ДЕ ЗАГРОЗА ЗАКРИТТЯ ДИТСАДКІВ Є РЕАЛЬНОЮ: ЧИ МАРНА ПАНІКА В ІНТЕРНЕТІ?

3
3926
views

Минулого тижня в Інтернеті активно обговорювалась тема масового закриття дитячих садочків по всій Україні начебто через недофінансування закладів.

На деяких інформаційних порталах навіть робили висновок, що скоро всі садочки в Україні в невеличких містах та селах закриють, а батькам доведеться возити дошкільнят у найближчі великі міста. Чи справді дитсадки можуть закрити, чи є масовою проблема із фінансуванням, чи дійсно існують проблеми та які причини виникнення – розбиралися журналісти «Народного слова».

На одному з сайтів з’явився матеріал із заголовком «Если нет денег – закрывайте садики». Народословці вирішили пояснити, які насправді існують проблеми з фінансуванням дошкільних закладів, чи ця проблема є «масштабною катастрофою, що насувається» та чи варто батькам шукати нові дитсадки.

Вже не перший рік діє державна програма, націлена на скорочення черг у дитячих садках по всій Україні: спрощено самі вимоги до створення та утримання дитячих садків, створюються навчально-виховні комплекси, додаткові групи, будуються та реконструюються дитсадки в районах. Наприклад, на Кіровоградщині в Новоукраїнці лише минулого місяця відкрили реконструйований дитячий садок «Зернятко» на понад 100 місць (на знімку). Тому казати про масштабну загрозу закриття садочків по Україні не можна. Як з’ясувалося, немає такої масової загрози і в окремих областях. Водночас деякі території вже зараз заявляють про проблеми із фінансуванням дошкільної освіти, в тому числі й на Кіровоградщині. В нашій області такі проблеми були в місті Долинській, досі є в Гайвороні, а також проблеми із фінансуванням існують у Світловодську.

Читати також: У Світловодську недофінансовуються дитячі садочки

Заклади дошкільного виховання у містах і селищах районного значення утримують за рахунок районних бюджетів. При цьому є можливість співфінансування з бюджету міста чи селища. За результатами перевірки, здійсненної Асоціацією міст України на початку 2019, виявилось, що критичні проблеми із фінансуванням дитсадків склалися в 11 містах та селищах районного значення із 140 проаналізованих. Щодо власне Кіровоградської області, то, за інформацією АМУ, відсоток недофінансування на початку року був виявлений в двох містах районного значення – Гайвороні (54,6%) і Долинській (24,6%). Щодо інших областей, то максимальний відсоток недофінансування на початку року був зареєстрований у Путивлі Сумської області – 88,9. Звернення стосовно дитсадків Путивля вже направленні до Адміністрації президента, Кабінету Міністрів, профільного міністерства. Результати аналізу стосуються лише територій районного значення, і критичною ситуація на початку року названа приблизно в 15 відсотках перевірених територій. Слід зазначити, що критична ситуація не означає автоматичне закриття дитсадків, а вказує на проблеми із фінансуванням з районних бюджетів.

Щодо міст та селищ районного значення на Кіровоградщині, то проблеми тут справді є. Деякі з них виникли через відсутність співпраці між районною та місцевою владами. Наприклад, ще в 2018 році «НС» писали про всі етапи конфлікту навколо дитсадку «Івушка» в місті Долинській: в публікаціях «Рішення немає, але готуйтеся!» в номері від 15 березня, «Дитсадок в Долинській не закриють» від 5 квітня та «Долинська: що не так з дитячим садочком?» від 3 травня. Нагадаємо: місцева рада Долинської заявила про нерентабельність ДЗ «Івушка», відмовляючись співфінансувати заклад. У відповідь рада Долинського району взяла «Івушку» на свій баланс, тобто повне утримання з районного бюджету. Ще тоді голова обласної держадміністрації Сергій Кузьменко прокоментував цей конфлікт так:

– Закриття дитячого садка, який дитина має відвідувати за місцем проживання, йде врозріз з державною політикою, і дитсадок «Івушка» функціонуватиме надалі.

Схожа проблема виникла і в місті Гайворон. Тут про конфлікт між районною держадміністрацією та органами місцевого самоврядування ще давно заявляв сам мер міста Роман Волуйко. В свою чергу голова Асоціації міст України Олександр Слобожан ще у січні коментував конфлікт так:

– По Кіровоградщині між головою районної державної адміністрації та міським головою Гайворона давно існує конфлікт. Там райадміністрацією повністю блокується об’єднання територіальних громад. Це одне з чотирьох міст, конфлікт в яких вийшов на обговорення національного рівня. Нерозуміння та відсутність співпраці в Гайвороні вже позначається на фінансуванні закладів дошкільної освіти, культури. Ми формуємо список голів РДА, які блокують реформу, і цей список подаватиметься до уряду та Президента країни.

За інформацією АМУ, в Гайвороні районний бюджет виділив на утримання дошкільної освіти лише 45,4 відсотка від заявленої потреби. Роман Волуйко, голова міськради Гайворону, розповів:

– У нас вже в березні почнуться проблеми із зарплатами для нянь та вихователів двох з чотирьох садочків в місті. При потребі 16 мільйонів гривень нам виділили лише 7,7 мільйона. В місті районного значення фінансування дошкільної освіти є обов’язком районного бюджету. І за можливості дитсадки можуть співфінансуватися з міського чи селищного бюджету. В нас зараз немає можливості дофінансовувати. Ми готуємо позов до суду проти районної влади та будемо добиватися фінансування дошкільної освіти через суд. Це конфлікт між виконавчою та місцевими органами влади. Такі проблеми виникають в деяких районах, які не пройшли об’єднання територіальних громад. Там вже йдуть амбіції і вплутуються особисті стосунки, через які страждають містяни.

– Ситуація в деяких районах по Україні дійсно  складна. Погоджуюсь, що між районною і міською радами можуть бути «недружні» стосунки. Однак, це жодним чином не має впливати на виконання законодавства, у тому числі й в освіті, і не може бути предметом маніпулювання. Наше завдання, щоб права дітей не порушувались, – акцентувала аналітикиня з питань освіти АМУ Людмила Мозгова.

Дещо інша ситуація склалася в Світловодську. Світловодськ ‒  місто обласного значення, тож згідно з Бюджетним кодексом України, заклади дошкільної освіти мають фінансуватися з місцевого бюджету. За інформацією обласного управління освіти, науки, молоді і спорту, в Світловодську проблема недофінансування віддзеркалюється в першу чергу на якості харчування. Станом на 28 грудня 2018 року середня вартість харчування дошкільнят в області становив 26,79 гривні у міській місцевості, з яких батьківська плата складає в середньому 57,4 відсотка. Тоді як вартість харчування одного діто-дня вихованців дитсадків  міста Світловодська становить 15,86 гривні, з них батьківська плата – 15 гривень, тобто 94,6 відсотка. Таким чином, з міського бюджету на харчування дітей виділяється лише 0,86 гривні на день, що є найнижчим показником по області. Вищезазначене свідчить про недостатнє фінансування з міського бюджету Світловодська організації харчування дітей у закладах освіти (5,4% від вартості харчування), видатки на харчування не забезпечуються владою першочергово, фактично дітей у закладах дошкільної освіти області харчують за батьківські кошти. Згідно з інформацією управління освіти виконкому Світловодської міської ради, діти пільгових категорій за харчування не платять, міська влада ці витрати не враховує.

Та не лише харчування дошкільнят страждає через сумнівні рішення органів місцевого самоврядування. У цей вівторок відбулася 63-тя чергова сесія Світловодської міськради. Під час сесії представники батьківського комітету обурювалися щодо долі 850 тисяч гривень, які минулоріч мали б піти на встановлення протипожежної безпеки в дошкільних та загальноосвітніх закладах. Світловодський міський голова Валентин Козярчук запевнив, що була створена комісія, яка склала акти щодо порушень, та наразі це питання розглядається у суді.

– Не турбуйтеся, жоден дитячий садок не буде закритий! – заявив Валентин Козярчук. Та батьків ця заява не втішила.

Тож проблеми із фінансуванням дошкільних закладів існують, але не масово по всій Україні, а також в Кіровоградській області. Та це не робить ці проблеми менш важливими в Гайвороні та Світловодську. Подібна загроза закриття дитсадка в місті Долинській минулоріч була вирішена завдяки розголосу та втручанню обласної виконавчої влади. Про розвиток подій щодо дитсадків у Гайвороні та Долинській журналісти повідомлятимуть на шпальтах «Народного слова».

Ірина Требунських

Фото Ігоря Демчука

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here