«ЗАХИСНИК КІРОВОГРАДЩИНИ»: ПЕРШИЙ ЮВІЛЕЙ

0
1845
views

Історія цього проекту почалася п’ять років тому, коли троє ентузіастів – директор ПТУ-36 з Новгородки Олег Вєтров, психолог центру «КОМ-ПАС» Ганна Колєва та голова обласного ФСТ «Динамо» Олександр Гусак –  запропонували власний варіант відомої в радянські часи «Зарниці», але проукраїнського спрямування.

Проект знайшов підтримку керівництва області, зокрема тодішнього очільника обласної держадміністрації Сергія Кузьменка й великою мірою завдяки його патронату успішно існує й досі.

В якості помічників-партнерів були долучені Кіровоградський обласний центр туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді, обласне управління ДСНС, головне управління Нацполіції в області, обласний військовий комісаріат та легендарний 3-й окремий полк спецпризначення ім. князя Святослава Хороброго. Цьогоріч військово-спортивні змагання серед старшокласників відбулись на базі Центральноукраїнського ліцею-інтернату спортивного профілю, що у Пантаївці Олександрійського району. 36 команд загальною кількістю 216 учасників два дні -10 та 11 жовтня – боролись за звання найсильніших, найспритніших і, без перебільшення, найкрутіших.

Після урочистого відкриття всі команди були розподілені на три великі підрозділи, в складі яких у перший день змагань долали туристську смугу перешкод, виконували вправи зі стрільби та силові вправи на поперечині. До речі, стрільба цього разу проходила у мультимедійному тирі, де після виконання пострілів зі спеціального автомата АК з положень стоячи, лежачи та з коліна учасник одразу отримував результат своєї влучності на екрані.

Після вечері учасники переглянули кінострічку «Іловайськ -2014. Батальйон «Донбас», а перед показом насолодились прем’єрою пісні «28 ОМБ», авторами якої є викладачі предмета «Захист Вітчизни» шкіл області Юрій Матвійчук та Дмитро Чернолуцький.

Другий день змагань став не менш насиченим – адже на команди чекала естафета з переповзання по-пластунськи, кантування покришок та розбирання/збирання автомата, а фіналом стало перетягування каната. Своєрідним відпочинком була демонстрація зразків сучасного озброєння та техніки, яку зробили спецпризначенці, приїхавши на броньованому «Хамві», майстер-клас з самозахисту у виконанні поліцейських та концерт оркестру спецпризначенців. Але найбільшою мотивацією та інформацією до роздумів став виступ перед учасниками змагань командира 3-го полку Олександра Трепака.

– Це дуже почесна місія кожного з вас – служити своїй Батьківщині. Насправді неважливо, чи це солдат зі зброєю, чи це дівчина за клавіатурою. Вони виконують однакову функцію – захищають свою Батьківщину, – зазначив легендарний «Редут», звертаючись до хлопців у камуфльованих одностроях.

Проте, як відомо, перемогу здобувають лише най- най- най … Цього року ними стали команди Гайворонського району, Пантаївського ліцею-інтернату та Устинівського району, посівши відповідно перше, друге та третє місця. Організатори заходу отримали подяки обласної державної адміністрації.

Під час підбиття підсумків перший заступник голови ОДА Сергій Коваленко озвучив наміри створити на базі Пантаївського ліцею-інтернату  центр національно-патріотичного проекту «Захисник Кіровоградщини». Це означає, що на майбутніх захисників Батьківщини чекають нові підготовчі випробування, бо війна не пробачає слабкості – ні фізичної, ні психологічної, ні професійної. А отже, проект «Захисник Кіровоградщини» зростатиме, зміцнюватиметься – до повної перемоги над окупантом! І навіть після неї…

Максим ГУЦАЛЮК

Фото Ігоря ДЕМЧУКА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here