ЯК ВИЗВОЛЯЛИ КІРОВОГРАДЩИНУ: ПОБАЧИТИ НА ВЛАСНІ ОЧІ

0
832
views

Військово-історичні реконструктори з громадської організації «Честь і слава» хочуть відтворити бій за визволення обласного центру та Кіровоградщини. Зробити це планують на початку 2019 року, приурочивши таку видовищну подію до 75-річчя визволення нашого краю від гітлерівської армії.

Та наразі реконструктори потребують підтримки та шукають меценатів.

Як розповів представник ГО «Честь і слава», член клубу «172-й піхотний полк Вермахту» Руслан Навік, реконструкції проходять по всій Україні та навіть за її межами:

– Ми бували на реконструкціях в Чехії, Польщі, Естонії. Відтворюємо бої не лише Другої світової, а й події багатьох інших військових конфліктів. Реконструювали бої на Одещині, Вінниччині, Черкащині тощо. А ось на Кіровоградщині не було жодної військово-історичної реконструкції.

Реконструктори пояснили, що подавали відповідний запит до місцевої влади обласного центру ще у 2014 році. Але через військову агресію проти України плани було змінено. Та до 75-річчя звільнення міста Кропивницький та Кіровоградщини це було б справді доречним та видовищним подарунком.

Сергій Бондарчук, член клубу «172-й піхотний полк Вермахту» (172ir.kiev.ua), підкреслив, що багато грошей на реконструкцію не треба. Члени клубу та активісти реконструкторського руху мають власний одяг та зброю, обмундирування, яке прискіпливо підбирається під кожен бій. Для реконструкції потрібні палатки, щоб розбити два табори, піротехніка та провізія – приготувати на польовій кухні, нагодувати учасників реконструкції бою гаряченьким. Також в Україні є єдиний експонатний танк часів Другої світової війни, який діє. Його можна замовити на реконструкцію бою, але потрібно оплатити доставку з Вінниці. За словами реконструкторів, деякі селища навіть винаймали літаки, щоб на глядачів з них розкидали листівки – звичайно, не із агітаційними закликами, а з привітаннями. Під час самої реконструкції обов’язково є коментатор, який пояснює глядачам, що відбувається.

Ще один член клубу «Честь і слава» Олександр Пихтін пояснив, що в реконструкції головне – видовищність та відповідність історичному бою:

– Я вступив до цього військово-історичного клубу у 2004 році. При цьому пройшов своєрідний вишкіл на знання військових звань, німецьких команд. Костюми в нас не оригінальні, а копії. Але ми звертаємо увагу, щоб вони були пошиті, виглядали саме так, як в ті часи. Наприклад, в німецькій формі зразка 1943 року на реконструкцію бою 1945 року ти не потрапиш. Також маємо знати основні правила реконструкції; як правильно взаємодіяти з піротехнікою, як підготувати зброю тощо.

Щодо озброєння – це окрема тема. Тут допускається тільки та зброя, що пройшла деактивацію, тобто може стріляти виключно холостими. Документи, що підтверджують безпечність зброї, ретельно перевіряють у кожного перед боєм. Також перевіряють саму рушницю: бойовий патрон не має навіть влізти туди, на відміну від холостого.

Як запевнив Олександр Пихтін, найближчим часом реконструктори звернуться до міської та обласної виконавчої влади за підтримкою. Наразі тривають пошуки меценатів.

– Ми особисто грошей не просимо, рахунка свого не маємо, – пояснив Володимир. – Наприклад, з харчами нам часто допомагають місцеві фермери. З піротехнікою, наймом танка, літаків тощо – місцеві меценати або ж місцева влада. Ми не представляємо політичні партії. Ми займаємося лише військово-історичною реконструкцією, але нічого не пропагуємо, не агітуємо. Для нас історія є об’єктом дослідження, відстороненим від політики і національної приналежності. Ми – реконструктори військової історії, а не прихильники ідей нацизму чи комунізму. Тут немає місця політиці чи ідеології.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here