ДУМКИ З ПРИВОДУ: ВИБОРИ, ВИБОРИ, КАНДИДАТИ – ХТО ВОНИ?

0
727
views

А ви вже відчуваєте у повітрі подих можливих виборів? Не зрозуміло, правда, яких. Але чомусь на вулицях Кропивницького з’явилася реклама деяких партій, наприклад, партії «Наші», у ЗМІ активізувалися «Наш край» та «Батьківщина».

Вибори депутатів Верховної Ради мають відбутися, згідно закону та графіку, наприкінці жовтня 2023 року. Вибори нового чи якого там президента – у 2024 році. Місцеві вибори – голів міст та ОТГ, депутатів місцевих рад –  взагалі будуть аж у 2025 році. То чому партії так активізувались? Маючи чималий досвід співпраці з кількома партіями, можу стверджувати – справжня робота, активність, а головне – солідне фінансування місцевих осередків партій починається десь за півроку до виборів, не раніше.

Мабуть, серйозні люди щось знають чи відчувають. І почали готуватися.

Вибори – це добре, якщо вони відбуваються не в Росії. В нас майже кожного разу після виборів оновлюється влада, місцева рідше, а ось всеукраїнська – регулярно. Ті, що часто обираються, м’яко кажучи, не найкращі, – то це наша біда, але це й наш вибір. Мені, наприклад, не подобається результат як мінімум трьох виборів президента країни, але що робити – більшість так вирішила.

Про можливість дострокових виборів як українського парламенту, так і президента активно говорять різні політики та експерти ще з початку року. Наприклад, колишній депутат Борислав Береза пише таке: “Моделювання ситуації та прогнози показують, що після чергового підняття цін на газ для населення і зростання комунальних тарифів, а також цілої низки подій пізньої осені та взимку цього року рейтинг Зеленського буде інтенсивно падати, а на Кабмін і ВР не вдасться перекласти весь негатив. І це говорить про те, що всі мрії Зеленського про другий термін накриваються мідним тазом. І на горизонті починає з’являтися дуже сумний фінал для шостого президента. Тому оцінивши актуальні рейтинги Зеленського і високу ймовірність його переобрання, на Банковій вирішили йти на позачергові вибори президента. Вони порахували, що 2 + 5 привабливіше, ніж 5 років в кращому випадку або ж сумне дострокове закінчення каденції.

Чекаємо на відосик зі словами про те, що Зеленський “вирішив підтвердити свою легітимність і правильність обраного курсу”, а значить, йде на перевибори. Для цього розкажуть красиву казку, що за владу він не тримається, що хоче йти дорогою миру і деолігархізації».

Насправді, для нас, простих людей, вибори – це класно. По всій країні сотні тисяч людей будуть мати підробіток – хто агітатором, хто листівки буде клеїти, хтось пафосні статті про політиків писати, хтось у виборчих комісіях працювати. Друкарні та рекламні агенції отримають чималі замовлення. Ще чимало народу буде задіяно – водії та навіть прибиральниці партійних офісів. З гаманців власників партій та їхніх симпатиків-олігархів до кишень простих громадян перейдуть сотні мільйонів гривень.

А скільки роботи ми додамо російському телевізору!  Там і без цього у новинах по всіх каналах України не набагато менше, ніж власне Росії, а коли в нас ще й вибори підуть… Та й Бог з ними. Нам головне, аби нормальних обрали, якщо вибори таки будуть…

Геннадій РИБЧЕНКОВ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here