ПРО СТРАТЕГІЧНІ ПОТУЖНОСТІ ТА НАМІРИ ОДНИХ З НАЙСПРОМОЖНІШИХ РАЙОНІВ КІРОВОГРАДЩИНИ

0
1968
views

Олександрійський район: “родзинки” та новації

Олександрійщина традиційно є ледь не найпотужнішою територією нашого регіону. І, як з’ясувалося, останні кілька років лише нарощує економічні, соціальні та ресурсні м’язи. Окрім традиційно активних заходів та дієвих проектів у сферах освіти, медицини, соціального захисту тощо район може слугувати прикладом втілення унікальних за важливістю, масштабом, вагомістю стратегічних кроків.

Зокрема, зважаючи на те, що основою розвитку економіки Олександрійського району є сільськогосподарське виробництво, одним з таких проектів є введення в експлуатацію молочнотоварного комплексу «Петриківське молоко» ТОВ «УкрАгроКом», що дало можливість покращити племінну справу та збільшити продуктивність великої рогатої худоби. З початку реалізації проекту, перша черга якого завершена у 2015 році, було залучено 251 млн грн власних коштів підприємства, створено 114 робочих місць. У 2016 та 2018 роках проведено реконструкцію елеватора ТОВ “УкрАгроКом”, збудовано підвізну залізничну колію, встановлено обладнання для очищення та сушіння зерна відомих виробників Schmidt-Seeger (Німеччина) і GSI (США). Таким чином, поліпшено умови праці, знижено енергоємність, збільшено обсяги приймання зерна. Вартість проектів склала 6 млн грн. Підприємства в галузі сільського господарства опановують нові види виробництва. Зокрема, ТОВ «УкрАгроКом» закладено плантації лохини площею 6 га, черешні – 1 га, декоративних рослин – 1 га, освоєно 4,2 млн грн.

Рекордна сума – 277 мільйонів гривень – була потрачена за останні чотири роки на те, щоб збудувати нові автошляхи в Олександрійському районі або відремонтувати капітально з щебеневого шару ті, які є. Якщо на ремонт доріг комунальної власності у 2014 році було витрачено лише 18 тисяч гривень, то у 2017-2018 – вже майже 11 мільйонів гривень, повідомив на засіданні Ради регіонального розвитку району перший заступник голови Олександрійської РДА Юрій Коваль.

Саме на Олександрійщині збудували першу в Україні амбулаторію загальної практики – сімейної медицини. Як відомо, будівництво нових сільських амбулаторій – масштабний проект, що реалізується за ініціативою Президента України. Перша з 513 амбулаторій збудована в селі Протопопівка Олександрійського району. Роботи проведено в найкоротші терміни, і заклад приймає пацієнтів. Нова амбулаторія збудована з енергозберігаючою системою теплопостачання, системою холодного та гарячого водопостачання, підключена до швидкісного Інтернету. Заклад забезпечено необхідним медичним та комп’ютерним обладнанням, а також автомобілем. Аналогічна сучасна сільська амбулаторія буде добудована і в селі Червона Кам’янка, що дасть можливість понад 2 тисячам жителів села отримувати якісні медичні послуги. Загальна вартість двох проектів склала 10,6 млн грн, з яких майже 90%, або 9,4 млн грн, – це кошти державного бюджету.

Знаковим є те, що у 2018 році вирішено питання надання можливості людям, хворим на хронічну ниркову недостатність, отримувати процедури гемодіалізу за місцем проживання. З 4 червня минулого року в центральній районній лікарні відкрито 10 ліжок гемодіалізу на 40 місць. Придбання лікарських засобів та виробів медичного призначення для проведення сеансів гемодіалізу забезпечується за рахунок державного та місцевого бюджетів. Капітальний ремонт приміщень проведено за рахунок інвестора. Гемодіалізні апарати передані закладу у довгострокове тимчасове користування безкоштовно. З вересня 2016 року приватним інвестором відкрито кабінет магнітно-резонансної томографії. МРТ Philips потужністю 1,2 Тесла забезпечує отримання високоякісних зображень. Діагностика застосовується для дослідження суглобів, судин головного мозку, м’яких тканин організму. Також з 2012 року функціонує комп’ютерний томограф, який застосовується при гострих станах, в тому числі черепно-мозкових травмах, переломах, гострих болях у хребті, легенів, черевної порожнини.

Саме в Олександрійському районі одним із перших в області створено інклюзивно-ресурсний центр з метою реалізації ініціативи Президента України стосовно доступу до якісних освітніх послуг дітей з особливими освітніми потребами. Фахівці здійснюють комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дітей та надають психолого-педагогічні послуги дітям з особливими освітніми потребами Олександрійського району. Сьогодні на супроводі в центрі перебуває 50 дітей. На частковий ремонт та облаштування використано 350 тис. грн коштів державного та районного бюджетів.

Унікальним для Кіровоградщини є створений у жовтні 2018 року новий культурно-освітній центр «Толока» у селі Попельнасте, про який ми докладно розповідали у минулих номерах «НС».

Цікавим є проект спорудження ТОВ “САНВІН-5” фотогальванічної електростанції “Морозівка” на території Новоселівської сільської ради на ділянці площею 132 га. Орієнтовна потужність ‒ 60 МВт (ефект від реалізації – надходження податків до сільського бюджету – 4,6 млн грн, створення 12 робочих місць).

Голованівщина: шукаємо інвесторів

Нині одним з головних завдань розвитку району є пошук інвесторів. Керівник РДА Олег Голімбієвський запевняє: частина інвестпроектів уже реалізована, частина – на стадії виконання. Зокрема, збудовано новий сервісний центр АФ «Хлібороб» у селі Наливайка, побудовано у ТОВ «Відродження» цех екстракції насіння соняшнику. Продовжується будівництво елеватора для зберігання зернових культур ТОВ АПК «Розкішна» на 20 робочих місць, у яке вже вкладено понад 70 млн грн власних коштів. За «зеленим» тарифом у районі введено в експлуатацію чотири міні-гідроелектростанції сіл Перегонівка, Полонисте, Давидівка, Лебединка загальною потужністю 1000 мВт. Це абсолютно безпечні для навколишнього середовища проекти. Створено 20 робочих місць, загальна вартість проектів майже 50 млн грн. В інших галузях та сферах заплановано введення в експлуатацію когенераційної установки на біомасі ТОВ “Грін-Вольт”, що дозволить створити п’ять робочих місць (електростанція на твердому паливі потужністю 6 МВт). Також буде модернізовано ДП “Голованівське лісове господарство”, завершено реконструкцію ІІІ- ст. газоочисного обладнання на ТОВ “Побузький феронікелевий комбінат” та встановлено установку для виробництва альтернативного палива на ТОВ “Ємилівське ХПП”. Загалом у розвиток економіки Голованівського району за рахунок усіх джерел фінансування залучається щороку більше 200 млн грн капітальних інвестицій. А це становить 5,5% загального обсягу інвестицій області. Цьогоріч, каже Олег Голімбієвський, очікується близько 280 мільйонів гривень.

Голова райдержадміністрації повідомив, що нині на території проводять виробничу діяльність 13 промислових підприємств. Вагомий потенціал мають підприємства переробної та харчової галузі. А найбільшу питому вагу у виробництві займає гігант металургії ТОВ “Побузький феронікелевий комбінат”.

“Частина підприємств займається зовнішньоекономічною діяльністю, що також впливає на розвиток нашого регіону. Традиційно експорт готової продукції переважає над імпортом”, – наголосив керівник РДА. За його словами, у звітному періоді експортувалася така продукція: харчові та мінеральні продукти, олія, лісоматеріали до Польщі, Литви, Молдови, Румунії, Чехії.

В економіку району вклали капітал інвестори шести країн світу, серед яких провідні партнери: Віргінські Острови (Брит.) та Велика Британія, Нідерланди, Домініка. Інвестиції спрямовуються у вже розвинені сфери економічної діяльності.

Середня зарплата в Голованівському районі становить 8046 гривень (зростання – на 28,2%), це 4-5 місце по області  саме завдяки високим показникам з виробництва та вирощування продукції, збільшенню валового продукту. За оперативними даними, очікується зростання до 8200 грн, повідомив керівник РДА.

Є інвестиції – є інфраструктура. За кошти фонду охорони навколишнього середовища та співфінансування з місцевого бюджету побудовано очисні споруди Голованівської ЦРЛ. За субвенцію з держбюджету місцевим бюджетам реконструйовано систему водопостачання Голованівським ККП. З 2016 року в дороги Голованівського району вкладено понад 30 мільйонів гривень, причому як у державні, так і територіальні.

Знам’янський район: наголос на АПК та спорті

Пріоритетне завдання для Знам’янського району сьогодні – створення розгалуженої системи переробки продукції сільського господарства. Адже територія є аграрною: 114 агропромислових формувань, в тому числі 85 фермерських господарств, які забезпечують виробництво сільськогосподарської продукції. Голова Знам’янської РДА Олександр Лукашов на засіданні Ради регіонального розвитку району зазначив: місцеві підприємства є сировинними придатками, тому особливо гострою залишається відсутність переробки сільськогосподарської продукції. І це при тому, що район займає провідне місце по створенню та фінансовій підтримці сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів та перше місце по кількості створених кооперативів.

У 2017 році за ініціативою районної державної адміністрації та районної ради прийнято рішення про встановлення у Знам’янському районі стипендії за високі спортивні досягнення. До речі, до 2016 року в районі не було жодного сучасного спортивного об’єкта. На сьогодні збудовано три футбольних поля зі штучним покриттям. Крім того в с. Мошорине побудовано тренажерний зал за рахунок коштів ТОВ “Рос Агро”. Також у деяких населених пунктах встановлено вуличні тренажери (села Суботці, Дмитрівка, Богданівка, Пантазіївка, тренажерне обладнання у філії “Казарнянська ЗШ”). З 2016 року реалізується масштабний проект по відновленню майже зруйнованого спортивного залу в районному будинку культури с. Богданівка. Нині роботи майже завершено: облаштовано спортивний зал, душові, роздягальні, службові кабінети, купується спортивне обладнання та інвентар. Відкриття передбачається на кінець лютого цього року. Загальна вартість проекту спортивного комплексу склала близько 4 млн грн.

Видатки Знам’янського районного та сільських бюджетів за останні п’ять років збільшились у шість разів, надходження до районного бюджету зросли з 19,1 млн грн у 2014-му до 52,5 млн грн у 2018 році. Майже вдвічі збільшилися власні надходження до сільських бюджетів з 24,3 млн грн до 52,5 млн грн. Як наслідок, видатки районного та сільських бюджетів на розвиток інфраструктури та інфраструктурних об’єктів Знам’янського району збільшились у шість разів. Також відбулося зростання надходжень з державного бюджету на зазначені цілі в дев’ять разів. У 2018 році середній розмір зарплати в Знам’янському районі склав 7876 гривень, порівняно з початком 2014-го він збільшився майже в 3,4 раза.

А тим часом

Кришталь за бюджет

Вперше в Україні було вручено «Кришталь року» – нагорода міст та громад за високий рівень прозорості місцевих бюджетів. Серед номінантів були й об’єднані громади Кіровоградської області.

«Кришталь року» отримали громади, які здобули найвищі бали індексу прозорості місцевих бюджетів. Індекс оцінює доступність інформації про бюджетні надходження та витрати, зручне оприлюднення цієї інформації для мешканців населених пунктів, залучення громадян до бюджетного процесу тощо. У конкурсі передбачили ряд спеціальних та основних номінацій, серед яких «Найпрозоріші комунальні підприємства», «Найбільш бюджетно-інформативний сайт», «Гендерно орієнтоване бюджетування», «Інноваційні практики бюджетної прозорості». Маловисківська об’єднана громада Кіровоградської області вийшла у фінал одразу в двох номінаціях: «За відкритість бюджетної інформації» та власне «Кришталь року». Серед об’єднаних територіальних громад головну нагороду отримала Баштанська громада Миколаївської області.

Загалом індекс бюджетної прозорості та всеукраїнська премія «Кришталь року» є партнерською роботою Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) через консорціум виконавців програми USAID DOBRE, представництва Європейського Союзу, уряду Канади, Фонду Східна Європа, міжнародного фонду «Відродження», громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети!», а також інших міжнародних організацій і їхніх партнерів. Церемонія нагородження відбулася в Києві, де серед присутніх були міністерка фінансів Оксана Маркарова, голова представництва Європейського Союзу Хюг Мінгареллі, Надзвичайні та Повноважні посли в Україні від США, Канади та Польщі.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here