ВЛАДА ЗМІНЮЄТЬСЯ

0
927
views

Президент Зеленський підписав указ №368 / 2019 «Звільнити Кузьменка Сергія Анатолійовича з посади голови Кіровоградської обласної державної адміністрації у зв’язку із закінченням терміну повноважень». Все за законом ­ коли обирається новий президент, усі керівники областей йдуть у відставку. Тепер в сотнях чиновницьких кабінетів не тільки в обласному, а і в кожному районному центрі люди в костюмах сидять і гадають: хто прийде? Чи залишать мене при новому?

КІРОВОГРАДЩИНА ЗАЛИШИЛАСЯ БЕЗ ГОЛОВИ

 

Це звичайна процедура, що бувала багато разів, але щоразу болісно сприймається. Це тільки недосвідченому здається, що замінюють лише першу особу, – з досвіду це тягне за собою тисячі кадрових перестановок – глава області змінює очільника району, а вже той у себе змінює всіх ‒ до директорів шкіл у селах.

Що залишає після себе Сергій Кузьменко? Без лестощів – не найгірший спадок. Сотні кілометрів відремонтованих доріг – не тих, звичайно, за якими розпещені сноби на «Лексусах» з обласного центру ганяють, а чимало між райцентрами, селами – сам особисто багато бачив. А по будівництву сільських амбулаторій наша скромна Кіровоградщина була попереду країни всієї, і я б не говорив за це спасибі тільки виділеним з бюджету грошам, тут особиста участь була ефективною.

Сергію Кузьменку з перших днів було нелегко. Починав він роботу з улюлюкання опонентів – закон про люстрацію не проходить, мовляв. Чому ж зараз ті люди, які критикували Кузьменка, сьогодні мовчать про призначення глави Адміністрації Президента Богдана, який так само нібито підпадає під цей закон, – на совісті «борців за правду».

Не варто наводити цифри, наскільки зріс той чи інший показник в області за період керівництва Кузьменка, але знаю точно – усюди зріс. Аж до того, що шкіл, де туалети вже не на вулиці, а всередині, стало більше.

Не знаю, наскільки комфортно з Кузьменком працювалося чиновникам. Я з ним бував у багатьох районах у поїздках, на інспекції тих же доріг, по-людськи нормально було з ним. Маю з ким порівнювати. Мені сподобалося, як йде Кузьменко. З посмішкою, спокійно, чисто. У минулому я бачив більш криві посмішки на обличчях тих, хто щойно дізнавався про кінець кар’єри. За всі чотири з половиною роки керівництва областю до Кузьменка не прилип жоден корупційний скандал. Хтось скаже – на хабар чи відкат вихідцю з великого бізнесу ніяких мільйонів не вистачить, дорогувато це обійдеться. Може, і так, вважайте, хто як хоче.

Я бачив будинок, в якому він живе. За мірками «реальних» хазяїв життя, він нічого в ній не розуміє – як можна жити в селі в глибинці, коли є Ніцца і Канни?

Хто прийде на зміну? Криворізький хтось? Навряд чи. До речі, у нас був колись глава області з Кривого Рогу, Володимир Мовчан. Запам’ятався добродушністю, неоднозначними фразами, які за ним записували і безкарно потім друкували журналісти, ну і, кажуть, епікурейськими обідами. Поки біля керма області Сергій Коваленко, перший заступник Кузьменка, і, чесно, нехай Зеленський визначається довше. Сергій Петрович на своєму місці.

І все ж – кого?.. Гаразд, переживемо будь-якого, головне, щоб не було, як в минулі часи, коли в князівських указах так прямо  і говорилося – воєводі або наміснику дається земля на «кормлєніє». Правда, в ті часи «кормлєніє» означало не тільки, скажімо так, збирати з народу данину, годуватися з відведеної тобі землі, а й другий, а може, і перший, сенс був – від слова «керманич» – кермувати, управляти землею. Можливо, пощастить…

Геннадій РИБЧЕНКОВ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here