ОЛЬГА ЧУБАРЕВА: «МЕНІ ХОЧЕТЬСЯ ЗВУЧАТИ В УКРАЇНІ»

0
1469
views

Для нашого міста приїзд зірки такої величини – це неабияка подія, тож не дивно, що глядацька зала була заповнена вщерть. Це свідчить про те, що оперне мистецтво  у нас набирає популярності, хоча за рубежем бути прихильником і любити оперу – загальновизнаний стиль життя.

Арії зі знаменитих опер Моцарта, Пуччіні, Верді, Белліні, вокальні номери з оперет Кальмара та Легара, українські народні пісні… І це далеко не повний перелік музичних творів, що має у  своєму «арсеналі» народна артистка України, володарка універсального сопрано з великим діапазоном голосу, професор Інституту мистецтв Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова, доктор філософії  за Болонською системою,  провідна солістка Національної філармонії України, піаністка, лауреат десятків міжнародних конкурсів, автор, продюсер і режисер міжнародного арт-проекту LADY OPERA – Ольга Чубарева, концерт якої відбувся на сцені Кропивницької обласної філармонії минулого тижня в рамках 22-го Всеукраїнського фестивалю «Травневі музичні зустрічі». Під час концерту присутні у залі почули твори Баха, Вівальді, Вілла-Лобоса, Генделя, Гайдна, Моцарта, Бортнянського, Скорика.  Співачка виступила у супроводі академічного симфонічного оркестру Вінницької обласної філармонії під керівництвом Георгія Куркова.

НАТАЛІЯ ПОЛОВИНКА: «ЦЕ НЕ ЗОВСІМ МІСЦЕВА ПОДІЯ»

 

Концерт розпочався вступом до опери Бізе «Кармен». Треба сказати, що Вінницький оркестр гастролює у нас не вперше і завжди має великий успіх. Щоразу Курков привозить новий репертуар, хоча деякі номери, які дуже полюбилися нашому глядачеві, мають місце у концертному списку, як, приміром, канкан з опери Оффенбаха «Орфей у пеклі».  Цього разу присутні у залі насолоджувалися попурі з творів Дунаєвського з кінофільмів «Цирк», «Діти капітана Гранта», «Світлий шлях» тощо, музичним фрагментом «Битва» польського композитора Кшесіміра Дебського з кінофільму «Вогнем і мечем», вальсом Чайковського з опери «Спляча красуня».

Але якщо і  Георгій Курков, і його оркестр вже відомі у Кропивницькому, то  Ольгу Чубареву знає лише невелике коло прихильників класики. Тож ми вирішили розповісти її новим прихильникам дещо про її творчість та особисте життя.

В одному з  інтерв‘ю співачка розповіла, в чому унікальність арт-проекту «Lady Opera». Це, за її словами, неповторне поєднання оперного вокалу, сучасної музики, класичного кросоверу, оркестру, хору, декорацій, хореографії і спецефектів, мікс технічних, звукових і світлових технологій. Їй подобається поєднувати те, що, здавалося б, поєднати неможливо, дивувати, відкривати щось нове. 

Кілька років тому в Інтернеті проходило голосування  — обирали 25 найкрасивіших оперних співачок світу. В цьому списку була і єдина  українка – Ольга Чубарева, яка зайняла дев‘яте місце. Сама артистка запевняла, що досить спокійно ставиться до таких речей, та все одно було приємно.  На питання, чи є у неї секрет краси, відповідає, що головне в жінці – блиск в очах, посмішка, закоханість у життя і гармонія із собою.

Мало хто знає, що після закінчення консерваторії через фінансові труднощі паралельно з вокальною кар‘єрою Ольга шість років займалася …граверними роботами, різьбою по металу. Це сімейна справа. Вона оздоблювала ікони, зброю, дорогі шаблі й кинджали, які комусь дарували, і часто клієнти навіть гадки не мали, що вона ще й співає. В її  руках були цінні ексклюзивні речі з приватних колекцій. Це був абсолютно інший досвід, де копітка ручна робота, що так цінується за кордоном, порівняна з медитацією, на відміну від сцени. У той період у співачки народився син, вона заробляла собі на житло, на перший старт, щоб повністю займатися своїм покликанням – творчістю.

Ольга виступає на концертах у Європарламенті, на щорічних прийомах мера Страсбурга для парламентарів. Лауреат понад десяти міжнародних конкурсів, стипендіат Вагнерівського фестивалю в Байройті. З огляду на професію вона багато подорожує. Чубареву слухають в Україні і за кордоном: у Німеччині, Польщі, Італії, Люксембурзі, Чехії, Франції. Часто бере участь у всеукраїнських і міжнародних фестивалях. На запитання «Чи не пропонували залишитися співати за кордоном?» співачка відповідає: «Мені хочеться звучати в Україні».

Світлана КОСТЕНКО

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here