ДОБРОВЕЛИЧКІВСЬКИЙ РАЙОН: ДОРОГИ, ГЛИВИ ТА ВІДНОВЛЮВАЛЬНА ЕНЕРГЕТИКА

0
1587
views
Фото Ігоря Демчука. НС

Про здобутки за останні декілька років, стратегії розвитку Добровеличківського району та пріоритетні завдання у близькій та далекій перспективі, підтримку місцевого бізнесу та соціальне забезпечення населення – про все це говорили під час Ради регіонального розвитку району, яка відбулася 18 грудня.

Зроблено на Добровеличківщині

Очільник райдержадміністрації Василь Смаглюк розповів про найбільші досягнення району за останні майже 5 років. Тут запускають та розвивають виробництво багато підприємств, серед яких і відомі на Кіровоградщині та в Україні марки. Наприклад, ТОВ «Добровеличківський консервний завод плюс», який випускає фруктово-овочеві консерви, розширивши свій асортимент за останні чотири роки з 5 видів до 10. Або ж добровеличківська випічка, яка створюється за народними рецептами підприємством «Лідер ІН», відомі в країні крупи та борошно торгової марки «Добра-Млин». Цікавим є виробництво екологічно чистих грибів у ТОВ «Науково-виробничий комплекс «Еко-гриб», яке співпрацює з Мелітопольським інститутом садівництва Національної академії аграрних наук України. Наразі тут вирощують плеврот черепичастий, або гливи – в народі ці гриби відомі ще за назвами вєшенка, дублянка, гливичка. В Добровеличківці їх вирощують на чистій соломі, без домішок і добрив.

І справді, журналісти «НС» на власні очі переконалися, що ростуть гливи через прорізи в спеціальних мішечках, набитих соломою. Фірма отримує закриті мішечки,  в яких солома вже містить грибний міцелій. Мішки обмивають мильним розчином – ніякої «хімії»! – поміщають у спеціальні кімнати з клімат-контролем, роблять у мішечках прорізи. Виявляється, продукція «Еко-гриб», на відміну від багатьох ринкових товарів, має відповідність ДСТУ 7786:2015 і вже скоро повинна з’явитися на полицях всеукраїнської мережі супермаркетів.

Соціальна підтримка населення

Цьогоріч вперше за багато років людям зі статусом дитини-сироти було придбано житло – й одразу три! Яніна, Альбіна та Дар’я тепер мають власні квартири в центральній частині селища Добровеличківки. Як розповіла Яніна Козлова журналістам «Народного слова», свою квартиру вона отримала саме в день свого 18-річчя, що стало неабияким сюрпризом. Як пояснила очільниця служби у справах дітей районної адміністрації Валентина Яценко, цьогоріч держсубвенція склала більше 600 тисяч гривень. При цьому вже на наступний рік планується закупити житло ще для п’яти дітей з таким статусом.

Не тільки діти, а й літні люди потребують підтримки. Голова Добровеличківської райради Людмила Корнієнко розповіла, що нещодавно депутати одноголосно підтримали ініціативу створити на базі Добровеличківської центральної райлікарні відділення стаціонарного догляду для самотніх людей похилого віку. В цьому стаціонарі такі люди зможуть проживати постійно.

На найближчу перспективу

Як пояснив Василь Смаглюк, найперше завдання на 2019 рік для місцевої влади – покращити стан автошляхів в районі.

– На 2019 рік  завдяки співпраці з обласною адміністрацією виділяється безпрецедентна сума – 21 мільйон гривень на ремонт доріг добровеличківського краю. Ми провели  перемовини з перевізниками, що ще два нових маршрути Липняжка–Кропивницький та Кропивницький–Добровеличківка запрацюють з нового року, – повідомив голова РДА.

Вже ведуться перемовини з інвестором про побудову потужної сонячної електростанції на території колишнього цукрового заводу в селі Липняжка. На території Дружелюбiвської сільради встановлять вітроенергетичні установки потужністю 2100 кВт. Планують створити новий сучасний спортивно-розважальний комплекс на базi стадiону «Колос». Вiн включатиме поля для волейболу та мiнi-футболу, майданчики для великого i малого тенiсу, мотузковий атракцiон, зимову ковзанку.

Набираючи темпи йде в районі й адміністративно-територіальна реформа. Перспективний план територій передбачав створення трьох об’єднаних територіальних громад, але в ході впровадження реформи у 2017 році вже утворилося дві ОТГ: Помічнянська та Тишківська. На 23 грудня цього року призначені  перші вибори ще у двох ‒ Добровеличківській  та Піщанобрідській.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

Фото Ігоря Демчука

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here