КОРОЛЕВИ СПОРТУ КІРОВОГРАДЩИНИ

0
1046
views

Кіровоградщина продовжує виховувати чимало здібних молодих спортсменок і тренерів у жіночих командних та індивідуальних видах спорту. Сьогодні – про них та їхні досягнення.

На титул королеви софтболу однозначно претендує граючий тренер Кропивницької софтбольної команди «ОСДЮШОР-2» Оксана Сидоренко-Шанцова. На початку третього тисячоліття Оксана після успішного навчання на кафедрі АВП тодішнього КІСМу працювала над кандидатською дисертацією і була близькою до її захисту, та любов до спорту переважила. Вуз втратив науковця, а софтбол отримав гарного тренера-педагога.

Близько півтора десятиліття пліч-о-пліч з Оксаною Василівною працювали відомі тренери Василь Антошко, Артур Царенко, а останні років п’ять її чоловік Олександр Шанцов.

За ці роки сильні гравці тоді ще кіровоградської команди Олена Свербій, Ольга Тегляй, сестри Оксана і Марина Чорномаз та інші переходили в багатші клуби в пошуках кращої долі. А потім у складі луганської «Ніки» чи рівненського «Західного вогню» виборювали чемпіонські звання і кубки. Оксана Василівна з однодумцями щорічно робили ставку на молодь, особливо в зимове міжсезоння, і з початком весни молодь практично на рівних боролась з титулованими командами. В чемпіонаті України минулого року молода команда «ОСДЮШОР-2» посіла перше місце і отримала право грати в суперфіналі. Після напруженої боротьби вихованки Оксани і Олександра Шанцових вибороли і Кубок України-2018!

Королева плавання Ольга Свідерська потішила п’ятьма медалями чемпіонату Європи серед  спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату, а також вадами зору та фізичного розвитку. Він проходив у серпні минулого року в столиці Ірландії Дубліні.

Вже в перший день змагань вихованка відомого тренера Олени Кузнєцової здобула бронзову нагороду на дистанції  50м вільним стилем, а наступного на такій же дистанції, тільки брасом, Ольга стала третьою в запливі. На третій день чемпіонату Європи Ользі трішечки не пощастило стати переможницею запливу на 150м комплексним плаванням. Хоча й срібна нагорода також добре, якщо зважити на те, що змагалися в Дубліні представники сорока  країн континенту. В останній день змагань Ольга Свідерська принесла в скарбничку збірної ще одну п’яту за ліком нагороду, бронзову медаль на дистанції 50м на спині. Збірна України на чемпіонаті виборола перше командне місце.

Кіровоградська, а нині Кропивницька школа художньої гімнастики добре відома в країні і світі. За останні роки на гімнастичному небосхилі з’явилася нова зірочка – молодий тренер Єлизавета Горлова. Називати її королевою поки що не будемо, а ось роль принцеси буде до лиця Єлизаветі. Вихованки молодого тренера часто беруть участь у турнірах різного рівня і привозять з них нагороди різного ґатунку. Що, звичайно, не може не радувати самих юних грацій, тренера і батьків гімнасток.

Минулого року в залі ліцею «Дизайн-освіта» ім. Павла Чубинського, що в Борисполі на Київщині, пройшли представницькі міжнародні змагання з художньої гімнастики під назвою «Діамант-2018». Серед 520 спортсменок з районних і обласних центрів та зарубіжних країн участь у ХІ Відкритому турнірі «Діамант-2018» взяли і 20 юних грацій з нашого міста та гідно його представили в індивідуальних та групових вправах.

Найкраще продемонстрували свою майстерність і вибороли золоті нагороди турніру вихованки Єлизавети Горлової Анна Салієва, Адріана Шулешко, Варвара Табалова та дві Марії – Антонюк та Осадча. Крім цього, в арсеналі юних спортсменок, підготовлених  молодим, але дуже здібним тренером, ще вісім других місць і чотири третіх.

І ось надійшла новина з Києва. У міжнародному турнірі брали участь 650 юних спортсменок з команд Болгарії, Італії, Литви, Молдови та України.

Золоті нагороди з Києва привезли вихованки ОК ДЮСШ «Надія» Анастасія Заєць, Адріана Шулешко, Варвара Табалова і Марія Осадча, срібні — Анна Салієва, Марія Антонюк, Наталка Медведєва і Рената Рижкова. Бронзова нагорода в Анастасії Предтеченської.

У липні минулого року дві представниці нашого міста Анастасія Мисник та Юлія Шпачинська брали участь у чемпіонаті Європи з легкої атлетики серед спортсменів з вадами фізичного розвитку, що проходив у Парижі. В секторі для штовхання ядра основна боротьба за нагороди розгорнулася між місцевою атлеткою Глорією Агблемагон, представницею Туреччини Кайєю Міхрібан і нашими Анастасією та Юлією. Після п’ятої спроби все стало на свої місця. Анастасія Мисник з результатом 12 м 62 см стала чемпіонкою континенту, турчанка Кайя Міхрібан показала результат 12 м 29 см і виборола срібну нагороду, француженка Глорія Агблемагон стала бронзовим призером чемпіонату, а  наша Юлія Шпачинська показала четвертий результат ‒ 11 м 35 см.

Анастасія Мисник, до речі, дворазова срібна призерка Паралімпійських ігор.

Продовжує радувати своїх прихильників вихованка тренера Ігоря Зюнзі заслужений майстер спорту України королева тхеквондо Тетяна Тетерев’ятникова.

Розпочинала вона з плавання, але  вже півтора десятиліття змагається в цьому виді спорту. Тетяна багато разів ставала переможницею та призеркою чемпіонатів країни, Європи та світу і представницьких турнірів. Найсвіжіша новина –  багаторазова чемпіонка Європи і світу Тетяна Тетерев’ятникова на міжнародному турнірі President’s Cup Europe G2 із тхеквондо (ВТФ) в Белеку (Туреччині) боролась за залікові очки до олімпійського рейтингу і здобула «бронзу» у ваговій категорії до 67кг. До Олімпіади-2020 в Токіо (Японія) зроблено ще один важливий крок.

Віталій ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here