«ЗІРКОВЕ РАЛІ­-2019» (ФОТО)

0
1470
views

12 липня на Театральній площі Кропивницького фінішували учасники «Зіркового ралі-2019». В ньому взяли участь екіпажі 25 транспортних засобів, виготовлених до 1989 року, з восьми областей України.

Цьогорічне ралі присвячене 105-й річниці Бессарабського автопробігу. Відомості про нього знаходимо у газеті «Новое время», де 18 (5) травня 1914 року повідомлялося: «Начался бессарабский круговой автомобильный пробег», а наступне повідомлення за 22 (9) травня свідчило: «Закончен в Одессе бессарабский круговой автомобильный пробег». Також відомо, що його маршрут пролягав саме через Єлисаветград, де на площі перед Зимовим театром було влаштовано контрольний пункт. Саме в пам’ять про це організатори призначили місцем з’їзду місто Кропивницький.

Змагання класичних автомобілів  проходило під орудою «Товариства друзів класичних авто» при Автомобільній федерації України. Як повідомили організатори, вони готувалися до цієї події майже рік. За правилами, учасники змагання повинні були їхати згідно з регламентом, який надав їм оргкомітет. Автівки рухалися з визначеною швидкістю та за певним часом через контрольні пункти. Якщо вони порушували графік або використовували сторонню технічну допомогу, то отримували штрафні бали. Головне завдання – добратися до фінішу з максимально малою кількістю штрафних балів.

Після фінішу невеличке інтерв’ю дав нашому виданню голова «Товариства друзів класичних авто» Дмитро Григор’єв.

– Екіпажі яких міст взяли участь у нинішньому ралі?

– Одеса, Миколаїв, Херсон, Львів, Київ, Полтава, Харків, Дніпро.

– Які тут рідкісні унікальні машини представлені?

– Їх дві. «Чайка», ГАЗ -13, 1973 року випуску. А ще «Татра», їх випущено лише 11500 штук, вона бігає у реальному гоночному режимі.

– Яку мету ставить «Зіркове ралі»?

– Основна мета – згуртування членів нашого товариства, це також перевірка технічних якостей наших автомобілів, безцінний досвід проходження складних ділянок дороги. Це свято людей і свято машин. А ще ми сподіваємося, що своїм прикладом активізуємо роботу вашого клубу ретро-техніки, який очолює Микола Урсуляк.

– Як «Зіркове ралі» потрапило у програму Кропфесту?

– Це Кропфест потрапив у нашу програму! Вони попросились приєднатися до нас. Ця територія (Театральна площа. – Авт.) була запропонована нам міським головою. Тут розпоряджаюся я та комітет по зустрічі  «Зіркового ралі».

За результатами ралі призи від оргкомітету та офіційних партнерів змагань отримали пілоти Олександр Сухарєв (3 місце в абсолюті, ТДКА, Харків), Ростислав Мазур (2 місце, ВККА, Київ) та Ігор Левченко (1 місце, ВККА, Київ).

Любомир РОМАНОВ

Фото Ігоря ДЕМЧУКА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here