ГРУПУ ІНВАЛІДНОСТІ ВІДНОВИЛИ ЧЕРЕЗ СУД

0
126
views

Кіровоградська юристка допомогла неповнолітній дівчинці відновити першу групу інвалідності у досудовому порядку.

Громадянка Оксана звернулася до Світловодського бюро правової допомоги в інтересах своєї доньки Аліни за вторинною правовою допомогою щодо оскарження рішення лікарської комісії в судовому порядку. Клієнтка розповіла, що її донька Аліна мала першу групу інвалідності у зв’язку із захворюванням опорно-рухового апарату та користується візком як допоміжним засобом для пересування. Згідно із повторним оглядом районної комісії МСЕК їй призначено другу групу інвалідності, з чим вона повністю не погоджується, оскільки здоров’я доньки не покращилося .

Завідувачка сектору бюро правової допомоги Алла Мирошник при вивченні документів, які надала пані Оксана, запропонувала вирішити питання стосовно оскарження рішення МСЕК про встановлення групи з інвалідності в досудовому порядку та узгодила з клієнткою правову позицію щодо цієїсправи. Пані Оксані юристка бюро запропонувала скласти скаргу до обласної медичної комісії м. Кропивницький про оскарження висновку МСЕК про присвоєння другої групи з інвалідності. Клієнтка погодилася. Юристкою бюро була складена скарга до обласної лікарської комісії щодо оскарження висновку районної комісії. Обласна комісія у Кропивницькому вирішила позитивно питання клієнтки. Рішення Олександрійської районної комісії про призначення другої групи інвалідності було скасоване та винесене нове рішення, яким відновлено першу групу з інвалідності доньці Оксани.

Відповідно до 3акону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» та постанови КМУ від 03.12.2009 р. №1317 «Питання медико-соціальної експертизи» (далі – Постанова №1317), оскаржити рішення комісії про встановлення групи інвалідності або відмови у встановленні групи з інвалідності можливо протягом одного місяця. Для цього необхідно звернутися до самої комісії, яка його приймала, або до центральної чи обласної комісії з письмовою заявою (скаргою) про проведення повторного огляду і винесення нового рішення.

«Якщо прийняте нове рішення не влаштовує, його можна оскаржити у Центральній МСЕК МОЗ України. У складних випадках Центральна медико-соціальна експертна комісія МОЗ, обласна, центральна міська комісія та МОЗ можуть направляти осіб, які оскаржують попередні рішення для проведення медико-соціального експертного обстеження до клініки

Українського державного науково-дослідного інституту медико-соціальних проблем інвалідності (м. Дніпро) та Науково-дослідного інституту реабілітації інвалідів (м. Вінниця).

Після відповідного обстеження науково-дослідні установи складають консультативні висновки, які є рекомендаційними для прийняття рішення медико-соціальними експертними комісіями. Крім того, рішення комісій усіх рівнів можна також оскаржити в суді у законодавчому порядку», – коментує норми закону, на які треба посилатись у подібних ситуаціях юристка Алла Мирошник.

#БПД #ПравоваДопомога #LegalAid

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here