ЗНАЙОМСТВО З КІРОВОГРАДЩИНОЮ: ЩО РОЗПОВІВ І ПОЧУВ У РАЙОНАХ НОВОПРИЗНАЧЕНИЙ ГОЛОВА ОДА?

0
1974
views

Головою Кіровоградської обласної державної адміністрації Андрій Балонь був представлений 11 листопада. І вже зараз він встиг зустрітися з громадами восьми районів та одного міста обласного підпорядкування, дізнатися про місцеві та загальні проблеми, розповісти про основні напрямки своєї подальшої роботи. Про що розповіли мешканці Кіровоградщини і що почули у відповідь – далі в матеріалі «Народного слова».

Що розповів новопризначений очільник ОДА

Голову облдержадмніістрації призначає президент країни. І вже традиційно в перші місяці новопризначений очільник знайомиться не тільки з апаратом, а й з керівництвом райдержадміністрацій та з громадами області. Наприклад, попередній голова ОДА Сергій Кузьменко, хоч і проживає на Кіровоградщині все життя, все одно перші ознайомчі візити в райони в якості представника президента не пропустив. Тож не дивно, що новопризначений очільник ОДА Андрій Балонь, який народився у Львівській області, в першу чергу поїхав знайомитися з громадами. І робить це з неабиякою активністю та, без перебільшення, у турбо-режимі.

 

Вже наступного після представлення дня Андій Балонь вирушив до Світловодська: адже там місто потерпає без опалення й досі. Далі лише за минулий тиждень Андрій Балонь встиг побувати у восьми районах області!

– Ця робота буде продовжена доти, доки не ознайомлюсь з усіма територіями. Основна мета поїздок – живе спілкування з активом, з громадськістю, встановлення постійного діалогу та комунікації, а також з’ясування з перших вуст нагальних проблем, – пояснив очільник ОДА.

Так, окрім Світловодська, Андрій Балонь зустрівся з громадами Новоукраїнського, Вільшанського, Добровеличківського, Компаніївського, Бобринецького, Благовіщенського, Гайворонського та Голованівського районів. Під час зустрічей щоразу у вступному слові високопосадовець пояснював, що адміністративно-територіальна реформа є незворотною:

– У перспективі у наступному році РДА та ОДА припинять своє існування. Це буде логічно – коли стовідсотково територія України, а зокрема й Кіровоградщина, буде покрита територіями об’єднаних громад. Реформа триває, і зараз вирішується, які функції залишить собі держава, щоб жоден громадянин чи громадянка не відчули дискомфорту від змін, щоб всі необхідні послуги були так само доступні або ставали навіть ближчими. Тож будуть ухвалені відповідні закони, зміни до Конституції, щоб вже під час місцевих виборів у 2020 році ми робили правильний вибір у нових умовах. Тому в нас є і необхідність, і водночас чудовий шанс підготуватися до цього. Суть цієї реформи полягає в тому, що держава передає повноваження і функції на місця. Тобто слід усвідомити, що зараз левова частка відповідальності за своє майбутнє і добробут лежить на нас самих. Потрібно вже сьогодні бути готовим і розуміти необхідність формування виконавчих органів у новій територіальній громаді, що буде створена відповідно до Перспективного плану.

Також Андрій Балонь зазначив, що пріоритетом є відновлення автодорожнього сполучення, адже саме від нього в першу чергу залежить і сфера медичної допомоги, і освіти, ринок праці тощо.

Парламентарії прийняли бюджет на 2020 рік, де передбачено значно більше фінансового ресурсі у сферу охорони здоров’я, освіти. Щодо нашої області, то передбачено майже вдвічі більше коштів на дороги обласного значення, більше 700 мільйонів гривень. І мільярд гривень на дороги державного значення, які проходять територією нашої області. Це дозволить зробити базову точку для подальшого економічного зростання. Нині серед пріоритетів – завершення ремонту дороги у напрямку на Полтаву, а також ремонт дороги у напрямку Кривого Рогу. Наступного року, можливо, буде змога поставити у пріоритет і ремонт дороги Компаніївка – Устинівка.

Щодо проблем, які озвучили під час зустрічей жителі Кіровоградщини, то були й ті, що повторювалися чи не в кожному районі, як то фінансування медичної сфери, реімбурсація ліків, непроїзні дороги, (не)робота поштових відділень.

Також говорили і про те, що наболіло саме жителям того чи іншого району.

Скільки районів буде на Кіровоградщині?

Це запитання лунало в декількох районах. Андрій Балонь відповідав так:

– Попередньо розглядається адміністративний поділ Кіровоградщини на три райони: Кропивницьку, Олександрійську та Новоукраїнську префектури. Таке рішення зумовлене необхідністю посилення ролі місцевого самоврядування. Саме органи виконавчої влади будуть здійснювати контроль за дотриманням законності серед місцевих мешканців.

Коли «абонент не абонент», а пошта – не пошта

Про відсутність не те що охоплення інтернет-мережею, а і мобільним зв’язком жалілися мешканці декількох районів, зокрема Вільшанського, Компаніївського, Гайворонського і Добровеличківського.

– Проводитиму нараду з телебаченням та радіомовленням, щоб розібратися, в чому причина такого слабкого покриття зв’язку мобільних операторів в області. Коли розберемося – це питання перейде на урядовий рівень, адже звідти воно й має вирішитися. Також в нас є виграний обласною радою грант на достатню для цього суму. Загальна сума цього проекту 36 мільйонів гривень, у нас 12 мільйонів вже є. Це дозволяє наступного року розпочати будівництво, створити технічні умов, щоб мобільні оператори та інтернет-оператори мали можливість розширювати мережу і покриття в нашій області.

У всіх без винятку районах області, які вже відвідав Андрій Балонь, скаржилися на роботу Укрпошти.

Чекаємо пенсії по два тижні, передплачені газети приносять або із запізненням, або не приносять взагалі. Поштарі мають долати кожного дня по декілька кілометрів пішки в дві сторони, ще й тягти на собі товари: порошки, ковбаси та інший крам. При цьому поштарі отримують іноді й чверть ставки. Тому у відділеннях Укрпошти відмовляються працювати, а без працівників мешканці не отримують послуг, – розповідали жителі області.

Мешканка одного з районів, Наталя Р., розповіла, що поштою мала отримати монетизовану субсидію.

Всі вже отримали, хто безготівково, а я все чекала. Потім пішла у поштове відділення. Мені сказали, що справді нарахування є. Хотіла забрати їх, а мені відмовляють – не можна віддавати у відділені, лише поштар має принести. А поштар звільнився, інших в них немає. Тож щоб отримати субсидію і заплатити за комунальні, я маю чекати, поки знайдеться хтось на їхню вакансію.

– Я проведу нараду щодо вирішення цих питань за участі представників регіонального підрозділу Укрпошти, Головного управління Пенсійного фонду в області та інших відповідальних осіб, – пообіцяв голова ОДА.

Новий очільник – нова команда?

З приходом нового очільника облдержадміністрації зазвичай очікують й кадрове оновлення обласних департаментів. У Добровеличківському районі представниця одного з місцевих управлінь освіти зазначила, що обласний департамент освіти у цьому складі сприяв розвитку освітньої галузі на місцях і допомагав у втіленні багатьох проектів.

– То чи плануєте ви змінити керівництво освітнього та інших обласних департаментів?

Єдине, для чого я змінюватиму кадри, –  для більш якісної роботи, – відповів Андрій Богданович. – В мене немає необхідності стовідсотково змінювати склад апарату і звільняти фахових працівників. Водночас наразі через онлайн-систему «LIFT» набираються кандидати на посади голів райдержадміністрацій. Далі вони будуть відібрані за відповідностю до потрібних нам критеріїв, пройдуть співбесіди. І вже з переможцями я проведу співбесіди особисто – лише після цього будуть нові призначення.

До речі, переглянути вимоги до кандидатур на посади голів РДА, зареєструватися та особисто подати заяву можна самостійно в системі Lift в онлайні за посиланням: lift.net.ua/vacancy/kirovohrad_region_rda

Лікарні: з маленькими зарплатами і новими відділеннями

Про проблеми та досягнення у медичній сфері жителі районів теж говорили Андрію Балоню. Так, в Бобринецькій центральній районній лікарні через недостатній обсяг медичної субвенції виплата заробітної плати працівникам ЦРЛ покривається з місцевого бюджету, відповідно коштів на придбання нового обладнання та ремонтні роботи не вистачає. Жителі району побоюються, що існування лікарні у майбутньому – під загрозою.

Я знаю про проблематику вашого закладу. Я вважаю, що необхідно напрацювати новий механізм фінансування. Наразі ведеться діалог із МОЗ щодо цього питання, – відповів очільник області.

А ось у Добровеличківській громаді Андрія Балоня після зустрічі з місцевим активом запросили до центральної районної лікарні. Тут він оглянув відремонтоване за кошти меценатів хірургічне відділення. Особливість в тому, що ремонт і обладнання в цьому відділенні оплатили саме благодійники. Зокрема, ремонт виконано за кошти ТОВ «Згода» у сумі 1,3 мільйона гривень. Нові меблі та інвентар на суму понад 270 тисяч гривень придбали меценати – ТОВ ім. Фрунзе, ТОВ «1 Травня», «Агрофірма Світанок», ПАФ «Глодоси», ТОВ «СВК Перчунівський», «Кіровоградграніт», СФГ «Євген», ФГ «Якимівське-Агро», СФГ «Центр», ТОВ «Веснянка».

Виявляється, впродовж останніх років за рахунок місцевих бюджетів і підтримки сільгоспвиробників в лікарні відремонтовано та оснащено пологове, гінекологічне, дитяче, терапевтичне, інфекційне відділення, центр ранньої діагностики, реабілітаційний центр, відділення реанімації та денного перебування.

 – Лише в такій синергії між реальним сектором економіки і владою ми можемо швидко перетворити Україну на процвітаючу європейську державу. Це наша спільна мета, – підкреслив Андрій Балонь.

Також під час робочих візитів голова облдержадміністрації побував і в Голованівській ЦРЛ. Тут триває доукомплектування приміщень меблями та медичним обладнанням. На ремонт двох відділень залучено близько 1,5 мільйона гривень з районного бюджету та субвенції на соціально-економічний розвиток територій. Голова ОДА позитивно оцінив роботу керівництва району у сфері медичних послуг.

Про ринок землі

Ухвалення Верховною Радою в першому читанні законопроекту, який регулює ринок землі в Україні, сколихнув фермерів та землевласників. Чи будуть землевласники конкурентоспроможними на одному ринку з агрохолдингами? Чи не вийде так, що земельні с/г ділянки сконцентруються у декількох власників?

Ринок землі – це прозорість земельних відносин. Коли не буде тіні, будуть врегульовані правила, то визначаться усі його учасники, усі слабкі та сильні сторони цього ринку, а також з’явиться можливість захистити тих, хто потрапляє під ризики, враховувати їхні інтереси. Ми хочемо, щоб було усе прозоро і чітко, – підкреслив Андрій Балонь.

Юрій Кузбит, народний депутат фракції «Слуга народу», який також брав участь у робочих візитах в західні райони Кіровоградщини, наголосив, що закон є базовим і доопрацьовуватиметься за результатами проведення широкого обговорення з аграріями, аби напрацювати компромісний варіант.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here