центру вкладати більше коштів у місцевий розвиток, і серед пріоритетів було поповнення житлового фонду. Так, коштом міського бюджету вже будується дев’ятиповерховий будинок на 50 квартир.

– У планах на 2019 рік – створити сучасний 50-метровий плавальний басейн, бо ядро Паралімпійської збірної знаходиться саме в Кропивницькому. Місту вкрай необхідно добудувати хірургічний корпус лікарні швидкої медичної допомоги. Це довгобуд, ціна якому не менше 200 мільйонів гривень. У черзі на реставрацію – площа Героїв Майдану і центральна набережна, – пояснив міський голова Кропивницького Андрій Райкович.

Надбаннями Голованівського району поділився і голова райдержадміністрації Олег Голімбієвський. Тут вперше за три десятки років з нуля вдалося розпочати будівництво дитячого садка, відкриття запланували на 2020 рік. Чому саме дитячий садок став пріоритетним місцевим проектом, Олег Голімбієвський пояснив так:

– Новий дитсадок дозволить розвантажити групи в інших дитсадках райцентру, де існують черги. Вартість об’єкта – 38 мільйонів гривень.

Утім за освітнім, медичним, інфраструктурним потенціалом стоїть економічний. Очільник виконавчої влади області закликав голів районів активніше створювати можливості для залучення інвесторів. В свою чергу фінансова директорка науково-виробничого підприємства «Радій» Аліна Бегун розповіла про досягнення місцевого підприємства на світовому ринку. Зокрема, підприємство співпрацює з Китаєм, Канадою, Францією, Болгарією, Бразилією, Аргентиною, нещодавно завоювали і американський ринок.

– Ми під ключ модернізували українські реактори і напрацювали колосальний досвід у цій сфері. Наступний крок – робота з американськими атомними станціями. Наша компанія – українська, і потенціал наших працівників визнаний на міжнародному рівні, – підкреслила Аліна Бегун.

Водночас очільник ОДА констатував, що існує ще чимало напрямків, де роботи вистачає. Серед них – будівництво і ремонти доріг. Окремі шляхи вдалося капітально відремонтувати. Частина – у планах на наступний рік.

– Майже три мільярди гривень витратили за останні чотири роки на будівництво нових автошляхів, капітальний ремонт чи поточний. Сьогодні ми можемо говорити про завершену ділянку на місто Дніпро. Ми розпочали роботи у бік Полтави. Закінчуємо свою частину шляху на Миколаїв. Так, нині нас активно критикують за трасу на Умань: на наступний рік ми передбачили значні кошти в бюджеті на її ремонт. Цьогоріч ми відновили 100 кілометрів місцевих доріг. У 2019-му буде ще більше можливостей, аби мати якісні дороги, – переконаний очільник Кіровоградщини.

Сергій Кузьменко нагадав про президентські й урядові ініціативи, націлені на підтримку громадян.

– Без міжнародного траншу Україна не змогла б обійтися, бо має повертати борги, взяті сьогоднішніми критиканами. Але влада зробила все можливе, щоб не тільки не було дефіциту бюджету, а й скарбнички родин українців залишилися цілими, – зауважив голова облдержадміністрації і закликав керівників територій пояснювати людям ситуацію і водночас нагадувати про можливості, якими їх забезпечила держава. – Це субсидії, програма «Доступні ліки»… Також маєте донести до жителів Кіровоградщини необхідність разом досягати змін.

Очільник області наголосив: аби продовжити структуровану і системну роботу, на наступні три роки необхідно напрацювати перспективний план розвитку.

– Наше з вами завдання – підготувати середньострокову перспективу: чим повинен займатися уряд України, що повинна робити місцева адміністрація, що ми разом повинні зробити для мешканців нашої області. Сьогодні ми зібралися саме для того, щоб звірити годинники. Нещодавно з цією ж метою керівників територій скликав Президент. Він чітко поставив завдання: низка розпочатих і вже сьогодні зрозуміло, що ефективних реформ мають бути незворотними.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here