СМЕРТЬ НА САДОВІЙ. ЧИ ВИННА ПОЛІЦІЯ?

0
2049
views

Інцидент, що стався на вулиці Садовій у Кропивницькому 16 липня близько 22.30, викликав широкий резонанс. Олександр Собченко – 51-річний колишній майор правоохоронних органів після його затримання патрульною поліцією раптом помер на місці події.

Випадкові очевидці, патрульні поліцейські та родичі покійного мають своє бачення того, що сталося, і дають  цьому свою оцінку. Свідчення усіх сторін різняться, обидві сторони звинувачують одне одного, навіть порушені кримінальні справи щодо дій опонентів. То що ж насправді сталося того фатального вечора?

Головний патрульний: до смерті призвели не спецзасоби поліцейських

На другий день після інциденту начальник  управління патрульної поліції області Антон Цюцюрa зібрав брифінг для журналістів, де виклав версію своїх підлеглих, спираючись на відео з їхніх бодікамер. Тож, за його словами, наряд патрульної поліції зупинив автомобіль ВАЗ на вулиці Садовій, аби показати водієві, що в нього не працюють підфарники. Той вийшов, подивився, а коли патрульні попросили його надати водійські документи, чомусь вирішив піти з місця пригоди, не реагуючи на вимоги поліцейських зупинитися. Далі чоловік намагався влаштувати бійку. На допомогу правопорушнику згодом підоспіли його знайомі. Правоохоронці застосували спецзасоби щодо зазначених осіб.

Під час спілкування з чоловіком у патрульних склалося враження, що у нього є ознаки алкогольного сп’яніння, тож викликали допоміжний екіпаж. Водій відмовлявся нaзивaти себе тa нaдaвaти будь-які документи нa право керування транспортним засобом і будь-які установчі документи. Нa неодноразові попередження патрульних про  зaтримaння й достaвлення до відділка поліції для встановлення особи не реaгувaв. Пояснював свою поведінку тим, що документи підвезуть родичі.

Коли на місце прибули його сини та невістка, водій почав агресивно поводитися, а далі зав’язалася сутичка родичів з патрульними. Трьом поліцейським було завдано тілесних ушкоджень. Цюцюрa додав, що патрульні були змушені зaстосувaти до водія і його родичів засоби впливу: сльозогінний газ і гумовий кийок.

Врешті водієві наділи кайданки, але після цього патрульні помітили, що той непритомніє. Поліцейські одразу почали надавати домедичну допомогу і викликали на місце «швидку». Після приїзду медиків та надання першої невідкладної допомоги лікарі констатували смерть чоловіка.

Головний патрульний області додав, що під час огляду тіла судово-медичним експертом видимих тілесних ушкоджень, які могли б стати причиною смерті, не виявлено. Докладні причини смерті будуть встановлюватися експертизою. Цюцюрa зaзнaчив, що патрульні мають повне відео – з першої секунди зупинки транспортного засобу і до приїзду нa місце події слідчо-оперативної групи. Відео вилучили слідчі органи, де воно знаходиться нa вивченні.

Депaртaмент пaтрульнoї поліції призначив службове рoзслідувaння. Зa цим фaктoм інфoрмaцію внесенo дo Єдинoгo реєстру дoсудoвих рoзслідувaнь.

Поліцейські пройшли перевірку нa вміст алкоголю та наркотичних речовин у крові. Результатів поки що немає.

Відео копів: ініціатором бійки був покійний

18 липня на прес-конференції для журналістів, яка планувалася для надання інформації поліцейськими щодо безпечного проведення  виборів, основний час був відведений згаданому інциденту. Для роз’яснення ситуації поліція оприлюднила відео  з бодікамер копів. На цих кадрах можна побачити, як чоловіка зупинили через несправний підфарник. Водій спочатку намагався піти з місця і відмовлявся тримати руки за спиною, як вимагали копи. Ті намагалися його примусити, зав’язалася штовханина, ініціатором якої був саме покійний. Відео продемонстрували для того, аби показати, що нещасного ніхто не бив. Правда, це тільки восьмихвилинний ролик, всього ж камери працювали одну годину 20 хвилин.  Наразі записи знаходяться у прокуратурі області, де ведеться їх вивчення  разом з Державним бюро розслідувань.

Начальник ГУ Нaцполіції в Кіровоградській області Роман Козьяков пояснив, що дане відео підтверджує незастосовування  спецзасобів  до нині покійного. Полковник заявив, що перед проведенням брифінгу зв‘язувався із судово-медичним експертом. З‘ясовується питання щодо наявності алкоголю в крові. Тілесних ушкоджень при дослідженні на тілі не виявлено. А також порушено два кримінальні провадження: щодо дій працівників поліції і щодо дій стосовно працівників поліції з боку родичів потерпілого.

Родичі загиблого: за статтю 130 не вбивають

На прес-конференції, влаштованої родичами померлого у той же день, була подана їхня версія подій, що сталися вночі 16 липня. Сім’я офіційно підтвердила, що померлий 51-річний майор міліції на пенсії Олександр Собченко.

– 16 липня ми приїхали близько 22.40 до місця події, де батька витягнули з машини. І поліцейські його оточили. Коли я піднесла документи, мене відштовхнули зі словами, що говорити з нами вони не будуть. Почали бити кийками. Батьку завдавали тяжкі удари по спині, по руках, по животу. Застосовували сльозогінний газ. Коли батько впав, на нього сів один поліцейський – одягнув наручники, а Заніздра продовжив його бити, – розповіла невістка загиблого Ольга Собченко. – На наші прохання викликати «швидку» патрульні не реагували. «Швидку» викликали перехожі,  і після цього патрульні почали надавати батьку домедичну допомогу. Але вже було занадто пізно, у батька були сині губи. Перша «швидка» проїхала повз, друга приїхала і констатувала смерть. Згодом приїхала слідчо-оперативна група і оточила місце події, більше нас туди не підпускали.

За словами сина потерпілого Богдана Собченка, батько був тверезий

‒ Вони усі намагаються зробити нашого батька винним. Кажуть, що він був п’яним. Хоча причина зупинки – не горіла фара. У нас є свідки того, як батько виходив абсолютно тверезий з будинку. Здоров’я у батька було міцне, він ніколи не жалівся. Звісно, серце може зупинитися від стількох ударів по голові. Страшнішого нічого немає, ніж бачити, як вбивають твого рідного батька. У нас не було жодної можливості допомогти йому. Я хочу, щоб вбивця був покараний і відповів за свої вчинки. А сам Олександр Заніздра повинен сидіти в тюрмі, – обурювався Богдан Собченко.

Зі слів родичів, на сьогодні ні прокуратура, ні поліція не повідомляє про те, як проходить слідство. Родичів досі не викликали на допит.

‒ У висновках про розтин зазначено, що причина смерті не встановлена. Немає опису того, що були заподіяні тілесні ушкодження, і немає жодної вказівки, що батько мав сліди алкоголю в крові, – показала документ пані Ольга.

‒ Ми не починали сутичку, ми хотіли тільки дізнатися, що сталося. Я бачив, як три кийки летять по спині, по голові батька. Потім він впав. Я лежав біля батька. Тягнувся, щоб йому допомогти, але мене також скрутили і не пускали до нього. Вони розпилювали газ, і ми не могли нічого зробити. Кров була всюди. Ми бачили, що батько був дуже побитий. Кров була з голови, рота та інших частин тіла.  Додам, що в певний момент під’їхав поліцейський УАЗ. З нього вискочило п’ятеро амбалів, побили нас і швидко поїхали, – розповів син загиблого Станіслав Собченко.

Зі слів невістки, на місці події присутні були близько 20 патрульних, але здали аналізи лише чотири людини.

– За статтю 130 не вбивають. Було п’ять машин поліцейських. Ми не злочинці, щоб нас затримувала така кількість патрульних, – додала Ольга Собченко.

Хто ж кого?

Адвокат потерпілої родини Юрій Усатенко заявив, що на родичів загиблого заведено справу про побиття поліцейських.

– На сьогодні в міськвідділі поліції внесено дані до ЄРДР стосовно нападу цих людей на працівників поліції, і фальсифікується кримінальне провадження, – повідомив захисник. – Я вже працюю давно, і це закономірний результат того, що відбувалося у Кропивницькому. Потерпілих від дій Заніздри – капітана патрульної поліції ‒ нараховується десятки. Тільки мені відомо про кілька кримінальних проваджень щодо нього, які вдавалося реєструвати. Жодне з них не дійшло до суду.

Нагадаємо, що і проти поліцейських теж ведеться розслідування за ч.3 ст. 365 ККУ (перевищення службових повноважень).

Прокуратура Кіровоградської області взяла під власний контроль розслідування справи щодо смерті кропивничанина після зустрічі з патрульними.

У Кропивницькому пройшла акція «Поліція вбиває»

У вівторок на площі біля міської ради Кропивницького відбулася акція на підтримку сім’ї померлого Олександра Собченка. Організували акцію його родичі за підтримки організації «Кропивницький дорожній контроль». Зібралися сотні кропивничан, ще й представники організації  «Дорожній контроль» із Кривого Рогу. Акція розпочалася з хвилини мовчання.

Організатори вимагали відставки начальника управління патрульної поліції області Антона Цюцюри та чесного розслідування справи Олександра Собченка.

«Винних за грати», «Поліція вбиває», «Ми боїмось поліції Кропивницького»,  «Аваков, забери своїх злодіїв. Поліція має захищати, а не вбивати» – саме з такими лозунгами вийшли учасники акції.

– Я сподіваюся, що ця ситуація, це вбивство не буде забуте. Я хочу, щоб ми могли ходити по вулицях і не боятися, що ми чи наші діти стануть жертвами поліції, – каже  Ольга Собченко.

– Ми вже більше двох років боремося з цією системою, з патрульною поліцією. Ми написали тисячі заяв та скарг на працівників. Думаєте, є якась реакція? Ні, – зазначає співзасновник громадської організації «Кропивницький дорожній контроль» Віталій Демидчик. –  Я не знаю, що спонукало Заніздру бити гумовою палицею по голові? До цього у Заніздри було чотири таких випадки. На нього порушені три кримінальні провадження. Вчора надійшло ще дві заяви на Заніздру.

На мирну акцію запрошували також Антона Цюцюру. Проте він не прийшов.

Мітингуючі вимагали відставки Олександра Заніздри, який був при затриманні. А також начальника патрульної поліції Кропивницького Антона Цюцюри та очільника МВС Арсена Авакова.

 ‒ Наголошую, це мирна акція. Сподіваюсь, що це вбивство не залишить осторонь кожного. Разом зможемо зруйнувати систему. Ходити і не боятись, що можемо стати жертвами поліції, – каже невістка загиблого Ольга Собченко.

Син покійного Богдан Собченко розповів, що звертались до Президента і він узяв це до уваги.

– Здаватися не будемо. Батько був доброю людиною, а не бандитом. Президент звернув увагу на цю подію і має втрутитися в цю ситуацію як голова країни, – каже Богдан.

Крім того, повідомив, що досі не надали результатів експертизи, тому родина хоче провести незалежну експертизу. Та їм цього не дoзвoляють. Вони подали дo суду, аби отримати дозвіл.

– Ми гoтoві всю фінансову складову взяти на себе. Ми не віримо нікому, вимагаємо незалежної експертизи й хoчемo добитися справедливості, аби винні були покарані. Систему Авакова пoтpібнo ламати. Разом ми це зрoбимo! – закликав син загиблого Богдан.

Депутат міської ради Михайло Демченко зауважив, що керівництво пaтрульнoї поліції має піти із займаної посади, він тримав у руках плакат «Цюцюрa, звільни посаду!».

Після мітингу перед міськрадою його учасники перейшли на площу Героїв Майдану.

***

Згодом учасники  акції протесту та керівництво поліції зустрілися за одним столом в ОДА. В. о. голови ОДА Світлана Лобанова на початку наголосила, що зустріч має пройти конструктивно.

Учасники акції висловили свої претензії до начальника управління патрульної поліції в області Антона Цюцюри. На їхню думку, він має звільнитися з посади.

Перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький наголосив, що розслідування справи про смерть у сутичці з патрульними кропивничанина Олександра Собченка триває. Цим займається Державне бюро розслідувань.

Сам Антон Цюцюра, який також був присутнім, здебільшого мовчав.

Учасники зустрічі дійшли згоди включити до складу комісії, яка проводить перевірку дій патрульних, представників громадськості.

а тим часом…

Ще під час прес-конференції родичі Олександра Собченка пообіцяли, що обов’язково зустрінуться з президентом Володимиром Зеленським. І от у день виборів, дізнавшись, де голосуватиме гарант, родина  загиблого  водія таки зустрілась із ним, аби розповісти про смерть їхнього батька Олександра після зупинки його патрульними.

За словами невістки померлого Ольги Собченко, вони вирішили звернутись особисто до президента, аби той втрутився в хід слідства.

– Ми дізналися, де президент голосуватиме, і підійшли до нього. Він нас вислухав, там же відразу ми передали йому матеріали справи, які у нас були. Президент обіцяв допомогти, – розповідає Ольга.

Родині надали контакти помічників Зеленського, які слідкуватимуть за справою. Місцева прокуратура про хід розслідування нічого рідним  не повідомляє.

– Усе добиваємось через скарги, заяви. Добровільно вони нічого не роблять, – констатує невістка загиблого.

Фото Ігоря ДЕМЧУКА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here