КРАСА МОГО МІСТА

0
1727
views

Під такою назвою в приміщенні Кіровоградської обласної бібліотеки для юнацтва імені Євгена Маланюка нещодавно відбулася презентація виставки робіт у техніці батик Наталії Завалій. Вона працює науковим керівником  відділу природи Кіровоградського обласного краєзнавчого музею.

Наталія Завалій. Фото Ігоря Демчука

Наталія Валеріївна народилася у Кропивницькому. У дитинстві закінчила художню школу. Потім навчалася  в училищі  на художника-оформлювача. Згодом закінчила КДПУ ім. В.Винниченка, факультет Живопису та графіки за фахом «Викладач образотворчого мистецтва». Роботи пані Наталі  виконані у техніці складного батику. Це холодний і гарячий батик з елементами розпису тканини текстильними фарбами. Художниця чудово володіє різними техніками, серед яких розпис гуашшю, аквареллю та олією. Проте  останні роки вона особливу увагу  приділяє саме авторській техніці з розпису батику.

Велику увагу розвитку таланту Наталії приділяли батьки. Мама теж малювала, але була аматором у цій справі, а тато працював на радіозаводі і водив доньку в художню школу. А на свята  завжди дарував альбоми, фарби, буклети, а коли вона ночами створювали свої роботи з батику,  тато виготовляв рамочки  для її робіт.

ОЛЕНА ГОРЄЛОВА: «ПОЗБАВЛЕННЯ ЛУСКИ – ЦЕ ПОЗБАВЛЕННЯ СТЕРЕОТИПІВ»

 

Наталія Валеріївна  не новачок у мистецькому світі Кропивницького. Вона вже досить давно і часто виставляє свої роботи у Києві, Корсунь-Шевченківському, Черкасах, Чигирині. Також роботи Наталії Валеріївни є у багатьох  колекціях за кордоном, зокрема, у Данії, Італії, Росії, Болгарії та Німеччині. Пані Наталя також бере активну участь у творчому об’єднанні майстрів декоративно-ужиткового мистецтва та художників-аматорів «Дивосвіт» обласного Центру народної творчості та громаського об’єднання  майстрів декоративно-ужиткового мистецтва «Єлисаветградський узвіз». У представлених роботах відображені архітектурні споруди нашого міста, які обрамлені в квіти, занесені до Червоної  книги Кіровоградської області.

– Пані Наталю, як саме ви підбирали квіти до пам’яток архітектури?

 – Я робила багато ескізів перед тим, як намалювати остаточний варіант. Передусім  орієнтувалася на колір, яке було зображення і вже потім підбирала квіти.

Також на презентації було представлено фрагмент передачі «Екологія душі», яка була присвячена саме цій виставці на основі  робіт художниці. В ній зокрема йдеться про історію створення зображень таких споруд як храм св. Володимира Великого, Кіровоградський український  академічний музично-драматичний театр ім. М.Л.Кропивницького, площа Героїв Майдану.

 – Розкажіть, будь ласка, як у вас виникла ідея створити таку передачу?

 –  Я працюю в обласному краєзнавчому музеї і дізналася про проведення музейного фестивалю. Коли побачили мої роботи, мені запропонували зробити невеличкий фільм для   цього фестивалю, який відбувався у Дніпрі.

–   Наталіє Валеріївно, а які ще картини ви плануєте намалювати?

 – Взагалі планую ще багато створити картин – зокрема, Кіровоградський обласний краєзнавчий музей  та Кіровоградську обласну бібліотеку для юнацтва ім. Є.Маланюка.

Привітати Наталію Завалій з виставкою прийшли її колеги та друзі, у тому числі з Кіровоградського обласного краєзнавчого музею, громаського об’єднання  майстрів  декоративно-ужиткового  мистецтва  «Єлисаветградський узвіз», Кіровоградського художнього музею. А авторка цих рядків подарувала  Наталії Завалій  свій вірш про рідний край.         

 Світлана НІКОЛАЄВСЬКА

Фото Ігоря ДЕМЧУКА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here