ТРАДИЦІЯ ПОШИРЮВАТИ ДОБРО

0
738
views

Для того, щоб чинити добро, потрібна добра воля, потрібні добровольці. Серед них наш колега, кореспондент «НС» Роман Любарський. Він автор ідеї благодійних книжкових аукціонів у Кропивницькому, кошти від яких йдуть на потреби хворих дітей. Минулого року за підтримки колективу редакції та у співпраці з міжнародним благодійним фондом «Янгол життя» провів два таких аукціони. Цього року третій, співорганізатором якого став МБФ «Дивожиття».

Читати також: ТРЕТІЙ БЛАГОДІЙНИЙ КНИЖКОВИЙ АУКЦІОН У КРОПИВНИЦЬКОМУ

– Романе Рафаїловичу, нагадайте, як у вас виникла ця ідея?

– Неодноразово буваючи на благодійних Великодніх аукціонах в обласному художньому музеї, кошти від яких передавалися на потреби обласної дитячої лікарні, якось я подумав, чому б не провести подібний до них книжковий аукціон. Почав збирати для цього гарні книжки. Потім познайомився з Наталією Селецькою та Ольгою Присяжнюк – співдиректорками МБФ «Янгол життя» – і почав з ними співпрацювати.

– Яким же був результат цієї співпраці?

– Треба зазначити, що перший аукціон ми провели за підтримки департаменту культури Кіровоградської ОДА. Проходив він в обласній науковій бібліотеці і зібрав загалом 11500 гривень. Це кошти від торгів за лоти, вільного продажу книжок та доброчинних пожертв. Кошти були передані батькам Дмитра Цибрія, онкохворого школяра з села Плетений Ташлик Маловисківського району, який потребував операції. Найбільшу, як на мене, пожертву з письменників зробив наш земляк, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка Григорій Гусейнов. Він надіслав п’ять своїх книжок. А найпотужнішим гравцем під час торгів виявила себе підприємиця Людмила Шубіна.

Другий проходив вже в обласній дитячій бібліотеці імені Шевченка. За тією ж схемою. Тобто була окрема локація для продажу книжок за номіналом і центральний майданчик для торгів. Цього разу для дворічного Данилки Калька з села Суботці Знам’янського району було зібрано 4000 гривень. Найактивнішими гравцями стали представник управління ДСНС у Кіровоградській області та представник голови Спілки вірмен України в Кіровоградській області Тіграна Хачатряна.

– Пам’ятаю,  ви тоді писали, що хлопчик потребував кохлеарного імпланту, тобто операції на слуховому апараті. На що ж цієї суми вистачило?

– Нагадаю, вартість імпланту, який батьки знайшли за кордоном, становила 18000 доларів. На той час більша частина грошей ними була вже зібрана. Не вистачало трохи більше однієї тисячі. Решту необхідної суми переказав невідомий благодійник з Києва. Головне було вчасно викупити імплант, і це було зроблено. І ось цими днями Данилку мають зробити операцію в ОХМАТДИТі.

– Цікаво, яким чином ви збираєте книжки для аукціонів?

– Ті, що мають стати лотами, переважно надають самі письменники. Коли є можливість під час презентацій нових творів, звертаюся до них напряму, пояснюю призначення. Так, наприклад, вже двічі дарували свої книги Юрій Андрухович та Олександр Жовна, покійний Василь Мошуренко. Нову книгу «Прилетіла ластівочка» люб’язно пожертвувала Ірен Роздобудько. Були серед лотів і книжки з моєї домашньої бібліотеки. А ті, що продаються за номіналом, приносять небайдужі мешканці міста. Ось недавно аж вісім книжок у гарному стані принесла кропивничанка Наталія Сагун. Найбільше користується попитом література для дітей. У цих книжках ми завжди маємо потребу. Ті, хто забажає щось передати, можуть приносити книжки за місцем базування названих фондів або до нашої редакції.

– Кого ще ви залучаєте до цих акцій?

– Щоб створити відповідну емоційну атмосферу, запрошую до участі юних музикантів. Це студенти Кіровоградського музичного коледжу та учні ДМШ №2 імені Мейтуса. Їхні виступи – теж внесок у загальну благодійну справу.

– Трохи детальніше про третій аукціон: кому призначалася адресна допомога, які книжки стали найдорожчими лотами?

– Треба почати з того, що майже півроку тому у Кропивницькому з’явився міжнародний благодійний фонд «Дивожиття». Його засновниця – волонтерка і журналістка Вікторія Семененко. Згодом до неї пристала Інна Жолобова. Як і «Янгол життя», цей фонд покликаний рятувати життя, допомагати батькам тяжкохворих дітей збирати кошти на лікування, а також об’єднувати людей навколо доброчинних справ. Спочатку я планував провести третій аукціон на користь маленької Мирослави Макаренко. Але Вікторія та Інна визначили, що найгостріше і якнайшвидше допомоги потребує дворічна Еліна Яригіна, яка, на жаль, має дуже рідкісне захворювання – синдром Чарджа. Дитині щомісяця необхідно вводити через гастростому спеціальне харчування. Коштує воно 7000 гривень. Цю суму ми і отримали.

Торги цього разу проходили дуже жваво. Можливо, тому, що серед п’ятнадцяти гравців були і азартні, і просто щедрі люди. Найдорожчими лотами виявилися книжки Олександра Жовни, Бориса Ревчуна та Василя Бондаря. Отже, як бачите, ми ще й популяризуємо творчість наших місцевих письменників. Книгу Олександра Жовни «Її тіло пахло зимовими яблуками» за 550 гривень придбала Ірина Корнєва, яку олігархом аж ніяк не назвеш. А за книжку Олени Горобець «Киця з Кропивницького та її друзі» Олександр Скляревський запропонував 300 гривень, що у п’ять разів вище за стартову ціну. Не відставав від нього і Тігран Хачатрян, який цього разу особисто взяв участь у торгах.

Відсьогодні починаємо підготовку до четвертого аукціону.

– Можливо, в майбутньому переліку лотів з’явиться якась нова «родзинка»?

– Так, я над цим працюю. Хотілося б, щоб там з’явилися книжки з автографами непересічних осіб, видатних вчених, політиків, митців, діячів культури. Наприклад, академіка Патона, який минулого року відзначив своє сторіччя. Чи, приміром, В’ячеслава Брюховецького, Ольги Герасим’юк, Богдана Ступки, Святослава Вакарчука.

А ще мрію побачити нарешті на майбутніх торгах шановних депутатів ВРУ від Кіровоградщини. Якщо не власною персоною, то їхніх представників. Усім майбутнім гравцям хочу ще раз сказати: ви змагаєтесь не тільки за право мати кращі зразки сучасної літератури. Передусім ви створюєте позитивну енергію, яка несе в собі добро. Тобто ви – добро-чинці, добро-дії. Підтримайте цю традицію – традицію поширювати добро.

Бесіду вела Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

Фото Ігоря Демчука

Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно! Живи позитивно!» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here