ШЕВЧЕНКО — ПРО МИР, ВОЄННИЙ СТАН ТА БУКОВЕЛЬ

0
968
views

Як побороти корупцію та досягти миру в країні; на кого потрібно обміняти полонених українських моряків та що робити з «євробляхами»; кому по кишені Буковель та як зробити цей престижний курорт доступним для пересічних українців?

На ці та інші запитання «НС» шукало та отримало відповіді під час нещодавньої зустрічі з народним депутатом України з амбіціями Президента Олександром Шевченком, організованої Українським журналістським фондом.

Про воєнний стан в Україні

Воєнний стан в Україні є рейковим, але має дуже серйозні наслідки. Зокрема, туристи масово відмовляються від запланованих поїздок в Україну. Ті інвестори, які, попри все, попри корумповану владу, несприятливий інвестиційний клімат, розглядали Україну як місце інвестування, втратили будь-який інтерес до нашої країни. Воєнний стан – це тавро, яке залишиться над Україною ще довгі місяці навіть після його завершення.

Про звільнення українських моряків з російського полону

Потрібно заарештувати російського шпигуна та кума Путіна Медведчука після його чергового повернення з Москви. І після справедливого суду над ним за всі його злочини проти України, починаючи з процесу над Василем Стусом, після оголошення вироку запропонувати Путіну поміняти його на наших хлопців.

Про перші кроки нового Президента України

Не допустити “великої війни” з десятками і сотнями тисяч жертв, мільйонами біженців та повернути до складу України тимчасово окуповані території Криму і Донбасу. Потрібно створити таку ситуацію заможності, комфорту, безпеки в Україні, коли мешканці окупованих територій у своїй більшості захочуть жити саме в Україні. Тоді вони виженуть російських найманців та бойовиків. Я маю чіткий план розвитку та розбудови країни та знаю, як привести Україну до рівня розвинених країн. Переконаний, що за п’ять років можна збудувати дороги в країні, відмовитися від кредитів, скоротити до 90% чиновницький апарат та розвинути економіку. І головне – потрібно впровадити чесні та прозорі правила гри для кожного.

Про «євробляхи»

Ми розробили законопроект, згідно з яким за розмитнення автомобіля (вже ввезеного чи такого, який буде ввезений у майбутньому) справляється єдиний платіж – 500 доларів, і отримуються українські номери. Вплив чиновника – нульовий. Переконаний, що не можуть у найбіднішій країні Європи бути найбільші мита. Це несправедливо стосовно людей.

Про Буковель

Я не маю в управлінні Буковель з моменту прийняття присяги народного депутата України. Бути ж власником бізнесу законом не заборонено. А щодо доступності Буковелю, то ми зробимо його таким. Але не шляхом комуністичного регулювання цін замість ринкового ціноутворення, а шляхом зростання рівня зарплат та заможності всіх українців. До речі, виходячи з того, що в Буковелі сезон заброньований наперед і часто є черги, ціни в Буковелі за існуючої ситуації на ринку занизькі. В Буковелі ціни визначає ринок. Проблема у тому, що зарплати в Україні низькі, і за це відповідає нинішня влада. Проте у Буковелі створено понад 5 тисяч робочих місць з гідними зарплатами – менше 10-15 тисяч немає. А є і більше – по 30-40 тисяч гривень. Все можливо поступово організувати і на рівні цілої держави.

І щодо Буковелю ще – якби це був такий «супервигідний» бізнес, то в нас черга стояла б інвесторів і Буковелів вже було б з десяток, але ж немає чомусь? Окупність проекту «Буковель» – багато десятків років. А це 600 мільйонів доларів – не виведених, як це є звичним в країні, в офшори, а у вигляді інвестиції, яка підняла цілий регіон, створила десятки тисяч робочих місць. Для того, щоб всім українцям був доступний Буковель чи інший відпочинок, потрібно змінити корумповану владу, встановити справедливі умови для інвестора, який створює робочі місця, і директивно зобов’язати «багатих поділитися з бідними» – поетапно піднявши за 2-3 роки рівень мінімальної зарплати до еквівалента 500-700 євро. Іншого шляху немає.

Ліси в Буковелі не лише збережені, а й втричі зросли в кубомасі за час роботи курорту: за кожне зрубане дерево ми висадили три нових. Парадокс, алe завдяки Буковeлю збeрeжeно від запланованих суцільних рубок понад 500 гeктарів сусідніх лісів. Бeз сумніву, дeрeвина, що мала бути зрубана, а цe понад 200 тисяч кубомeтрів, була б eкспортована за «схeмами», які досліджують активісти, журналісти і правоохоронці. Звичайно, і цe логічно, що витяги, спуски, інфраструктурні об’єкти великого туристичного комплeксу «Буковeль» займають кількасот гeктарів. Однак рeалізовувався цeй складний інжeнeрний прeкт після дeтальної оцінки канадськими екологами й експертами (світовими лідерами галузі) впливу на довкілля із дотриманням суворих природоохоронних вимог. Буковeль «вписувався» у гірський ландшафт, нe руйнуючи, а доповнюючи його. Залужeні для уникнeння розмиву грунту траси, облаштовані струмки і бeрeги гірських потоків, каскад озeр, що захищають від повeнeй, – всe цe бачить кожeн, хто відвідав курорт і хто хоче бачити.

Про благодійну діяльність

Всі програми у благодійному фонді Олександра Шевченка реалізовуються без залучень бюджетних коштів. До слова, вже близько ста тисяч українців благодійно оздоровилися в Буковелі. Є багато програм по допомозі нашим АТОвцям – і реабілітація, і юридична підтримка. Діє програма – спільно з клінікою Ростислава Валіхновського – по оперуванню поранених бійців. Близько 9 тисяч дітей щороку за рахунок нашого фонду проходять оздоровлення в «Артек-Буковелі», а ще – тисячі інвалідів, дітей з ДЦП, вперше в Україні ми обладнали  табір для дітей з діабетом І типу, маємо адресні допомоги на лікування дітей з онкологією.

Про боротьбу з корупцією

Розвиток малого та середнього бізнесу може стати основою зростання української економіки. Але для цього людям потрібно дати доступні фінансові інструменти – дешеві кредити. Обов’язок влади – створити такий інвестиційний клімат у країні, при якому люди не боятимуться вкладати гроші у розвиток власного бізнесу. Для цього слід припинити свавілля чиновників і контролюючих органів та збудувати ефективну правоохоронну систему. Боротися з корупцією будемо жорстко. За топ-корупцію – пожиттєве ув’язнення з конфіскацією майна. Також мінімізуємо вплив чиновника на прийняття рішень. Громадянин, інвестор, підприємець повинен мати мінімум контактів з нахабним чиновником. Електронний уряд в цьому допоможе. Жодного ручного управління бюджетом, все фінансування лише по формулах. Справедливі тендери, практика максимально допустимих цін. Це широкий комплекс заходів. Але перше – це справедлива робота правоохоронної системи. Переконаний, що як тільки перша сотня топ-корупціонерів поїде в ув’язнення, то інші або почнуть працювати чесно, або вирішать не випробовувати долю, а підуть в інші сфери діяльності.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here