НАЩАДКИ ВОЇВ СВЯТОСЛАВА

0
976
views

Підбиваючи підсумки року, що  минув, у різних галузях життя області, «НС» не оминуло і військових. Минулого разу ми розповідали, чим займались у 2018-му військові комісари, зараз же звернулись до наших славних спецпризначенців – третього окремого полку спеціального призначення імені князя Святослава Хороброго.

Біль і пам’ять

За минулий рік частина не зазнала бойових втрат, але все одно втратила двох своїх військовослужбовців: 5 березня 2018 року на 36-му році пішов із життя начальник служби квартирно–експлуатаційної служби тилу 3-го окремого полку спеціального призначення старшина Віталій Савченко, а 15 квітня стало відомо про загибель за невідомих обставин  28-річного радиста-розвідника Дениса Кравченка. Одразу було розпочато розслідування, але його результати наразі невідомі.

З січня 2018 року у судах Кропивницького тривали процеси, пов’язані з загибеллю бійців та офіцерів полку. Так, Кіровський (Фортечний) районний суд м. Кропивницький розглядав обставини ДТП, внаслідок якої загинув майор Максим Латаєв, що їхав з Києва на власне весілля. Тим часом Ленінський (Подільський) районний суд міста Кропивницький з перервами розглядав дві справи за обвинуваченням у тероризмі: перша – щодо Миколи Бутрименка, друга – щодо Станіслава Кіма, Андрія Борисова, Олексія Новікова, Івана Біркова за ч.3. ст.258 ККУ. Всім згаданим інкримінували участь в терористичному угрупованні та розстрілі 10 військовослужбовців 3-го окремого полку спецпризначення, які рятували збитих окупантами пілотів під Латишевим. До того часу справу розглядав Бердянський міськрайонний суд. Обвинувачених у тероризмі судять заочно, адже майже всі вони і досі перебувають на окупованій території Донецької області. Лише Бутрименка, затриманого у 2016 році бійцями 3-го полку, які, отримавши оперативну інформацію про ймовірне місце його перебування, провели блискавичну операцію затримання в «сірій» зоні, судять очно – шляхом відеоконференції з місцем його утримання за гратами.

За цим кримінальним провадженням потерпілими визнано 24 особи, з яких 9 – це військовослужбовці, які залишились живими, п’ятеро з яких пройшли через полон, інші – це матері, батьки, дружини та близькі родичі 10 загиблих.

За фактом ж ДТП, в якій загинув майор Латаєв, було розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 286 КК України (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами), справу передано до суду. Обвинувачений – водій маршрутки Дмитро Ємельянов. По справі визначено вісьмох потерпілих, серед них мати та сестра Максима Латаєва.

На поточний час всі справи перебувають у стані подальшого розгляду.

Любов до життя

Традиційно спецпризначенці брали участь і в різних громадянських акціях. Так, з 22 по 26 січня у Кропивницькому відбувся тиждень донорства, в якому взяли участь 119 бійців, кожен здав по 468 грамів крові.

Того тижня на обласній станції переливання крові бійці здали 55,692 літра донорської крові.

Четвертого липня 2018 року за участі військовослужбовців було започатковано нову громадську структуру «СМАйЛ» (Соціальна Мотиваційна Адаптаційна Локація). Суть її полягає в комплексній допомозі військовослужбовцям, які повертаються з ООС, адаптуватися до цивільного життя.

Також у липні було проведено й традиційний рибальський турнір пам’яті Героя України підполковника Юрія Коваленка, в якому взяли участь діючі військовослужбовці частини.

Музей історії та героїзму

16 лютого відбулось офіційне відкриття Кімнати бойової слави військової частини. Оновлений музей прийняв перших відвідувачів ще 5 грудня 2017 року, в День волонтера. З того часу музей відвідали понад 300 кропивничан та гостей міста, переважно діти шкільного віку та молодь.

Над втіленням проекту працювали досвідчені спеціалісти столичного музею ім. Тараса Шевченка та військовослужбовці полку. Основою стали експонати, пов’язані з подіями на сході країни, починаючи від 2014 року. Окремі виставкові зали присвятили обороні ДАПу та полеглим героям полку.

Зали, присвячені довоєнному періоду та війні на сході країни, розділені символічним порталом – аркою, що символізує події Революції Гідності. Саме він розділив життя на «до» і «після», розповідають військовослужбовці, назавжди змінивши життя всіх українців.

– В стіни арки вмонтовано два документи: розпорядження Генерального штабу до 3-го полку спецпризначення, аби звернутись до Верховного головнокомандувача – Президента України Януковича, щоб він навів лад у державі, а на стінці навпроти – відповідь полку, в якій ми пояснили, що не будемо цього робити, – розповів Олександр Трепак. – Під ногами рештки згорілих шин та автентична бруківка з Києва. І от це є той портал, як я тепер розумію – точка неповернення, і полку в тому числі.

Усі бажаючі можуть записатись на екскурсію до оновленого музею  на КПП військової частини або через зворотний зв’язок на неофіційному сайті полку та особисті повідомлення на неофіційну сторінку полку у Фейсбуці. Додаткову інформацію ви можете отримати з 10 до 16 години у будні за телефоном 066 507 54 07.

Успіхи у бойовій та спортивній…

Протягом минулого року спецпризначенці суттєво відзначились і в спортивних змаганнях, і в підвищенні професійної майстерності.

Так, 20 квітня в Миколаєві ФК «Кропивницький»  в рамках першого туру дивізіону «Південь» Всеукраїнського турніру «Ліга учасників АТО»  на виїзді переміг суперників із ФК «Геоцинт» з тріумфальним рахунком 6:0. 19 травня в Києві відбувся футбольний турнір в Invictus Games (Ігри нескорених), в якому брали участь сім збірних областей України та команда ФК «Кропивницький», яка складається тільки з тяжкопоранених військових 3-го полку або тих, що отримали інвалідність внаслідок подій на сході України. ФК «Кропивницький» зайняв третє місце в турнірі.

1 червня 2018-го з рахунком 3:0 ФК «Кропивницький» переміг ФК «Дельта» (Миколаїв) та додав собі балів у Відкритому чемпіонаті України  серед героїв АТО  у групі  «Південь». 29 червня  на центральному стадіоні Кропивницького «Зірка» в матчі зійшлися збірна України серед ветеранів футболу та збірна 3-го окремого полку спеціального призначення. В першому таймі команда ветеранів забила м’яча у ворота спецпризначенців. У другому таймі з рахунком 1:1 суперники завершили гру.

4 жовтня відбулась фінальна частина Першого кубка Відкритого чемпіонату України серед героїв АТО. Кропивницькі спецпризначенці приймали дві команди з Хмельницького та Львова, які стали лідерами в своїх зонах. Турнір проводився за «коловою» системою. Кропивничани зійшлися в першому матчі з командою міста Львова ФК «Легіон АТО» та завершили його з рахунком 1:1. Та в наступному матчі з ФК «Прикордонник» міста Хмельницького гравці 3-го полку здобули перемогу з рахунком 5:0. В свою чергу ФК “Легіон АТО” виборов перемогу в “Прикордонника” ‒  2:0. Футбольна команда 3-го полку  виборола з двох ігор вихід до фіналу, де мають зустрітися чотири найкращі команди України серед силових структур.

 Військовослужбовці 3-го полку підвищували й власні спортивні показники. В червні 2018 року тринадцять бійців виконали чергові нормативи з жиму штанги лежачи. Двоє військовослужбовців виконали норматив кандидата в майстри спорту України (КМСУ), семеро – норматив 3-го спортивного розряду та троє – 2-го розряду. Змагання відбулися в рамках традиційного турніру пам’яті бійця частини Ярослава Шимчика, а нові розрядні посвідчення переможцям вручив президент федерації бодібілдінгу та фітнесу в Кіровоградській області Василь Яременко.

У період з 5 по 7 липня бійці 3-го ОП СпП взяли участь у навчаннях “Вовча зграя”, в ході яких було проведено десантування з літака АН-26. Показавши високий рівень, наші хлопці здобули почесне друге місце.

4 серпня в Новоандріївці відбулися змагання зі снайпінгу, присвячені пам’яті загиблих під Латишевим груп першого загону 3-го окремого полку спеціального призначення. Спецпризначенці Кропивницького не залишили суперникам жодних шансів та здобули перше місце. А трохи раніше, 27 липня, змагання серед снайперських пар відбувалися просто в зоні проведення ООС. В «полюванні» брали участь п’ять снайперських пар із Сил спеціальних операцій України, серед яких і пара 3-го полку. Змагання проходили у вісім етапів, в яких потрібно було набрати найбільшу кількість балів. Снайперська пара нашого полку набрала 660 балів, випередивши найближчого суперника на 70 балів, та зайняла перше місце на змаганнях.

Наприкінці серпня команда частини здобула перше місце в міжнародному змаганні з курсу SWAT, які проводились компанією MAGNUS. Темою змагань була робота малих груп в населеному пункті при виконанні спеціальних операцій. Під час проходження курсу команда полку виборола перше місце, залишивши позаду чотири команди суперників з інших країн.

Виховання захисників України

Своїми знаннями й навичками бійці діляться з підростаючим поколінням, беручи участь у вишколах та суддівстві різноманітних змагань. Так, у липні 2018 року спецпризначенці взяли активну участь у таборівці  Федерації Годзю-рю України «Херсонська Спарта» за участі дітей з Києва, Тернополя, Рівного, Мелітополя, Запоріжжя, Кривого Рогу, Херсона та Донецька. Зокрема, бійцями було проведено тренування з топографії, тактики та медицини. І вже звичними для них стали таборівки «Чорноліська Січ» та дитячо-юнацькі військово-патріотичні змагання «Сокіл/Джура» та «Захисник Кіровоградщини», які відбулись у травні, червні та жовтні минулого року відповідно.

Ще один вишкіл було проведено в стилі «юних десантників» 7 липня 2018 року. Учасники пройшли три етапи навчань з ПДП (парашутно-десантна підготовка). Перший етап для них був одним із важких – до нього входить укладка парашута та парашутної системи, що вимагали зосередження, дисципліни та терпіння. Після короткого відпочинку учасники разом з інструкторами полку приступили до другого етапу – відокремлення від борту на макеті вертольота МІ-8. І завершальним етапом, яким так цікавились діти, стали дії парашутиста в повітрі. Досвідчені інструктори детально розповіли  про способи керування парашутом та правила, які допомагають уникнути небезпечних зіткнень, маятників, приземлень.

Заслужені нагороди

6 грудня, з нагоди Дня Збройних сил України, 48 найкращих військовослужбовців полку були нагороджені почесними нагрудними знаками міністра оборони України та начальника Генерального штабу Збройних сил України; відзнаками, грамотами та військовими званнями від командувача Сил спеціальних операцій; грамотами від начальника Кіровоградського гарнізону; відзнаками від Кіровоградської обласної ради та отримали заохочення від командира полку. А вже наприкінці року стало відомо, що за підсумками 2018-го третій окремий полк спецпризначення Сил спеціальних операцій ЗСУ став кращою частиною не лише серед спецпідрозділів, а й  в усіх Збройних силах.

 

Максим Гуцалюк

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here