«НЕ ПОДАСИ МОЛОТКА – НЕ ПІДКУЮ ЧОБІТКА!»

0
637
views

Хто знає про те, що Міністерству соціальної політики України підпорядковане Полтавське казенне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство? Крім десятка чиновників та тисяч людей з інвалідністю, певно, ніхто. Ні, уточнюю, знають ще майже 180 працівників, що задіяні на цьому підприємстві.

А також члени їхніх сімей, котрих вони утримують. До речі, підрозділ підприємства, що працює у Кропивницькому, налічує 21 робітника. Лише 2018 року ця дільниця виготовила протези для 136 осіб, ортези для 53 осіб, 932 пари взуття та виконала сервісні роботи з обслуговування протезно-ортопедичних виробів на загальну суму 5544,6 мільйона гривень, в тому числі взуття на 1873,8 мільйона гривень. Того ж року 520 осіб отримали ортопедичне взуття.

Але цього року роботу такого важливого підприємства довелося призупинити. Причина – недофінансування.

Якщо у 2018 році ПКЕПОП було профінансовано лише на 65 відсотків від потреби, то нинішнього було отримано 112600 гривень, що становить 10 відсотків від потреби. І це при тому, що у Постанові Кабміну від 14.03.2018 року зазначено: «Особа з інвалідністю та постраждалий внаслідок антитерористичної операції забезпечуються двома парами ортопедичного взуття на два роки; за наявності довідки з місця роботи, служби або навчання – двома парами такого взуття на рік та одним протезом на два роки». При цьому в тому ж документі визначено: «Строк виготовлення індивідуальних засобів реабілітації становить: протезів верхніх та нижніх кінцівок, ортезів шарнірних на верхні та нижні кінцівки, ортезів на хребет (з різних видів матеріалів, крім текстильних), корсетів та ортопедичного взуття – до 20 робочих днів; протезно-ортопедичних виробів (обтураторів, ортезів із текстильних матеріалів) та ортопедичного взуття умовного позначення 1, 11 за функціональним призначенням – до десяти робочих днів; протезно-ортопедичних виробів з первинного та складного протезування та ортезування, а також за новітніми технологіями – до 35 робочих днів».

Як можна дотриматися такого графіка, коли відсутні кошти для закупівлі необхідних матеріалів та їх доставки?

Тому 7 березня Полтавське казенне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство вкотре звернулося з листом до Фонду соціального захисту інвалідів з проханням надати відповідь щодо правомірності прийняття підприємством замовлень на виготовлення та забезпечення осіб з інвалідністю та інших осіб ортопедичним взуттям. У ньому зокрема сказано: «Відповідними рекомендаціями передбачено, що особа з інвалідністю, інша особа обирає підприємство, повідомляє про це орган соціального захисту населення та звертається до підприємства. Підприємство на основі оригіналу направлення формує в банку даних попереднє замовлення, а орган соціального захисту населення на підставі відкритих попередніх замовлень формує, а потім укладає двосторонній договір з підприємством про забезпечення особи ТЗР».

У цьому ж листі зазначається, що станом на 5 березня органами соціального захисту населення видано понад 8000 направлень на забезпечення ортопедичним взуттям особам, які звернулися до означеного підприємства. Попри те, що відкриті попередні замовлення, договори на забезпечення цим взуттям не укладаються, а особи з інвалідністю залишаються без призначеного їм за медичними показниками ортопедичного взуття.

«Враховуючи те, що підприємство було створене розпорядженням Кабінету Міністрів України з метою виконання функції забезпечення потреб населення у протезно-ортопедичних виробах, у тому числі взуття ортопедичного (яке складає близько 40 відсотків загального виробництва), – йдеться далі у листі, – підприємство вимушене повністю зупинити виробництво взуття у зв’язку з відсутністю договорів з органами соціального захисту населення».

На сьогодні через значне недофінансування на зазначеному підприємстві утворилася складна фінансова ситуація, а також виникла соціальна напруга серед осіб з інвалідністю та інших категорій осіб, які звертаються на підприємство  із замовленнями щодо виготовлення ортопедичного взуття. До того ж підприємство було вимушене внести зміни до фінансового плану поточного року в частині зменшення обсягів реалізації та чистого доходу від господарської діяльності. Крім того, що соціальна напруга виникла серед осіб з інвалідністю, вона має місце і серед членів сімей тих, хто працює на означеному підприємстві. Якщо така ситуація триватиме й надалі, підприємство може втратити значну частину кваліфікованих робітників та майстрів. І це будуть непоправні втрати, адже не кожен взуттєвик знається на ортопедичному моделюванні.

Про цю катастрофічну ситуацію вже повідомлені народні депутати ВРУ від Кіровоградщини, в тому числі голова бюджетного комітету Верховної Ради Олександр Горбунов.

«Не економте на головному: взуття – основа вашого гардероба», – казав Джорджіо Армані. А тим більше, якщо це взуття для осіб з інвалідністю та людей з особливими потребами.

Любомир РОМАНОВ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here