«КНЯГИНЯ ОЛЬГА», «ТРИ ТОВСТУНИ» ТА ІНШІ

0
1548
views

15 лютого обласна наукова універсальна бібліотека ім. Д.Чижевського відзначає своє 120-річчя. За цей час вона відкрила своїм користувачам багато скарбів – духовних, культурних, наукових, змінила імідж та форми роботи. Нині вона не лише книгозбірня, осередок друкованих знань і «аптека для душі». Це ще й клуб за інтересами, центр поширення інформації та застосування нових технологій, творча лабораторія, майданчик для створення нових проектів, спілкування й відпочинку.

Одним з нових проектів «чижиків», як їх ласкаво називають у нашому місті, вперше став фотопроект під назвою «Натхненні книгою». Його ініціювала директорка бібліотеки, заслужений працівник культури України Олена Гаращенко. Цей проект, на її думку, має важливе етичне і художнє значення, несе струмінь позитиву, добра, гуманізму та гумору, сприяє розширенню кругозору користувачів бібліотеки, підіймає імідж бібліотеки. А ще під час роботи над ним він приніс незабутні хвилини творчості, згуртованості, єднання колективу.

Щоб наблизити до читачів розмаїття літературних творів, красу й оригінальність художніх образів, бібліотекарі ОУНБ ім. Д.Чижевського самі на час перевтілювалися у героїв творів класичної та сучасної української літератури.

Наприклад, Лариса Яворська за допомогою фотографа Андрія Кондратюка втілила образ героїні оповідання Олександра Жовни «Вдовушка». А Валентин Боровиков став Євграфом Сідалковським – «Аристократом» із Вапнярки», якого описав Олег Чорногуз, а зафіксував камерою Олесь Шведов.

Образ міфічної Мавки з драми Лесі Українки «Лісова пісня» за допомогою Олега Шрамка оживила Оксана Риба. На фото Олеся Шведова прекрасно зіграли ролі Проні Прокопівни та Свирида Голохвастова з п’єси Старицького «За двома зайцями» Тетяна Колєчкіна та Євгеній Согомонянц. Він же зобразив перевтілення Руслана Муталієва  в Пацюка з повісті Миколи Гоголя «Ніч перед Різдвом», але той вийшов більше як козак-характерник, ніж відьмак.

Трьох товстунів і дівчинку Суок з казки Юрія Олеші на фото Андрія Кондратюка зобразили Олег Волохин, Микола Барабуля, Олег Кононенко та Світлана Литвиненко. На світлині цього ж фотомайстра за участі Віри Бражнікової оживає княгиня Ольга.

Треба уточнити, що це спільний проект ОУНБ ім. Чижевського та обласної організації НСФУ. Робота над ним тривала приблизно рік. Костюми для цього частково надали костюмери театру корифеїв. Зйомки проводилися в живому інтер’єрі кількох кафе, музеїв, філармонії, навіть у дворі церкви. Віднині 15 чудових робіт з образами літературних героїв прикрасять стіни бібліотеки.

Отже, відвідувачі ще раз можуть впевнитися, що бібліотекар – це особливий, творчий фахівець. Сучасний бібліотекар – художник і дизайнер, вчитель і вихователь, краєзнавець, винахідник, математик і психолог, оператор сучасних інформаційних технологій, друг кожного читача, сценарист, режисер, артист.

Роман ЛЮБАРСЬКИЙ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here