НАША «ВЕЖА» — ГАРНИЙ ЛІТЕРАТУРНИЙ ОРІЄНТИР. НЕ ПРОВІНЦІЙНИЙ!

0
1215
views
НАША «ВЕЖА» — ГАРНИЙ ЛІТЕРАТУРНИЙ ОРІЄНТИР. НЕ ПРОВІНЦІЙНИЙ! Фото Ігоря Демчука. НС

Минулого тижня у літературно-меморіальному музеї І.К.Карпенка-Карого відбулася презентація 37 і 38 номерів літературно-мистецького альманаху «Вежа». Участь у заході взяли студенти Кіровоградського музичного коледжу – і в якості слухачів, і в якості виконавців прекрасних музичних номерів.

Як відомо, засновниками часопису були Кіровоградська обласна організація СПУ та обласна організація Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т.Шевченка, а першим редактором – Володимир Панченко. Загалом про історію журнального видання у нашому місті та про історію «Вежі» зокрема, про окремих її авторів та публікації розповів голова обласної організації НСПУ Василь Бондар.

«Журнал міг бути, але не став таким, якими свого часу були журнали “Вітчизна”, “Жовтень”, “Дзвін” чи “Березіль”. Міг би виходити раз на місяць. У нас достатньо і сил, і літературних можливостей, для того щоб видавати такий журнал, – наголосив Василь Бондар. – Але це потребує фінансів. Та слава Богу, що хоч і в такому вигляді ми маємо те, що ви бачите зараз. Ось стоять два номери журналу, який вийшов минулого року. По 200 сторінок кожен зошит і в кожному до двох десятків авторів.

Тут друкуються автори не тільки з нашого краю, але й письменники, які живуть в інших областях, навіть в інших країнах. Шукаємо цікавих авторів, але разом з тим, щоб це мало якесь відношення до нашої області. Але, звичайно, найбільшу площу в журналі займають автори, які мешкають тут».

На зустрічі їх представляли Броніслав Куманський, Антоніна Корінь, Федір Шепель, Олександр Антоненко.

Броніслав Куманський зазначив: «Якщо у місті є театр і журнал, це вже не провінція. А нам треба вибиратися з провінції, бо це було багаторічним прокляттям нашого краю. Це якийсь парадокс: наша область розташована у центрі України, а за багатьма параметрами – десь на маргінесах. Це прикро і незаслужено. Але коли цей журнал з’явився, він багато чого зробив для інтелектуалізації нашого населення, нашої молоді. У мене є два побажання. Мені здається, було б доцільно у кожному номері давати короткі нариси про переможців обласної художньої премії імені Осмьоркіна. А також друкувати театральний огляд прем’єр та кращих вистав за рік».

До побажань приєднався і відомий краєзнавець Федір Шепель: «Варто також давати в журнал матеріали і про музичні колективи, про наших музикантів – лауреатів міжнародних та інших конкурсів та фестивалів». Далі він зробив короткий огляд значущих краєзнавчих та історичних матеріалів, раніше опублікованих у «Вежі».

Поетеса Антоніна Корінь для початку прочитала власні щедрівки, присвячені працівникам літературного музею та колегам, що народилися у січні, а потім провела літературні паралелі з творчістю наших відомих земляків Володимира Базилевського та Віктора Погрібного. До речі, її спогад про останнього вміщено у 37-му числі журналу.

Музейники також не забули поздоровити січневих ювілярів Василя Бондаря і Людмилу Френчко та вручити їм скромні подарунки.

Роман ЛЮБАРСЬКИЙ

Фото Ігоря Демчука

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here