КІЛЕР–НЕВДАХА

0
3125
views

Що вони там не поділили в квітні 2017-го на дитячому майданчику за адресою: проспект Університетський, будинок 3, але зав’язалась неабияка  бійка. Гамселили  один одного відчайдушно, аж поки громадянин іншої держави, який мешкав тривалий час у Кропивницькому, не поцілив супернику в голову із обріза. На щастя, Мишеловський (прізвище змінено) залишився живим, але втратив око.

План помсти

Почалося розслідування, яке з квітня 2017-го тягнеться і донині.

Хтозна, чи пам’ятав Мишеловський про те, що помста – це страва, яка подається холодною, але помститися вирішив не відразу.

І не абияк, а знищити кривдника фізично – вбити. Він добре розумів, що підозра одразу впаде на нього. Тож треба забезпечити собі залізне алібі.  А вбивцею повинен стати хтось інший. А хто? Звісно, найманий кілер. Та де його взяти? Почались пошуки.

Врешті-решт знайшовся неборака. Тридцятитрирічний Андрій Безуля мешкав по вулиці Героїв України, 22 у Кропивницькому. Був раніше засуджений за вбивство, розбійний напад та незаконне зберігання вогнепальної зброї. Вийшов із в’язниці у листопаді 2015-го. Відсидів одинадцять років “від дзвінка до дзвінка”. ВІЛ-інфікований.  А це не дивно, бо вживав наркотики. Добре знав, що йому залишилось жити недовго. Була у нього одна мрія – купити матері квартиру. Та де взяти гроші? А тут і намалювалася зваблива пропозиція, яка надійшла від товариша Мишеловського.

Спочатку здалося, що справа – на раз плюнути. Отримав заряджений пістолет, адресу, фотографії майбутньої жертви і почав слідкувати за під’їздом, де вона мешкає.

Помилка кілера

Горе-найманець, мабуть, не знав, що Жорик (прізвисько його жертви) мешкає в найманій квартирі не один, а разом зі своїм земляком. А сказати відверто, для нас у багатьох випадках усі іноземці – на одне лице.  А тому не дивно, що новоспечений кілер… переплутав об’єкти. Трагічного вечора шостого листопада минулого року земляк наміченої жертви вискочив із під’їзду. Кілер стояв на варті ще з учорашнього вечора. Він зрозумів, що це той, хто йому потрібний, і кинувся навздогін. Найманий вбивця був у камуфляжі – прикметі нашого часу. Іноземець вскочив до маршрутки, кілер – за ним. Як на гріх, у нього в кишенях не було ні копійки. Форс-мажор.

Він запропонував водієві купити в нього мобільний телефон. Але той відмовився, лише махнув рукою – сідай. Наш народ з пієтетом  ставиться до людей у камуфляжі, сприймаючи людину у такому однострої як захисника Вітчизни. На вулиці Верхня Пермська навпроти будинку №76 обидва вийшли з маршрутки. Кілер звернувся до жертви, назвавши його «Жориком». На що той лише мовчки закліпав очима. Це мовчання його і згубило. І щойно псевдожорик почав переходити дорогу, пролунав постріл…

Що побачили свідки

Мотоцикліст, який їхав близько 22 години вечора у напрямку центру міста, розповів потім слідству, що на зустрічній смузі побачив людину, яка лежала на спині. Почав гальмувати та притискатися до правого узбіччя, аби зупинитися та з’ясувати, що трапилося, а у разі необхідності надати допомогу чи викликати «швидку». Коли він майже зупинився, то побачив, що до нього наближається інший чоловік, на зріст 165-175 см, одягнений у камуфльовану куртку. Незнайомець нахилився над чоловіком, який лежав на дорозі, – пролунав різкий звук, схожий на постріл. Мотоцикліст, усвідомивши небезпеку, рвонув на великій швидкості геть. Проїхавши декілька метрів, зупинився на розі вулиць Кропивницького та В. Пермської та зателефонував до поліції. Як потім встановить судово-медична експертиза, потерпілий від вогнепальних поранень  загинув.

Дії поліції

На місце пригоди виїхало керівництво міськвідділу та Головного управління Національної поліції в області. Разом зі слідчим розшуковці уважно оглянули місце події. Жодних слідів зловмисника не виявили. Службова собака взяла слід, але він перервався через два квартали від місця пригоди.

З місця події вилучили деформовану кулю, складаний ніж, дві гільзи, грошові кошти в сумі 600 гривень, мобільний телефон  марки «Samsung», ключі та змиви речовини рожевого кольору. Небіжчика відвезли до моргу.

За даним фактом слідчим Кропивницького ВП ГУНП в області розпочато кримінальне провадження за фактом правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України. Слідчий призначив експертизи по вилучених речах та здійснив інші невідкладні дії. А сищики обґрунтовано висунули з десяток версій, у тому числі з урахуванням особистості потерпілого.

Головне у розслідуванні умисних вбивств, які скоєні в умовах неочевидності, – це встановити мотив злочину. Які причини змусили вбити людину? Тільки відповівши на це питання, можна встановити винного.

Слідчий допитав свідків, які дещо прояснили особистість небіжчика. Але мотив встановили саме детективи, які вийшли на кілера майже по гарячих слідах. Проте за місцем проживання його не виявили. Адже замовники вбивства почали ховати кінці у воду. Зрозумівши, що поліція невідступно іде за найманцем, вирішили його заховати подалі та вивезли з міста.

Завдяки веб-камерам

Розшуковці проаналізували 18 записів відеокамер біля помешкання потерпілого та на шляху руху відповідного маршрутного таксі. Спостереження показало, що Безуля невідступно переслідував потерпілого з самого початку його маршруту аж до місця вбивства.

Пильне око пристроїв вело копів, наче сходинками. Перші камери відеоспостереження (магазин «Копілка», що по вулиці Г. України, 22) зафіксували фігуранта 6 листопада 2018-го з 05.37 до 07.25 на території двору між будинками корпусів №1 та №2  по вулиці Героїв України, 22. Саме там мешкав потерпілий. Потім прилад фіксує підозрюваного у вбивстві протягом майже години у тому ж мікрорайоні. А ввечері того дня камера висвітила, як він проходить безпосередньо біля потерпілого.

До речі, а як моніторять за допомогою новітніх технологій громадські місця в Кропивницькому, за що відповідає міська влада? Зараз в обласному центрі в тестовому режимі працюють 22 оглядові камери із розпізнаванням облич та номерів автомобілів. Це найсучасніша техніка, яка має можливість на швидкості майже 160 кілометрів на годину сканувати інформацію. Для нашого міста необхідно близько 200 одиниць таких приладів, а вони коштують більше 20 мільйонів гривень. Це за найскромнішими розрахунками. Коли таку кількість техніки міська влада придбає – невідомо. Але чим швидше це буде зроблено, тим ефективніше правоохоронні органи вирішуватимуть проблеми громадян. Гадаю, що міська влада повинна всіляко заохочувати до закупівлі камер приватні фірми, бо підприємці таким чином  можуть зберегти своє майно від зловмисників. Тим паче, що, під’єднавши їх до муніципальної системи, приватники значно заощадять на обслуговуванні цього обладнання. В результаті власники камер у випадку посягання на їхнє майно зможуть отримувати від поліції відповідну допомогу.

Містика в Інтернеті

Завдяки камерам відеоспостереження став відомим не тільки шлях зловмисника від початку до кінця, а і його статура, одяг, але риси обличчя залишались наче покриті серпанком.

Відпрацьовуючи раніше засуджених за аналогічні злочини, розшуковці один за одним відкидали їх. Зрештою залишились троє чоловіків, які раніше відбували покарання за вбивство. В їх числі опинився і наш підозрюваний.

Але тут сталася майже містична історія. В Інтернеті хтось виклав фото зловмисника з питанням: «Хто знає цю людину?». Після цього для детективів встановити особу було лише справою часу.

Хто зробив копам такий подарунок, невідомо й досі. Але, як би там не було, це прискорило фінал.

Проте замовник разом з партнером теж не дрімали. Товариш замовника Олег Конюшенко (прізвище змінено) спровадив найманця до свого батька, точніше до орендованого ним ставка біля села Аджамка. Там, в будиночку на березі ставка, жили і працювали рибалки.

Будинок стояв один, тому до нього непримітно аж ніяк не підступити. Поліцейські вирішили затримати зловмисника вночі.

До операції залучили співробітників корпусу оперативно-раптової дії (КОРД). Опергрупу із затримання зловмисника очолив керівник управління карного розшуку ГУНП полковник поліції Олександр Кодак (на знімку). Під покровом ночі співробітники поліції Кропивницького ВП, КОРД та УКР ГУНП оточили будинок та нарешті взяли Безулю. Затриманий дав правдиві свідчення стосовно вбивства, а також розповів, чим він вкоротив віку своїй жертві. Крім цього, назвав прізвище замовника вбивства та вказав на його найближче оточення. А головне – показав місце, куди він викинув свою зброю – перероблений пістолет марки «Форт-12». Цікаво,  що після декількох днів зброю таки знайшли – саме там, де вказав підозрюваний. А також його шапку і камуфльовану куртку, які він викидав, коли біг з місця пригоди. Проте на допиті замовник та його спільник відчайдушно відхрестилися від цих звинувачень.

Обласна прокуратура

Співробітники обласної прокуратури дуже уважно розслідували це зухвале вбивство. Ще б пак! Воно наробило чималого галасу у місті, фігурувало у новинах центральних телеканалів…

Пізніше прес-служба цього відомства повідомила в ЗМІ про те, що його працівниками спільно зі співробітниками ГУНП в області знешкоджено угруповання у складі трьох осіб. Вони підозрюються у скоєнні резонансного вбивства 6 листопада 2018 р. у Кропивницькому 40-річного мешканця обласного центру, уродженця іншої держави.

Далі повідомлялося, що у рамках досудового розслідування зазначеного факту за якісного процесуального керівництва прокуратури вдалося також задокументувати факт скоєння  групою осіб іншого епізоду злочинної діяльності, а саме замаху на вчинення замовного вбивства.

На той час учасників угруповання затримано в порядку ст.208 Кримінально-процесуального кодексу України. Також наголошувалося, що згаданим особам вирішується питання про оголошення підозри у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого п. п. 6, 11, 12, 13 ч.2 ст. 115 КК України (умисне вбивство, вчинене на замовлення).

Епілог

Усі причетні до вбивства особи поліцією Кропивницького ВП ГУНП в області були встановлені, їм було оголошено підозру у вчиненні зазначеного злочину.

Зауважу, що співробітники Кропивницького міськвідділу поліції розкрили це гучне вбивство майже по гарячих слідах. Хочу назвати детективів, які безпосередньо займалися розшуком вбивці. Це Сергій Пшиченко, який перейняв естафету від батька Миколи Анатолійовича, знатного співробітника карного розшуку,  полковника міліції у відставці, Анатолій Іщенко, Ігор Стельмухов, Євгеній Таршин, Руслан Любченко. Відзначу і тих, хто безпосередньо керував діями карного розшуку міськвідділу поліції, а саме Дмитра Авдієнка, Дмитра Кравченка та Владислава Чермака.

Кіровський районний суд першої інстанції м. Кропивницький дав замовникам два місяці тримання під вартою. Проте в подальшому апеляційний суд змінив їм міру покарання на …домашній арешт!

Знаю, що обласна прокуратура згідно з чинним законодавством не може оскаржити рішення апеляційного суду від 13 грудня 2018 року. Таким чином органи досудового розслідування не можуть змінити міру запобіжного заходу підозрюваного. Старший слідчий в особливо важливих справах слідчого управління ГУНП, кандидат юридичних наук  Ілля Володимирович Фільштейн, якому доручили розслідування цієї справи,  у бесіді зі мною висловив слушну думку, що апеляційний суд передчасно замінив запобіжний захід підозрюваному, детально не дослідивши усі докази. Зрозуміло, що останнє слово за судом. Він покаже, чи замовники виграють бій чи зазнають фіаско.

Веніамін Янішевський

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here