«КОЗАЦЬКА ФОРТЕЦЯ»

0
1555
views

Під такою назвою минулого тижня у Кропивницькому вперше пройшов національно-патріотичний фестиваль, в якому взяли участь понад 100 учнів з 15 гуртків національно-патріотичного виховання шкіл та позашкільних закладів міста.

Ініціатором його виступило міське управління освіти, а організаторами стали працівники міської станції юних техніків.

Отже, саме тут, на 13 локаціях, розгорталися основні події. Тут можна було побачити майстер-класи з рукопашного бою, розбирання й збирання зброї, стройової підготовки, уміння запалювати вогнище й читати патріотичні вірші тощо. Виходячи з побаченого, представники міського управління освіти фестиваль планують зробити традиційним.

«Козацька фортеця» – цю назву обрано не випадково. Адже, по-перше, у будівництві фортеці св. Єлисавети брали участь переважно козацькі полки. Тому що, по-друге, до її зведення на цих теренах існувало доволі козацьких зимівників і поселень. І по-третє, станція юних техніків, яка працює у контексті нової стратегії національно-патріотичного виховання, розташована впритул до валів цієї фортеці.

Як зазначила заступник директора міського КЗ «Станція юних техніків» Світлана Бондаренко: «У нашому закладі протягом кількох останніх років є актуальними національно-патріотичний та військово-патріотичний напрями роботи. Тому тут щороку проходять заходи, присвячені цим напрямкам виховання. Захід провели в рамках святкування 265-ліття заснування міста. Гості й учасники мали можливість побачити, навчитися і передати певні традиції наших предків. Це і національні костюми, і бойове мистецтво, це історичні знання і пісні. Діти показували ті досягнення, якими вони збагатилися за минулий навчальний рік. Керівники цих гуртків працюють або за міністерською програмою, або за авторськими програмами, затвердженими обласним управлінням освіти. Цей захід стане прикладом для вчителів, які ще вагаються, чи брати гурток такого напряму чи ні. Адже напрям цей інноваційний і не у всіх є чітке розуміння, як треба його впроваджувати. Цього разу ми виключили елемент змагання, але у подальшому він може бути запроваджений. Посада завідувача відділу військово-патріотичного виховання з’явилася у нашому закладі лише кілька років тому. Цей напрямок курирує Павло Чорний, і це була його ідея – познайомити і об’єднати керівників таких гуртків, аби вони могли обмінюватися досвідом і розвивати цю справу».

Любомир РОМАНОВ

Фото Ігоря ДЕМЧУКА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here