СВЯТО КНИГИ — СВЯТО ІСТОРІЇ СЕЛА

0
924
views

Нещодавно у Вікнинському сільському будинку культури Гайворонського району відбулася презентація книги «Вікнина – у світ вікно». Це видання стало чимось більшим, ніж проста розповідь про історію села та видатних земляків.

Воно є важливим бібліографічним й інформаційним джерелом для вивчення історії рідного краю, надбанням не тільки нинішнього, але й майбутніх поколінь.

Книга стала новою світлою сторінкою життя села, яке не загубилося в часі і просторі. В ній зібрано матеріали і документи, які підготували учителі разом з учнями місцевої школи за ініціативою і за безпосередньої участі вчителя історії, керівника історико-краєзнавчого гуртка «Спалах» Тетяни Собчик. Велику інформаційну допомогу надавали жителі і вихідці з села. І цей важливий крок на шляху об’єднання думок, поглядів, людських зусиль навколо збереження історичних цінностей увінчався успіхом.

Книга вийшла під загальною редакцією головного редактора газети «Гайворонські вісті» Наталії Земнорій. Всі роботи по упорядкуванню виконали Віктор Незбжицький, Тетяна Собчик, Любов Панченко. У книзі вміщено світлини Віктора Земнорія та Леоніда Маслікова. Творчий колектив зробив усе, щоб книга стала цікавою і привабливою.

До спільної справи створення й видання книги долучилися благодійники й меценати. Завдяки фінансовій підтримці керівників фермерського господарства «Ятрань» Григорія Войтенка та Ігоря Леська задум став реальністю. До речі, працюючи над книгою, Ігор Лесько знайшов відомості про свого діда – молодшого сержанта, командира кулеметного розрахунку Володимира Марущака, який наприкінці війни здійснив подвиг і посмертно був нагороджений орденом Вітчизняної війни ІІ ступеня. Рідні протягом багатьох десятиліть вважали його зниклим безвісти.

Виступаючи перед учасниками заходу, голова Гайворонської районної ради Дмитро Грабовий привітав усіх з Днем Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, побажав здоров’я, добра, радості, оптимізму та віри у те, що з часом у рідній Україні всі ми будемо щасливо і заможно жити. Він підкреслив важливість виходу у світ такої книги не тільки для місцевої громади, а й для всього Прибузького краю.

Настоятель Свято-Михайлівського храму протоієрей Іоанн Петришинець висловив щиру вдячність всім причетним до створення книги. «Ми повинні відчувати дух свого роду, а православну віру, історичні і культурні цінності слід відстоювати та оберігати», – сказав він.

Коли на сцену вийшла колишня жителька Вікнини старший сержант ЗСУ Світлана Мельник (Пойда), її зустріли гучними оплесками, адже вона довгий час перебувала в зоні АТО. Указом Президента України за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі вона нагороджена орденом «За мужність» ІІІ ступеня, багатьма медалями та нагрудними знаками. Медик, мати двох синів, вона як ніхто інший розуміє ціну миру і життя. Тому їй і присвячено один з нарисів книги.

В центрі видання «Записки сержанта Праштики». Це щирі спогади простого солдата Другої світової, який вперше одягнув військову форму у 39 років. Він не ідеалізував війну і свою участь у ній. За кожним словом, за тими численними рядками, котрі переливаються сяйвом народної мудрості, пройняті особистими стражданнями і надіями, наповнені почуттям болю за долю народу, – чуле серце, висока мудрість і військова мужність автора. С.Т.Праштика був нагороджений орденами Леніна, Вітчизняної війни ІІ ступеня, медаллю «За відвагу». Згадуючи війну, він ніби відчував провину перед загиблими товаришами. Спогади писалися довго і пролежали рівно 60 років.

Теплі слова вдячності за збереження і увіковічення пам’яті її батька висловила донька Сергія Терентійовича Галина Сокур. У розділі «Учасники Другої світової війни – жителі села Вікнина» висвітлено участь майже трьохсот вікнинців у цій війні. Тут вміщено імена, прізвища та короткі відомості, які зберігаються у пожовклих теках, газетних публікаціях, в особових справах військкоматів, музейних експозиціях, краєзнавчій літературі, сімейних альбомах і переказах. На жаль, фронтовики пішли вже з цього життя, але пам’ять, що збережена у книзі, хочеться вірити, житиме довго.

З книги читач дізнається про пам’ятні дати в історії села і краю, знайде надзвичайно цікаві нариси про багатогранну діяльність неординарних людей, які народилися чи мешкають у цьому мальовничому селі, які залишили яскравий слід на рідній землі.

До привітань долучилися артисти з районного Будинку культури, шкільний дитячий колектив та вихованці дитячого садка. Концертна програма була приурочена не тільки до Дня Перемоги, але й до Дня матері. Організатори заходу вручили голові районної ради, героям публікацій та причетним до видання книги запашні короваї, а сільський голова Олексій Криворучко подарував книги багатьом учасникам свята. Презентація пройшла в теплій та невимушеній атмосфері. У кожного присутнього виникало почуття причетності до рідної історії. На завершення ведуча свята Тетяна Собчик наголосила: «Маленьке мальовниче село Вікнина вірить у своє майбутнє, в майбутнє рідної Вітчизни, у працьовитих українців, які це майбутнє створюють!»

Валерій РУБІЖЕВИЧ, член НСПУ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here