«ВЕСНА ІДЕ, КРАСУ НЕСЕ…»

0
1728
views

Ви ще не відчули наближення весни? Тоді відвідайте виставку «Її Величність Жінка…», яку розгорнуто минулого тижня у художньо-меморіальному музеї О.Осмьоркіна. Понад 20 робіт наших талановитих митців напевно вдихнуть у вас цей настрій і надихнуть на роздуми про те, якою ми бачимо жінку.

Офіційно експозиція присвячена 30-річчю створення Кіровоградської обласної організації НСХУ. Хоча, за словами провідного науковця названого музею, заслуженого художника України Андрія Надєждіна, до створення цієї виставки спонукало наближення весни. А весна в українській ментальності пов’язана саме з жінкою. «Жінка народжує, жінка – це новий світ, який вона створює чи приносить з собою. Жінка – це нові образи, жінка – це асоціація з красою. А краса може бути різною, у кожного вона викликає свої асоціації», – зокрема сказав він.

Насправді з експонованих робіт на нас дивляться  жінки в різних іпостасях – то в образі Афродити, то янгола, то як уособлення історії країни, то як спогад про кохання.

Тож представлені на виставці живописні та графічні доробки відомих художників-земляків з музейної колекції яскраво відображають не лише мистецькі уподобання кожного художника, а й загальні риси розвитку сучасного українського живопису.

Так таємничістю колориту заворожують картини народного художника України Михайла Надєждіна,  на романтично-ліричний настрій надихають роботи заслуженого художника України Анатолія Янєва, членів Національної спілки художників України Олександра Логвинюка та Володимира Плітіна, а твори заслужених художників України Андрія Надєждіна та Фелікса Полонського, членів Національної спілки художників України Ігоря Смичека, Федора Лагна, Володимира Кир’янова і Анатолія Дворського овіяні історичними легендами та насичені символікою. Своєрідним поглядом вирізняються автопортрет Любові Кир’янової та яскрава композиція Ольги Коломієць.

Ця акція завершилася чудовим концертом студентів музичного коледжу «Музика душі». Окрасою вернісажу стали номери студентів коледжу по класу скрипки Катерини Паученко та Наталії Мартинюк. А їх викладач Наталія Карабан, яка разом з концертмейстером Світланою Концедаловою і організувала це музичне дійство, розповіла про існуючу серед студентів гарну прикмету, що концертування саме в музеї Олександра Осмьоркіна гарантує їх вступ до консерваторії. Як підтвердження тому назвала майже десяток прізвищ випускників училища, які продовжують свою освіту в музичних академіях, а деякі навіть вже закінчили аспірантуру. Юні скрипачки відмінно впоралися зі своєю програмою – присутні з задоволенням слухали  твори Йоганна Себастьяна Баха, Макса Бруха, Бенджаміна Бріттена та Сергія Прокоф’єва.

Виставка «Її Величність Жінка…» експонуватиметься протягом місяця, тому шанувальники образотворчого мистецтва мають змогу завітати до музею та отримати естетичну насолоду від споглядання картин, які пробуджують у душі добре, світле і вічне почуття любові.

Любомир РОМАНОВ

Фото Ігоря Демчука

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here