ФАРБИ ОСЕНІ

0
1307
views

У Кіровоградській обласній бібліотеці для юнацтва імені Євгена Маланюка нещодавно відбувся майстер-клас з техніки ошибана «Фарби осені». Ошибана – це вид флористики, який зародився у Японії  багато століть назад. В перекладі  з японського «ошибана» означає «пресована чи площинна флористика» – це живопис, виконаний з використанням рослин, зібраних заздалегідь та висушених за особливою технологією. Ми поспілкувалися з бібліотекарем відділу сприяння технічній творчості молоді Оленою Завірюхою, яка розповіла нам історію виникнення цього виду мистецтва та як правильно збирати та висушувати рослини.

У Японії цей вид мистецтва вважався виключно чоловічим. Цей різновид декоративно-прикладного мистецтва почав поширюватися у Вікторіанську епоху та набув другого життя приблизно в останні тридцять років. Значне поширення ошибана має в Японії, де вона виникла приблизно шість століть тому. Японці для виготовлення ошибана-картин використовують пласкі засушені рослини. Безліч книг та веб-сайтів з картинами та інструкціями присвячені цьому виду мистецтва.

В СРСР та пізніше у країнах СНД традиції ошибани походять від Зінаїди Мамонтової, яка присвятила багато часу та сил розробці технології засушування матеріалів рослинного походження, яка дозволила б зберегти їх природний колір та форму.

Сьогодні ошибана  набуває  дедалі більшої популярності в Європі. Проте  займаються нею  здебільшого представниці прекрасної статі.  Для ошибани  придатне  майже все,  що росте в лісі, у саду, на полі, городі, у міських парках  та на  клумбах. Це листя,  квітки,  плоди, насіння, кора, береста, солома, мох, шкірка, пух. Основний час для  заготівлі  матеріалу –  весна, літо, осінь. Проте і взимку можна знайти матеріал. Це можуть бути кімнатні рослини, квітки з букетів, овочі та фрукти. Наприклад, шкірка банана чи  луска часника та цибулі, мак або манка чи інша крупа, насіння соняшника, баштанні культури,  цитрусові, засушені  часточки лимона,. апельсина, білі  прожилки грейпфрута, шкірка печеної картоплі, засушені  тонкі кружечки моркви  та багато іншого.

При виконанні композиції  потрібні також матеріали та інструменти: маленькі та великі ножиці, пінцет, калька, папір, картон, тканина, клей ПВА, пензлик або тонка паличка для клею, олівець, фарби. За допомогою цієї  техніки можуть бути виконані  пейзажі, натюрморти, сюжетні картини та прості або  хитромудрі  орнаменти.

Ошибана – це екологічно чистий вид мистецтва. Тло композиції залежить від кольору основного малюнка: якщо деталі малюнка світлі, то  тло повинно бути темним  і навпаки. Білий фон вигідно підкреслює тонкіші відтінки рослин. Матеріалом для тла може слугувати кольоровий папір  чи картон, як гладенький, так і  оксамитовий.

Велике листя  добре виглядають на тлі  з  сурового полотна та  мішковини. Для маленьких деталей більше підходять блискучі однотонні синтетичні тканини, шовк, сатин. Цікаво і гармонійно  виглядає тло з цілого листя або  їх шматочків. Білий папір для тла можна дещо  підфарбувати акварельними фарбами або кольоровими олівцями, до потрібного відтінку.

Збирати  рослини можна тільки  у суху погоду. Якщо рослини мокрі  з крапельками роси чи дощу, то вони швидко втратять свій колір або покриються  цвіллю. Треба слідкувати, щоб вони були чистими, без пилу, бруду, а також без  личинок комах.

Природний матеріал рослинного походження (квіти, листя, насіння, тополиний пух, трава, кора дерев тощо) висушується під гнітом  або в гербарній сітці (іноді застосовуючи спеціальну попередню обробку) та стає пласким, часом міняє колір. Далі матеріал, підготований до використання, розміщується та приклеюється (чи закріплюється іншим чином) до основи (особливі різновиди паперу, тканини). Іноді, перед нанесенням матеріалу на папір, його попередньо «відмивають» аквареллю. Кожен елемент із особливою ретельністю та обережністю розміщується на своєму місці; уява та ювелірна точність митця примушує листя перетворитися на дерева, пелюстки — на силуети гір.

Ошибана – справа кропітка, трудомістка, вимагає посидючості та терпіння. Проте в той же час цікава та корисна як для дітей, так і для дорослих – розвиває фантазію та відчуття прекрасного, прищеплює  любов до природи, допомагає відволіктися від  повсякденних  побутових проблем  та  турбот.

 Світлана НІКОЛАЄВСЬКА

Фото Ігоря ДЕМЧУКА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here