СТО РОКІВ НОВОПРАЗЬКОМУ ЛІТОПИСЦЮ

0
1410
views

Нещодавно у відділі краєзнавства ОУНБ ім. Чижевського читачі бібліотеки, місцеві краєзнавці, науковці, студенти та журналісти відзначили 100-річчя з дня народження Ф.М.Плотніра.

Як відомо, видатний краєзнавець та новопразький літописець Федір Миколайович Плотнір народився 3 жовтня 1918-го, а відійшов у інші світи 24 вересня 2011 року. Між цими датами важкий і тернистий шлях українця-патріота, дослідника і відновлювача рідної історії. Наша газета не раз писала про нього. Але сьогодні варто нагадати хоча б про найпомітніші віхи його життя.

Федір Плотнір бився на фронтах Другої світової війни, потрапив у німецький полон, перебував у найстрашніших фашистських катівнях – концтаборах Бухенвальд і Дахау, а після визволення пройшов через радянський фільтраційний табір НКВС. Коли Німеччина виплатила в’язням певні суми, Федір Миколайович, за словами завідувачки відділу мистецтв Світлани Ушакової, «майже усі гроші витратив на суспільство, на людей і зробив багато благодійних речей». Зокрема допоміг обласній науковій бібліотеці поповнити свій фонд рідкісними книгами. Наприклад, прижиттєвим виданням Михайла Грушевського «Історія України-Руси», каталогом малярських творів Тараса Шевченка, виданим у Львові 1914 року, та іншими.

Федір Миколайович невтомно здобував знання про минуле, вивчаючи джерела у наукових бібліотеках, архівних установах, у спілкуванні із видатними дослідниками-істориками Оленою Апанович, Володимиром Голобуцьким та іншими. Новопразький краєзнавець став автором герба селища, активно проводив громадську діяльність, популяризував і поширював історичні знання про минуле краю у газетних публікаціях, на зустрічах і у спілкуванні з односельцями та гостями. Все життя він захоплювався особистостями і творчістю Григорія Сковороди, Тараса Шевченка та Олексія Попельницького. А щоб не загубилася постать останнього, фінансував видання книги про нього. До речі, вона також є в обласній книгозбірні. Як і книга «Шевченкіана в екслібрисі», де містяться кілька з-понад 50 екслібрисів Федора Плотніра.

Унікальними є топонімічні та етнографічні дослідження краєзнавця, що викладені у його книгах з історії селища Нова Прага «Петриківські бувальщини», «Новопразький літопис», «Наші земляки». За свій внесок у вивчення та популяризацію історії краю Федір Плотнір здобув звання лауреата обласної краєзнавчої премії імені Володимира Ястребова.

Урочистості з нагоди 100-річчя Федора Плотніра відбулися також і на його малій батьківщині. Керівництво громади також підтримало ідею переформатування і видання названих книг однією книгою. А у квітні цього року у Новій Празі на стіні музичної школи відкрили меморіальну дошку, присвячену Федору Плотніру.

Влад БАШКИРОВ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here