ФІЛАРМОНІЯ ПЛЮС КРАВЧЕНКО – ФОРМУЛА УСПІХУ

0
1376
views

Минулого тижня у Кропивницькому відбулося урочисте святкування двох подій: 80-річного ювілею Кіровоградської обласної філармонії та дня народження її незмінного директора Миколи Кравченка, який є ініціатором і рушієм багатьох мистецьких проектів.

Це свято заслужений працівник культури Микола Кравченко вирішив відзначити новою книгою. Як зазначає у передмові до неї музикознавець, редактор-упорядник книги Ірина Сікорська: «У житті Миколи Івановича Кравченка тісно переплелися дві долі: його особиста й Кіровоградської обласної філармонії… Тридцять п’ять років директорства! Випадок в Україні унікальний! За ці роки Філармонія в повному розумінні стала його другою домівкою, його рідним дітищем – виплеканим, ошатним, дбайливо доглянутим. Недарма ж Філармонію (свідомо пишу це слово з великої літери, висловлюючи одночасно повагу й захоплення) на Кіровоградщині називають Храм Мистецтв!».

Презентація книги «Віват філармонія!» відбулася водночас з презентацією фотовиставки «Сузір’я Терпсіхори», автором якої є відомий фотомайстер, голова обласної організації НСФХУ Олег Шрамко. У ній представлені понад 20 портретів артистів академічного театру музики і танцю «Зоряни» у сценічних образах.

У своєму виступі Микола Іванович зокрема зазначив: «Це книжка-сповідь, від серця. Вона не продається. Вона вручається лише тим людям, яким я довіряю свою історію, те, що було зі мною. А було непросто… Коли я прийшов сюди, артисти сказали: “Та через місяць він стане на коліна перед нами, втече, ми не таким скрутили шию”. Але вже тридцять п’ять! І тут хтось задумається: чи більше хто працював у філармоніях України?»

Привітати колегу приїхали директори з дев’яти обласних філармоній України.

Того ж дня служителі цього Храму Мистецтв подарували кропивничанам феєричний гала-концерт «Віват Філармонія!». У його програмі взяли участь лауреати міжнародних конкурсів Олександр та Анастасія Безай, академічний театр музики, пісні і танцю «Зоряни», камерний оркестр «Концертіно», інструментальний ансамбль «Єлисавет-ретро» та інші колективи філармонії. На сцені виконувалися класичні та ексклюзивні номери, які щоразу викликали гарячі оплески вдячних глядачів.

Народний депутат ВРУ Костянтин Яриніч передав директору філармонії Миколі Кравченку високу нагороду – Грамоту Верховної Ради України. Під час урочистостей голова обласної ради Олександр Чорноіваненко та перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко вручили обласні відзнаки працівникам. Почесну грамоту Кіровоградської обласної державної адміністрації та Кіровоградської обласної ради отримав колектив обласної філармонії та її керівник Микола Кравченко. Почесною грамотою Кіровоградської обласної ради нагороджено головного диригента академічного театру музики, пісні і танцю «Зоряни» Миколу Квашу, балетмейстера академічного театру музики, пісні і танцю «Зоряни» Юлію Кравченко, грамотою Кіровоградської обласної ради – заступника директора з адміністративно-господарчої роботи Катерину Безуглову, артиста соліста-інструменталіста академічного театру музики, пісні і танцю «Зоряни» Анатолія Вайпана та артиста соліста-інструменталіста означеного театру Сергія Тітішева.

Як відомо, театр побував у двадцяти країнах світу і привіз звідти дванадцять найвищих мистецьких нагород. Цей колектив виростив і виховав багатьох професійних артистів і музикантів, які відомі не лише в Україні. Як зазначає Микола Кравченко: «Моя формула успіху – це вимогливість до себе, напружена робота у команді однодумців та бачення перспектив. А ще – постійний контакт з глядачем, вдумливим, прискіпливим, але вдячним».

Роман ЛЮБАРСЬКИЙ

Фото Ігоря ДЕМЧУКА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here