ВОНА ЗБЕРІГАЄ ТАЄМНИЙ КОД НАЦІЇ (ФОТО)

0
1871
views

Як відомо, українську вишиванку називають генетичним кодом нашої нації. Дійсно, у магічних візерунках та ниткових переплетіннях, які дивним химерним чином притягують думку та погляд, маємо цілий сакральний світ, таємницю якого чи варто й розгадувати.

Це просто неймовірно! Шикарна колекція речей, ні – витворів мистецтва цілої Вкраїни буквально «від Дону до Сяну»! Колекція-скарб, вона безцінна! Те, що продається, певна частина вжиткових речей, також дуже важливо і визначає моду та стиль поціновувачів. Обізнані, привітливі, щирі консультанти, неймовірна, відкрита до спілкування господиня, сама з золотими руками, з-під яких виходять чудові прикраси, що дихають старожитністю, але, однак, такі стильні і сучасні! Сонечком світять, райдугою відблискують ті омріяні коралі з баламутами, венеційка! Краса! Господиня така гонорова пані! При тому знайшла хвилинку для уваги до мене – пересічної відвідувачки зі Сходу, відчула мою цікавість, моє благоговійне ставлення до тих речей; ще вразило, з яким добром пані Роксоляна сказала про спільну справу і заслугу всього колективу у спільній справі. Від дівчат-працівників теж почула, що головна мета ‒ то нести Україну до українців, і це теж безцінна мета і ідея! Гарно все – відповідне, ошатне, охайне та зручне приміщення, з любов’ю оформлені куточки колекції, де враховані особливості багатьох куточків і малесеньких сіл України, супроводжуючі товари, зокрема шикарні книги-фоліанти, які я шукала довгі роки! Дитячі книжки-забавки чудові! Я в захваті і непідробній ейфорії від побаченого, натхнена на справу життя, на головну свою забавку – вишивання! Бо ті охайні, дрібнесенькі хрестики, низиночки, круцькі і крицькі, мережечки і призбірочки ‒ те, що творили наші предки при каганцях і гасових лямпах, не можуть нікого залишити байдужим. Уклін вам, добрі люди, за можливість відчути дотичність до краси цілого народу – українців! Хай щастить, подальшого натхнення та творчої наснаги!

***

Вражена багатством і красою колекції! Заради того, щоб її побачити, варто спеціально приїхати до Львова!

***

Не бачила нічого гарнішого – від вишуканого одягу і взуття до чудово влаштованої експозиції і змістовної екскурсії самої пані Роксоляни! Дякую знову і знову! Ви змінили щось важливе в моєму житті!

***

Краса неймовірна, скарби українського строю і геніально організоване ЖИВЕ життя галереї з концертами талановитих музикантів на свята!!! Респект Роксоляні Шимчук! Світлий розум і висока духовність! Велика любов до високого українського мистецтва!

Це – лише невелика частина відгуків відвідувачів Етно-галереї Роксоляни Шимчук у Львові, де нещодавно побувала і журналістка «НС», на FB-сторінці галереї. Але насправді на площі менше 300 квадратних метрів на четвертому поверсі старовинної будівлі «Опера-пасаж» у серці столиці Західної України зберігається справжнісінький генетичний код української нації.

Через місяць, у третю неділю травня, Україна святкуватиме День вишиванки. Тоді розмаїтими гаптованими строями розквітнуть сотні міст та тисячі сіл. А тут, у музейному просторі, триває прадавня українська історія, яка отримала своє продовження у просторі сучасному, галерейному.

Свою колекцію вишиваного одягу пані Роксоляна збирає вже 30 років. Перша сорочка з`явилась у 1989-му, коли тодішня студентка та учасниця Революції на граніті, збираючи з однодумцями по селах старовинні народні пісні, вирішила: співати потрібно вбраними у справжній, автентичний одяг. Так і зародилася майбутня унікальна колекція. Пані Роксоляна каже: ту, найпершу, сорочку не продасть за жодні гроші – вона, придбана під час фестивалю «Червона рута», й досі зберігається у колекції. Зараз, каже господиня, їздити країною немає ані можливості, ані, власне, потреби – потрібні екземпляри самі знаходять її…

Чимало непересічних історій може розповідати пані Роксоляна про свою колекцію-перлину. Скажімо, коли за 5 карбованців придбала брудну, більше схожу на лахміття, одежину-ганчірку, яка потім виявилась сорочкою з унікальним шитвом… Чи коли коштів вистачало придбати лише три з привезених з глибинки десяти сорочок, і, щоб вони не пішли в історичне небуття, доводилось бігати по колежанках та вмовляти викупити хоч ще одну… Чи коли під час перебування на благодійному балі в Австралії їй, гості з України, показали місцеву газету з цілим розворотом про неї саму…

Почавшись зі старовинних, позаминулого століття, буковинських сорочок, колекція збільшувалась з року в рік. Зараз це не тільки сорочки, а й інші предмети вбрання наших предків. Зберігаються ці унікальні експонати у приміщеннях, де немає денного світла, адже сонячні промені згубно впливають на кольори. Але двері музею завжди гостинно відкриті для відвідувачів – іноземні туристи, вчителі зі школярами, студенти, навіть курсанти Академії сухопутних військ… Побачити ці етнографічні розкоші можна вільно, без оплати за екскурсію чи за вхід. Але тут, у галереї, завжди вдячні за пожертви, які йдуть на підтримання існування унікального простору.

До речі, про, власне, галерею. Вона не обмежується музейними кімнатами та навіть реальним простором. По-перше, поряд з музейними експонатами у сусідній кімнаті можна помацати, приміряти і, зрештою, обрати вподобаний предмет одягу. Звичайно, оздоблений вишивкою. Якщо не знайшлося потрібного розміру чи фасону – можна замовити тут же або на сторінці галереї у соцмережі. Звичайно, що такий одяг не є музейним, але цілком оригінальним за тканиною, візерунком, забарвленням тощо. Або – повною копією вподобаного музейного екземпляра.

 

ДЖГУТОВА ФІЛІГРАНЬ ОКСАНИ ШАРІЙ

 

Ще одна «родзинка» галереї та, власне, творчості пані Роксоляни – прикраси, які майстриня виготовляє власноручно у невеличкому затишному кабінеті поряд з основним простором. Їх мають найвидатніші представниці нашої сучасності – Ліна Костенко, Ада Роговцева, Ніна Матвієнко. Обрали свої намиста від майстрині і перші леді – Катерина Ющенко та Марина Порошенко, яка, до речі, одягла таку прикрасу на інавгурацію чоловіка-президента… Усі вони абсолютно унікальні, існують в єдиному екземплярі та мають пожиттєву гарантію.

За освітою інженер-системотехнік, Роксоляна Шимчук незчулася, як студентське захоплення перетворилось у справу усього життя. Галеристка та колекціонерка, етнограф, дизайнер жіночих прикрас в українському стилі, громадська активістка та багатодітна мама – в усіх цих проявах пані Роксоляна однаково успішна та органічна.

І – незмінно гостинно запрошує усіх відвідати свою виплекану царину: «Бо показати, побачити той унікальний спадок, який ми маємо, це – замість тисячі слів…»

Оксана РИБЧЕНКОВА, фото автора.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here