ПОМІЧНА: ВІД МАХНА ДО АНТОШИКА

0
2425
views

Чи ви знаєте таке місто, де кількість скульптур та малих архітектурних форм на душу населення просто неймовірна? Де за легендою заховано скарб Нестора Махна? Де є рідкісний об’єкт – одна з металевих башт, збудованих за проектом, що вразив самого Ейфеля? Де міський голова грає на бандурі, пише вірші, чудово знається на історії свого міста і може провести цікаву екскурсію? Знайте: це Помічна!

Саме тут минулого тижня пройшов чотириденний фотопленер, на який з’їхалися близько п’ятдесяти членів Національної спілки фотохудожників України з Києва, Одеси, Кривого Рогу, Миколаєва, Херсона, Кропивницького. Пленер проходив у рамках обласної програми «Кіровоградщина туристична» за підтримки департаменту культури, туризму та культурної спадщини облдержадміністрації. Ідея фотопленеру належала учасникам обласної організації НСФХУ, її підхопив і матеріалізував голова Помічнянської ОТГ Микола Антошик.

Коментуючи цю подію, він зокрема сказав: «Коли 2003 року я за призначенням приїхав сюди, на жаль, не побачив нічого, пов’язаного з історією міста, ні якогось привабливого для туристів місця. Враховуючи те, що я залізничник, у мене виникла ідея встановити тут паротяг і створити залізничний музей. 2008 року все це було реалізовано. Ми пригнали кілька дрезин, броньований вагон, поступово наповнили його рідкісними оригінальними експонатами, розчистили місце біля стіни паровозного депо, де був багаторічний смітник, зробили сквер.

Три роки тому у центрі міста з’явився Європейський сквер, бо маємо концепцію рівняння на Європу. Вона полягає у тому, щоб це було не просто красиво і привабливо, це ще й заохочення наших громадян цікавитись історією, вивчати її через різні події, факти, деталі. Для такого маленького міста маємо достатньо видатних особистостей».

Також голова Помічнянської ОТГ розповів про роботу залізничників, інструменти та обладнання, які зберігаються у музеї, про відомих людей, які жили і працювали у Помічній у минулі часи.

Читати також: «ПОМІЧНА ПОЧИНАЄТЬСЯ З ТЕБЕ!»

 

 

Головною ж «родзинкою» цієї події стало тривале дійство, зрежисоване за мотивами весілля батька Махна і Галини Кузьменко. Його показали учасники місцевих аматорських колективів, а підгравали їм усі фотохудожники, які мали відповідний дрес-код, тобто були одягнуті у лахи селян та бійців махновських загонів. Серед інших легко можна було розпізнати образи Попандопуло, Льови Задова, Марусі Никифорової.

Участь у цьому заході взяли також журналісти кіровоградських ЗМІ та представники кількох туристичних фірм. Вони побували біля Герасимівської криниці, названої на честь першого місцевого залізничного обхідника, ознайомилися з біографією українського дисидента Петра Чорного, з історією водонапірної вежі інженера Шухова, збудованої за методикою гіперболоїда, подивилися виставку картин Івана Похитонова у Помічнянському сільському будинку культури, випили за здоров’я молодих на «махновському» весіллі та сфотографувалися на фоні копії Ейфелевої вежі.

Таким чином, День міста перетворився на яскравий креативний фестиваль. За результатами пленеру планується провести фотовиставку та видати ілюстрований альбом «Туристична Помічна», де будуть представлені місцеві краєвиди й пам’ятки історії та архітектури.

Роман ЛЮБАРСЬКИЙ

Фото Олександра ШУЛЕШКА та Романа ЛЮБАРСЬКОГО

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here