ЧИЇ ІНТЕРЕСИ ЗАХИЩАТИМЕ ТРУДОВИЙ КОДЕКС?

0
1232
views

Епопея щодо підготовки Трудового кодексу відома. Багато років усі очікували на його появу, але далі голосування у першому читанні парламенту колишнього скликання не зрушила. Більше того, нова влада відхилила проект Трудового кодексу, який добросовісно опрацювали сторони соціального діалогу, у т. ч. й профспілки, і натомість підготувала свій проект, розроблений в інтересах виключно роботодавців. Реформування трудових стосунків – така тема нашої розмови з головою ФПО Максимом Баланенком.

Як відомо, влада має намір кардинально лібералізувати трудові відносини в Україні. Що це означає?

Це означає, що вони будуть змінені не на користь найманих працівників.  Автори нового проекту мають намір довести трудові відносини  фактично до спрощення процедур прийняття – звільнення з роботи, а також позбавлення найманих працівників можливості відстоювати свої права на гідну зарплату, умови праці, соціальні гарантії тощо. Фактично змінюється ідеологія трудових відносин. Із цього приводу голова ФПУ, голова СПО об’єднань профспілок Григорій Осовий заявив: сьогодні держава демонструє, що вона не має наміру опікуватися інтересами громадян у тій мірі, як це було раніше.

Яка позиція профспілок у цій ситуації?

Профспілки готові протистояти намірам влади вдатися до так званої лібералізації трудових відносин. Говорячи про першорядні завдання, які постають перед профспілками в умовах наступу на права працівників, голова ФПУ наголосив на необхідності дійти до кожної первинної профорганізації, провести комплекс інформаційно-роз’яснювальних заходів, щоб люди зрозуміли, що саме вони втрачають внаслідок ухвалення того варіанта Трудового кодексу, який готується владою. Мета профспілок – забезпечення гармонізації відносин між працею і капіталом, цивілізовані трудові стосунки, захист трудових прав людини праці. Після підписання Указу Президента України №713 «Про невідкладні заходи щодо забезпечення економічного зростання, стимулювання розвитку регіонів та запобігання корупції», яким зокрема визначено оновлення законодавства про працю, на засіданні Президії ФПУ 3 листопада було розглянуто ситуацію з проектом Трудового кодексу України і прийнято постанову Президії.

Відповідно до постанови було підготовлено заяву щодо проекту Трудового кодексу і надіслано її голові Верховної Ради України, керівникам фракцій у Верховній Раді, комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. Про що йдеться у заяві?

Найперше – про очікування позитивних змін, на які сподівалося суспільство. Для членів профспілок – робітників, службовців, інженерів, освітян, медиків, студентства – такі очікування пов’язані передусім із гарантованим забезпеченням трудових прав, створенням умов для продуктивної, високооплачуваної, захищеної праці, гідної громадянина європейської країни заробітної плати. Вони повністю співпадають із нормами Міжнародної організації праці, активним учасником якої є Україна, законодавства Європейського союзу, членство України в якому є стратегічною конституційною метою нашої держави. На жаль, напередодні відзначення проголошеного МОП Всесвітнього дня дій за гідну працю відбуваються події, які можуть призвести до повної руйнації системи забезпечення трудових прав в Україні, перетворити працюючу людину на мовчазний робочий інструмент роботодавця. Виступаючи 23 вересня ц.р. перед представниками бізнесу, новообрана голова парламентського Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова заявила, що ухвалений попереднім складом парламенту в першому читанні проект Трудового кодексу, який був підтриманий усіма сторонами соціального діалогу, «успішно заблоковано». Натомість буде внесено ліберальний проект, який через півтора – два місяці створить «дуже прості і дешеві умови відкриття і закриття робочого місця»Більше того, будуть «трохи дискримінувати найманого працівника». Трудові відносини будуватимуться «на умовах нової форми трудових договорів «за домовленістю» з роботодавцями, які «матимуть пріоритет над нормами Трудового кодексу і міститимуть мінімальні гарантії». Таке заявила очільник парламентського комітету, яка першою має бути повернута обличчям до прав людини у сфері праці, ініціювати їх законодавче гарантування, максимально розвивати і посилювати трудові та соціальні права громадян. Варто згадати, що нещодавно окремі державні мужі радили українцям «менше їсти», але із заявою представника державної влади про готовність до законодавчої дискримінації прав працівників, які чесною працею заробляють на життя, формують державний бюджет і утримують саму державну владу, українці стикаються вперше. Профспілки вражені відвертою демонстрацією правового нігілізму, новаціями, які принижують громадян України, йдуть врозріз із міжнародними зобов’язаннями України та європейськими соціальними стандартами. Не таких дій нової влади очікували люди. Профспілки протягом багатьох років боролися за новий Трудовий кодекс, який би не підривав, а зміцнював можливості трудящих у соціально-трудових відносинах із роботодавцем у правовій і соціальній державі, якою є Україна.

Своїх переконань профспілки змінювати не збираються. Що вони пропонують владі?

Федерація профспілок України стоїть на позиціях категоричного неприйняття в трудовому законодавстві так званого ліберального підходу, зокрема щодо прийому на роботу без оформлення, звільнення – без попередження, погодження з профспілками і виплати компенсації. ФПУ проти унормування взаємовідносин між роботодавцями і працівниками, коли нібито «рівні» для сторін умови зводяться до повного позбавлення працівника можливостей захиститися самостійно або через профспілку нормами справедливого закону, а подальше змагання в «справедливих» судах буде з наперед відомим негативним для людини результатом. Фінансове процвітання бізнесу за рахунок закріпачення й оббирання найманих працівників – це шлях від правової держави, від Європи, від демократії, шлях у нікуди. Профспілки не проти осучаснення норм Трудового кодексу і можуть долучитися до розробки цього документа. Усі українські профспілки готові відстоювати чинні трудові права працівників як здобуток багатьох поколінь трудящих і надалі розвивати їх у рамках державних реформ. Такі право й обов’язок профспілок передбачені Конституцією та законодавством України. ФПУ звернулася із суспільним запитом до керівництва парламенту, партії «Слуга народу» дати офіційне й публічне роз’яснення: зазначене є офіційною політичною позицією парламенту і відповідної політичної сили чи це лише експромт окремого депутата, заготовлений для бізнес-аудиторії? Громадяни України довірили новій владі своє майбутнє і майбутнє своїх дітей. Люди мають знати: вона за чи проти трудового народу України? Чи готова влада прийняти такий Трудовий кодекс, який зробить людину праці надійно захищеною від свавілля наймача, забезпечить право на працю, гідну роботу і гідне життя? Профспілки вимагають від законодавців забезпечити процес розробки нової редакції Трудового кодексу шляхом широкого обговорення із профспілками, роботодавцями, експертним середовищем, громадянським суспільством з урахуванням міжнародних стандартів та провідної європейської практики, адже будь-яке звуження трудових прав та гарантій працівників порушує статтю 22 Конституції України. Це – неприпустимо, вважають профспілки.

Профспілки розробили власний проект Трудового кодексу. Яка його подальша доля?

Профспілки пропонують його для обговорення, який необхідно підтримати усім разом, щоб він став справді «народним». Але це потрібно зробити усвідомлено та солідарно – лише така позиція профспілок при підтримці широких верств населення може бути сприйнята парламентаріями й урядовцями як вагомий аргумент дослухатися до думки народу. Наразі профспілки ведуть перемовини з народними депутатами України про згоду стосовно внесення профспілкового Трудового кодексу у парламент. Поки що погодилося двоє депутатів. ФПУ також проводить аналогічну роботу з іншими депутатами, які пов’язані з Кіровоградщиною, задля підтримки профспілкового проекту у Верховній Раді. На сьогодні головне питання – внести цей проект на розгляд депутатів. Крім того, ФПУ докладає максимум зусиль, аби активно долучитися й до розробки проекту, який готується до розгляду у Верховній Раді профільним комітетом. Йдеться про принципове відстоювання позиції профспілок щодо змін до законодавства про працю, а також «червоні лінії», які не можна дозволити опонентам від влади перетнути у новому Трудовому кодексі, аби не допустити звуження прав працівників.

Чи готова влада до співпраці з роботодавцями щодо відпрацювання проекту Трудового кодексу?

Поки що ні. 30 жовтня голова СПО об’єднань профспілок взяв участь у засіданні за круглим столом Комітету Верховної Ради. За результатами засідання можна констатувати, що загроза порушення трудових прав працівників та прав профспілок залишаються актуальними у зв’язку з відсутністю бажання влади налагодити конструктивний діалог з профспілками, що ґрунтується на нормах Конституції України та міжнародного права. Зазначена ситуація потребує невідкладної консолідації зусиль усіх членів СПО об’єднань профспілок на боротьбу з так званою лібералізацією трудових відносин. Своє завдання Федерація профспілок області бачить у тому, щоби організувати широке роз’яснення основних пріоритетів профспілкового проекту для широкої підтримки профспілкового активу і бути готовими його захистити всіма доступними і законними методами. Хочу зазначити, що йде наступ не лише на права профспілок, а й усіх людей праці.  Звужуються законні права держслужбовців, освітян, виробничників. У Держбюджеті–2020 закладаються занижені соціальні стандарти, тому люди повинні розуміти, чим це їм загрожує. Більшість громадян не згодні з таким становищем, і влада повинна про це знати.

Розмову вела Марія ІВАНОВА

P.S. Поки готувався матеріал, стало відомо, що профспілковий проект Трудового кодексу зареєстровано у Верховній Раді.

Фото з сайту: zahist.fund

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here