«ВЧОРАШНІ» ГРОШІ: ЗВІДКИ ВЗЯЛИ І КУДИ ВИТРАТИЛИ?

0
766
views

Відповідно до Бюджетного кодексу України, місцеві органи влади мають щорічно звітувати перед громадою про виконання бюджету та освоєння бюджетних коштів. Минулого тижня звіт про виконання обласного бюджету-2017 було оприлюднено облдержадміністрацією та облрадою.

Які основні джерела наповнення обласної казни, які видатки є найбільш вагомими?

Обласний бюджет складається із загального й спеціального фондів. До загального фонду відносять кошти, що призначені для реалізації загальних функцій, а до спеціального – кошти, що мають конкретне призначення. Тобто спеціальний фонд формується з чітко визначених джерел надходжень і використовується на фінансування конкретних цілей.

За минулий рік до загального фонду обласного бюджету надійшло 103,2 відсотка від запланованої суми доходів, а саме 666,7 мільйона гривень. Основним джерелом наповнення бюджету залишається податок на доходи фізичних осіб, який склав трохи більше 519 мільйонів, тобто 78% від суми. Ще 12,3% – це  рентна плата за користування природними ресурсами загальнодержавного значення, а ось приватні підприємства податком на власний прибуток поповнили обласну казну на 10%. При цьому надходження до обласного бюджету динамічно зростають, адже у порівнянні з 2016 роком надходження до загального фонду у 2017-му на 39,7% більші.

Надходження до спеціального фонду були також більшими за очікувані, але зовсім не набагато: загалом доходів надійшло 318,4 млн грн, що становить 100,5% до планових показників. Водночас приріст доходів до спецфонду порівняно із показниками 2016 року становив 76,2%. Особливість спецфонду облбюджету у 2017 році в тому, що вперше джерелом надходжень до нього стало перевиконання загального обсягу митних платежів, які витрачаються на ремонт та утримання доріг. Так, у 2017 році питома вага поповнення спеціального фонду з митних платежів склала 44% від загального обсягу, а саме 141,8 млн грн. Не набагато поступаються у грошовому еквіваленті й власні надходження бюджетних установ – 134,8 млн грн, або 42% від загальної суми спеціального фонду. Свій вклад у 12% зробив і екологічний податок.

Але, окрім власних надходжень, обласний бюджет поповнюється і трансферами та субвенціями з Державного бюджету. Тож торік до обласного бюджету надійшло державних субвенцій у сумі 4 мільярди 434,5 мільйона гривень, з яких 810 мільйонів  спрямовано на видатки обласного бюджету (з них освітня – 135,1 млн грн, медична – 589,7 млн грн та субвенція на соціально-економічний розвиток – 64,5 млн грн). До районних бюджетів, а також бюджетів міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад перерахували три мільярди 493,5 мільйона гривень, більшість з яких (а саме три мільярди 396,3 мільйона гривень) – на виконання державних програм соціального захисту населення через систему надання пільг, субсидій і допомог. Наприкінці грудня 2017 року надійшла цільова субвенція з Державного бюджету – 130 мільйонів гривень, які підлягають використанню у поточному році.

А як бюджетні кошти були використані? Загалом на соціально-культурну сферу життя області минулоріч було виділено 78 відсотків від загального ресурсу обласного бюджету. Найбільше у порівнянні з іншими отримала галузь охорони здоров’я – 42 відсотки, або 850,6 мільйона гривень. На освіту виділили 482,9 мільйона (23,9%), на соціальний захист та соціальне забезпечення – 162,3 мільйона (8%),  на культуру – 62,6 млн грн (3,1%), на фізичну культуру і спорт – 32,1 мільйона гривень, що становить 1,6 відсотка.

Також кошти обласного бюджету спрямовувались й на інші заходи. Наприклад,  20,8 мільйона гривень витратили на охорону навколишнього природного середовища, трохи більше шести з половиною мільйонів – фінансову підтримку обласних комунальних підприємств, а 1,3 мільйона – на підтримку засобів масової інформації. Щодо творчих спілок, громадських організацій тощо, то на них виділили 500 тисяч гривень. Трохи менше, а саме півмільйона гривень, витратили на запобігання та ліквідацію надзвичайних ситуацій та наслідків стихійного лиха. А ось на заходи обласних програм у сфері мобілізаційної підготовки, надання допомоги військовим частинам, протидії тероризму, цивільного захисту населення, інформатизації, а також на вирішення нагальних питань діяльності окремих органів влади витратили 19,2 мільйона гривень. Також про надходження та витрати у різних галузях доповіли очільники профільних департаментів. Цікавими виявилися суми коштів, направлених минулого року на виплату матеріальної допомоги громадянам на лікування та вирішення соціально-побутових проблем. Для того, щоб отримати подібну фінансову допомогу, громадяни зазвичай звертаються до депутатів місцевої ради, які вносять відповідну пропозицію до порядку денного чергової сесії. Як виявилося, за 2017 рік найбільше коштів на таку допомогу було виділено в містах обласного значення: Олександрії, Кропивницькому, Світловодську та Знам’янці. За ними йде Новоукраїнський, Добровеличківський, Гайворонський та Маловисківський райони. А ось в Бобринецькому районі на матеріальну допомогу громадянам не було використано жодної копійки. Або ж це населення не знає про таку можливість, або місцеві депутати не виконують свою функцію повністю, або ж в Бобринецькому районі живуть найщасливіші люди, що не потрапляють у скрутні ситуації, – невідомо.

Приємно відзначити, що загальний і спеціальний фонди обласного бюджету завершили рік без кредиторської заборгованості.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here