НА СЕСІЇ МІСЬКРАДИ м. КРОПИВНИЦЬКОГО

0
582
views

Перед початком засідання п‘ятнадцятої сесії міської ради Кропивницького минулого вівторка на депутатів чекали підприємці ринку «Європейський» з числа тих, які не уклали договори з орендодавцем. Спочатку вони мітингували біля будівлі ради, а потім перемістилися у залу засідань. Вони заявили, що в них відбирають точки на ринку, та вимагали  повернення землі під ринком до комунальної власності, і тільки тоді будуть сплачувати орендну плату за торгові місця. Їхній представник нагадав, що з появою «Європейського»  ринку у 2006 році їм запропонували купити торгові точки і у них зараз є квитанції, законність яких ніхто не заперечує. Гроші внесли власнику земельної ділянки, засновнику ТОВ «ХХІ століття». Підприємцям видали документи, що вони є власниками цих точок. Ті були не проти таких умов. Згодом у корпорації з’явилися документи не лише на землю, а й на весь комплекс нерухомого майна ринку. Тепер через ці документи на підприємців тисне адміністрація ринку.

Підприємці просять розглянути законність діяльності державної приймальної комісії та перевірити, чи дійсно «Європейський» є ринком або приватною територією. Від цього залежить, чи використовується земля за цільовим призначенням.

Вислухавши підприємців, міський голова доручив розглянути дане питання на засіданні постійної комісії з питань торгівлі. Також він підкреслив, що міськрада може скасувати свої рішення лише з ухвали суду.

–Це питання, окрім суду, ніхто не вирішить на ту чи іншу користь. Тому що питання господарювання і взаємостосунків між суб’єктами господарювання можуть розглядатися і правомірно вирішитися тільки з участю суду, – заявив мер.

Чималий час зайняв звіт  власника ТОВ «Екостайл» Ігоря Мисаки, який розповів, що робить підприємство, аби покращити вивезення сміття та які технології впроваджуватиме. Цьогоріч на полігоні мають запустити систему дегазації, яка зменшить кількість шкідливих випарів у повітря. Старт проекту відтерміновувався через проблеми з підключенням до електромереж та чималою платою за вказану послугу. Також завдяки інвестиції у розмірі 120 тисяч гривень запроваджується робота автомобілів з GPS-навігацією. Надалі  підприємство переходитиме від захоронення сміття до його 100-відсоткової переробки.

Керівник «Екостайлу» запропонував перенести хоча б частину точок збору сміття на магістральні вулиці, скоротивши їх кількість до логістично оптимальної. Зі слів Мисаки, це дозволить уникнути проблеми з вивезенням сміття, що створюють  припарковані авто й вузькі проїзди в дворах, а також збереже асфальтне покриття у внутрішньодворових проїздах. Він наголосив, що за останні роки «Екостайл» налагодив роботу полігону, там більше не стаються загоряння сміття, встановлено межі звалища, впроваджено сучасні технології з переробки органіки, щороку закуповуються нові сміттєві контейнери.

У той же час існує велика заборгованість населення та ЖЕО. Понад два мільйони гривень заборгували жителі приватного сектору, а понад 30 тисяч домогосподарств не уклали договір на вивезення сміття.

Депутат Рафаель Санасарян поцікавився, на якому етапі  впровадження сортування сміття. Адже за кордоном це повсякденна практика, а в обласному центрі – лише в планах. На це Мисака заявив, що сортувати сміття – не рентабельно. За кордоном подібні підприємства працюють з дотацією з держави. Та й самі мешканці оплачують послуги по трьох пунктах: вивіз, переробка й захоронення. Аби зібрати, приміром, 7 тонн пластику й спресувати його на переробці, отримається  мiнiмальна сума, яка не покриє витрати на  логістику й заробітну плату працівникам.

Андрій Райкович наголосив, що підприємство значно покращило роботу, сьогодні не горить сміттєзвалище. Але ще зриваються графіки, не реалізовано обіцяний проект встановлення підземних контейнерів. А виставлення смітників на магістральних шляхах –не найкраща ідея та порекомендував підприємцю врахувати усі зауваження.

Депутат Демченко нагадав, що за його запитами, які він робив кілька сесій тому, так і не було вжито жодних заходів. Міський голова обіцяв, та на тому й усе. Зокрема він згадав, що ще три роки тому розглядалося питання із облаштуванням тротуарних доріжок на Олексіївці, але обіцянки так і залишилися обіцянками. Тому він приготував мерові і вручив пакет з локшиною, аби той, за словами депутата, й надалі вішав її на вуха громадянам.

На сесії затвердили зміни до регламенту міськради щодо виступів представників громадськості. Ще раніше представники громадськості та мер дійшли компромісу, що для виступу активістів відводиться 30 хвилин перед початком сесії. Відтепер це затверджено офіційно, тож  кожен бажаючий матиме три хвилини для свого виступу впродовж перших півгодини сесії, але повинен зареєструватися як мінімум за годину до початку засідання.

Депутат Олександр Цертій запропонував  скасувати затверджену в минулому році технічну документацію з нормативної грошової оцінки земель Кропивницького. Депутат заявляє, що рішення прийняли з порушенням процедури.  Тоді затвердили нормативну грошову оцінку на рівні 445 гривень 92 копійки за один квадратний метр і визначили 35 економіко-планувальних зон. За ними визначається локальний коефіцієнт функціонального використання ділянки. Максимальний коефіцієнт становить 1,79 пункту.

Як зазначила начальник юридичного управління Марина Смаглюк, пропозиція Олександра Цертія скасувати рішення міськради дуже дивна і незрозуміла. Юридичний відділ отримав відповідь від уповноваженого державного регуляторного органу, який заявив: рішення не є регуляторним актом.

–Ми зобов’язані були затвердити нормативну грошову оцінку, яка дасть нам наповнення бюджету завдяки правильному і раціональному використанню земель міста, – заявила Марина Смаглюк.

Олександр Мосін ще раз нагадав, що усі землекористувачі повинні розробити технічну документацію, зробити обмінний файл, встановити межі земельної ділянки, внести її до публічної карти Держгеокадастру. Там нададуть витяг з земельної нормативно грошової оцінки.

Депутати приєднали місто до Європейської Хартії рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад. Для цього міський голова Андpiй Райкович підпише відповідний документ.

Європейську Хартію рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад у 2004 pоці pозpобила Рада європейських муніципалітетів і регіонів (PЄМP). Хартія, підтримана Європейською комісією, закликає місцеві та регіональні органи самоврядування взяти на себе зобов’язання використовувати існуючі повноваження і паpтнеpства для досягнення більшої рівності своїх громадян. Приєднання до Хартії дозволяє органам місцевого самоврядування публічно пpодемонстpувати відданість принципам рівності жінок і чоловіків та зобов’язання  реалізовувати їх на теpитоpії своєї діяльності. Для цього кожний оpган-підписант pозpобляє план дій для досягнення рівності, у якому визначено пpіоpитети, дії та pесуpси для їх реалізації.

Світлана КОСТЕНКО

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here