УПЕРЕД – ТОРКАТИСЯ ДЕПУТАТІВ!

0
1205
views

Щасливий народ прямо пустився в танок, хоча б віртуальний на сторінках соціальних мереж:  ура! Недоторканність із депутатів зняли! Чомусь ніхто після цього не додає слів «Ось тепер як заживемо!». Але темп по-доброму радує. 25 років мусолити цю тему усіма депутатами всіх скликань, і даремно, тут оп! – і зняли! Правда, усі забули, що в першому читанні цей закон прийнятий попередньої Радою «бариг і Свинарчуків». Але хто на тлі ейфорії про таку дрібницю згадає! Є питання і по процедурі, за регламентом прийняття закону. Однак виборцю подобається ця кулеметна швидкість, з якою нова влада ухвалює закони і кадрові рішення. Все ж краще, ніж раніше.

Що дасть звичайній людині те, що з депутатів зняли недоторканність? Конкретно:  що отримають жителі Кропивницького від того, що їхнього депутата по мажоритарному округу Олександра Дануцу можна притягнути до кримінальної відповідальності? Якщо його нема за що притягати? Хіба що почуття глибокого морального задоволення, відчуття, що можемо в разі чого і до нігтя!

До речі, мало хто пам’ятає, що депутатською недоторканністю володіли навіть депутати місцевих рад – міської, обласної, районних. До 2016 року місцеві правоохоронці нічого не могли вдіяти з цими депутатами, порушити проти них справу міг тільки Генеральний прокурор і його заступники! Прокурор області і не лізь! У 2016 році цю недоторканність Рада скасувала. Примітно, що тоді проти скасування цієї недоторканності голосували депутати від Партії регіонів, багато з них сьогодні перебувають у складі фракції «Опозиційної платформи За життя», яка і зараз була проти скасування недоторканності. Їм, напевно, більше за інших страшно? Так, здавалося б, чого боятися тому ж Нестору Шуфричу, якого на вулицях люди били кілька разів, закидали яйцями і т.д.? Або відразу декільком іншим його колегам, яких обливали зеленкою в різний час, і недоторканність не врятувала?

Є великі сумніви, що щось зміниться у ставленні до депутатів з боку тих же правоохоронців. Один вид депутатської посвідки якось відразу налаштовує цілих майорів і підполковників на благодушний і людинолюбний лад, особливо коли вони подумають, що «це ж людина самого Зеленського!», наприклад. По людях у погонах, до речі, найбільше вдарить цей новий закон про недоторканність! Раніше на питання про розслідування резонансних справ вони чесно відповідали: «Там у фігурантів недоторканність». Тепер ця «відмазка» вже не працюватиме, і доведеться-таки розслідувати бридкі, важкі справи, де замішані серйозні люди, на цих справах звання не заслужиш, скоріше навпаки, і грошей не заробиш…

І взагалі, здається, не з тих недоторканність зняли. Ось є такі прості громадяни України, не депутати, наприклад, Ахметов, Коломойський, Пінчук і ряд інших. Чомусь мені здається, що Нацполіція швидше десяток депутатів посадить в СІЗО, ніж просто постукає в двері офісу кого-небудь з українських олігархів. Мільярди плюс власні ЗМІ дають набагато більшу недоторканність, ніж мандат.

Але все одно, саме відчуття, що кожен з нас хоч трішки зрівнявся в правах з народними обранцями, трохи гріє. Чи надовго вистачить цього «сугреву» – час покаже.

Геннадій РИБЧЕНКОВ.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here